Sağlık
19 Haz 2023 08:48 Son Güncelleme: 19 Haz 2023 08:54

Kızamıkla ilgili flaş ‘salgın’ uyarısı! ‘Bir şeyler yapılmazsa kısa zamanda…’

Artan kızamık vakalarına ilişkin konuşan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, "Önlemler alınmaz, düzensiz göçle alakalı bir şeyler yapılmazsa kızamık, kısa zamanda salgına döner" uyarısında bulundu.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, artan kızamık vakalarına ilişkin olarak, "Aşılamada yüzde 95 altına inildiği zaman salgın riski başlar, şu an henüz salgına dönmedi ama ek önlemler alınmaz, düzensiz göç ile alakalı bir şeyler yapılmazsa kısa zamanda salgına dönecektir” dedi.

Dr. Kandemir, son günlerde artış gözlenen ve salgına dönüşme riski olduğu konuşulan kızamık hastalığı konusunda, Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a konuştu.

Ahmet Kandemir, Türkiye'nin çocukluk çağı aşı takviminde yıllardır çok iyi olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi:

“Toplum sağlığına önem veren bir ülkeyiz aslında. Aşılamada çok büyük başarılar elde ettik bugüne kadar. Kızamık, kızamıkçık, kabakulak gibi aşılar zaten bizim aşı takvimimizde var. Üstelik ücretsiz yapılıyor, bu büyük bir avantaj. Bize gelen ve aşı yaptırmak istemeyen hastalarımızın çoğunun yaşadığı aşı tereddüdünün COVID-19 sonrası arttığı ya da oluştuğunu söylemek mümkün. Ayrıca göçmenleri de kültür farkı sebebiyle aşıya ikna etmekte sıkıntı olabiliyor. Kızamığın salgın bir hastalık ve çok da bulaşıcı olduğunu anlatıp tereddütleri ortadan kaldırıyoruz elimizden geldiğince. Ama asıl acilen Bakanlığımızın tüm tereddütleri giderecek şekilde insanları bilgilendirmesi, kampanyalar başlatması lazım. Aşılamada yüzde 95 altına inildiği zaman salgın riski başlar, şu an henüz salgına dönmedi ama ek önlemler alınmaz, düzensiz göç ile alakalı bir şeyler yapılmazsa kısa zamanda salgına dönecektir."