Gündem
24 Şub 2014 15:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:57

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını haber yapan muhabirin ifadeye çağrılmasına PMD'den kınama!

PMD Bugün gazetesi parlamento muhabiri Ezelhan Üstünkaya'nın ifadeye çağrılmasıyla ilgili kınama mesajı yayınladı.

Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), İstanbul Başsavcılığı tarafından, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Meclis Grup toplantısını haber yapan Bugün gazetesi parlamento muhabiri Ezelhan Üstünkaya hakkında “soruşturmanın gizliliğini ihlal” gerekçesi ile ifadeye çağrılmasıyla ilgili kınama mesajı yayınladı. PMD, “Parlamento muhabirleri dün olduğu gibi bugün ve yarın da yılmadan Meclis’e ayna tutmayı sürdürecektir. Gerçeklerden mahrum kalmak istemiyorsanız o aynayı kırmayın” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun söz konusu konuşmasının, aynı gün Meclis televizyonu başta olmak üzere bazı haber kanalları tarafından canlı yayınlandığına dikkat çekilerek, ajansların haber olarak geçtiğini, pek çok gazete de bir gün sonra sayfalarında o konuşmanın içeriğine yer verildiği anımsatılan açıklamada, “Buna karşın başsavcılık ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’ iddiasında bulunabilmiştir” denildi.

Açıklamada şöyle denildi:
“Parlamento muhabirleri; başta partilerin grup toplantıları olmak üzere Meclis’teki tüm gelişmeleri izleyerek, kamuoyuna yansıtmaktadır. Bunu yaparken mesleğin evrensel ilkelerini gözeterek, kamusal görev yükümlülüğü ile hareket etmektedir. Gazeteciler, bu görevi yerine getirirken siyasal ya da yargısal baskılarla da sıklıkla karşılaşmaktadırlar. Ancak böylesine bir baskı ilk kez olmuştur. Haberleşme özgürlüğüne yönelik tehditlerin arttığı; sansür tehlikesinin kaygı verici boyutlara ulaştığı günümüzde artık TBMM çatısı altındaki grup konuşmalarını bile haberleştirememek tehlikesi belirmiştir. Halkın haber alma hakkı adına bu son derece vahim bir gelişmedir. Unutulmamalıdır ki: gazetecilerin olmadığı, özgürce yazdırılmadığı; yasaklanıp, sansürlendiği toplumlarda, demokrasiden asla söz edilemez. Ve gazetecilerin susturulduğu toplumlarda sokaktaki insan ‘kör, sağır ve dilsiz’ demektir… Gerçek demokrasilerde olduğu gibi gazetecilerin hiçbir kaygıya ve korkuya kapılmadan tek sorumluluğu olan halkı bilgilendirme görevini yerine getirebilmeleri eksiksiz olarak sağlanmalıdır… Gücü ele geçiren basını sindirmeye, korkutmaya, baskı yapmaya kalkışmamalıdır. Demokrasilerde bu anlayışların yeri yoktur.”
Parlamento muhabirlerinin, kurulduğu günden bu yana Meclis’e, sokaktaki insan adına ayna tuttuğu vurgulanarak, “Aynayı çatlatmaya, kırmaya, yok etmeye çalışanlar olmuştur. Ancak parlamento muhabirleri dün olduğu gibi bugün ve yarın da yılmadan Meclis’e ayna tutmayı sürdürecektir. Gerçeklerden mahrum kalmak istemiyorsanız o aynayı kırmayın.”