Gündem
24 Kas 2010 10:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:49

KİTAP KAPAĞINDAKİ SAKALLI SAVCIYI KIZDIRDI!

Erzurum Savcısı Şanal, İlhan Taşcı'nın "Cüppeli Adalet" kitabının kapağındaki yeşil takkeli ve sakallı kişinin kendisine benzetildiğini iddia etti.

Yargıtay’dan istihbari dinleme kayıtlarının da delil olarak kabul edilmesini isteyen Erzurum Savcısı Osman Şanal, Cumhuriyet muhabiri İlhan Taşcı’nın "Cüppeli Adalet" kitabı aleyhine, kapaktaki yeşil takkeli ve sakallı kişinin kendisine benzetildiği; cümlelerinde "ünlem" kullanıldığı gerekçesiyle 15 bin TL’lik tazminat davası açtı.

Cumhuriyet gazetesi bugün manşetten verdiği haberde "Şanal’ın kitap kapağında "Bana benzetilmeye çalışılmış" dediği kişi, gerçek bir kişi olmayıp tasarımcı Ahmet Sungur tarafından yaratılan sanal bir kişi olarak kitapta kullanılmıştı. Şanal ile kapaktaki kişi arasında ise fiziksel olarak hiçbir benzerlik bulunmuyor." dedi.

Cumhuriyet muhabiri İlhan Taşcı, dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanmasına kadar varan İsmailağa cemaatine yönelik soruşturmanın perde arkasında yaşananları "Cüppeli Adalet" adıyla kitaplaştırmıştı.

7 ay sonra gelen dava

Kitabın Mart 2010 tarihinde yayımlanmasının üzerinden 7 ay geçtikten sonra Erzurum Savcısı Osman Şanal’dan kitap aleyhine 15 bin TL tazminat istemli ilginç bir dava geldi.

Savcı Şanal’ın avukatı Süleyman Sallı aracılığıyla mahkemeye sunduğu dilekçede, müvekkilinin 11 yıldır değişik yerlerde savcılık yaptığı anımsatılarak kitap nedeniyle Şanal’ın mesleki başarı ve itibarının zedelendiği ileri sürdü.

Şanal’ın dava açma gerekçesine dayanak olarak gösterdiği ilk dikkat çekici unsur, İlhan Taşcı’nın kitabındaki kimi tümcelerin sonunda "ünlemler" kullanması oldu. Dilekçede, buna ilişkin "...Müvekkil-cemaat ve siyaset üçgeni oluşturulmaya çalışılarak müvekkil zan altında bırakılmış ve cümle sonunda kullanılan ünlemlerle de yoruma açık ibareler kullanılmıştır..." değerlendirmesi yapıldı.

Ödüle layık görülmüştü

İlhan Taşcı, İsmailağa soruşturması nedeniyle Erzurum ile Erzincan başsavcılıkları arasında yaşananları ve aralarındaki "yetki" tartışmasını ilk 13 Ağustos 2009 tarihinde "Cemaate Dokunulamadı" seri haberleriyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nce "Haber-Siyasal" dalında ödüle layık görülmüştü.

Şanal başka bir gazetecinin kitabına da dava açmıştı

Erzurum Savcısı Osman Şanal, Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz’ın kaleme aldığı "Post Modern Cihad" kitabında ise kendisine "postmodern yanlısı" denilmek suretiyle aşağılandığını öne sürerek, 7 bin TL manevi tazminat istedi. Saymaz’ın kitabına ayrıca, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nca terör soruşturması açıldı.


ETİKETLER
#savcı #sakallı