Kim, ne kadar yıllık izin kullanabiliyor? Milyonlarca çalışanı ilgilendiren detaylar…

Yıllık ücretli izin, bir tam yıl aynı işverene bağlı çalışmanın karşılığında elde edilen bir hak. Yıllık ücretli izin süresi de işçinin kıdemi arttıkça artıyor. Peki kimin ne kadar yıllık izni var? Yıllık izinden vazgeçilir mi? İşte tüm detaylar...

Kim, ne kadar yıllık izin kullanabiliyor? Milyonlarca çalışanı ilgilendiren detaylar… - Sayfa 1

Yaz geldi planlar yapılmaya başlandı. Yıllık izin ile ilgili merak edilenlere Prof. Cem Kılıç yazısında tüm detayları ile yer verdi. Kim ne kadar izin kullanabilir? Yol izin hakkı var mı?

İşte Kılıç'ın yazısındaki önemli detaylar…

111
Kim, ne kadar yıllık izin kullanabiliyor? Milyonlarca çalışanı ilgilendiren detaylar… - Sayfa 2

Aynı işverene bağlı olarak bir yıldan beş yıla kadar çalışan işçilere 14 günden, beş yıl ve daha fazla, on beş yıldan az çalışanlara 20 günden, on beş yılda fazla çalışanlara ise 26 günden az yıllık ücretli izin verilemiyor.

211
Kim, ne kadar yıllık izin kullanabiliyor? Milyonlarca çalışanı ilgilendiren detaylar… - Sayfa 3

Bunun dışında 18 ve daha küçük yaştaki işçiler ile 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere kıdemlerine bakılmaksızın en az 20 gün yıllık ücretli izin verilmek zorunda.

311
Kim, ne kadar yıllık izin kullanabiliyor? Milyonlarca çalışanı ilgilendiren detaylar… - Sayfa 4

YILLIK İZİNDEN VAZGEÇİLEMEZ

Bazı işçilerin yıllık izinlerini kullanmaktan imtina ettiklerini ve yıllık izinleri karşılığındaki ücretlerini işverenden talep ettiklerini görüyoruz. Yıllık ücretli izin hakkı, Anayasa’daki dinlenme hakkının karşılığı olarak düzenlenmiş durumda. Amacı işçinin işten bir süre uzak kalmasının sağlanması.

411