Politika
25 Tem 2023 14:57 Son Güncelleme: 25 Tem 2023 17:09

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a 'Neron' benzetmesi: "Türkiye'yi yakıyor"

Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, "Neron Roma'yı yaktı, Erdoğan da Türkiye'yi yakıyor" dedi. CHP lideri, parti içerisindeki 'değişim' tartışmalarına değinmedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, partisindeki değişim tartışmalarına hiç değinmediği konuşmasında hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi. Akaryakıt zamlarına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Biz yapılan uygulamayı ekonomik bir soykırım olarak tanımlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun parti içerisinde yürütülen ve kamuoyuna da yansıyan 'değişim' tartışmalarına değinmemesi ise dikkat çekti.

CHP lideri "Basında sansürün kaldırılışının 115. yılıydı dün. Hapishanelerimizde gazeteciler var. Merdan Yanardağ şu anda hapiste tutuklu, mahkum değil. Medya üzerindeki baskıları yaşıyoruz, görüyoruz. Medya özgürlüğü sırasında 165. sıradayız. Doğru haberlerin de engellendiğini biliyoruz" dedi. 

Kılıçdaroğlu "Akbelen'de kadınlar direniyor. İki yıldır mücadele ediyorlar. Güvenlik güçleri engellemek istedi. Ağacı, doğayı korumak suç mu? Onların mücadelesi toplumun her kesimine örnek olsun" diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

LİRAYA GÜVEN KAYBOLMUŞ DURUMDA: Merkez Bankası'nın rezervi eksi 48 milyar dolar. Türk Lirası'na güven tamamen kaybolmuş vaziyette. Bankada parası olanlar döviz üzerinden tutuyorlar paralarını. Türkiye sana borcumun ana parasını ödeyemiyorum diyor. Sana ana parayı ödemem için bana borç ver diyor. Faizini de ödeyemiyorum, faizi ödemem için de borç ver. Ayrıca bütçede açığım var bunu kapatmam için bana borç ver. 

VERGİ VE ZAM DIŞINDA BİR ŞEY YAPILMADI: İnsanlar icradan kaçınmak için adreslerini değiştiriyorlar. Hükümet yetkiyi aldı bu tabloyu değiştirmek istiyor. Yeni vergiler getiriyor. MTV için AYM'ye başvurduk, inşallah kısa zamanda karar verirler. Vergi ve zam dışında bir şey yapılmadı. TBMM'ye ek bütçe getirdiler. Saygın bir yatırım kuruluşu var bütçede bir hesaplama yapıyor. Vergiler ve zam gelince hükümet 265 milyar lira gelir elde edecek diyor. 

O NEDENLE EKONOMİK SOYKIRIM OLARAK TANIMLIYORUZ: Oysa mayıstan hazirana devletin borcu dövizdeki hareketten dolayı 900 milyar lira arttı. Bunu bize borç verenler de iyi biliyor. Kimse parasını çöpe atar mı. Limanları, arsaları, arazileri, fabrikaları vereceksin bana ben çalıştıracağım diyorlar. Akaryakıt zamları vatandaşın cebinden çalınan paradır. O nedenle biz yapılan uygulamayı ekonomik bir soykırım olarak tanımlıyoruz. 

DOLARLA İHALE ALANLARA HİZMET EDİYORLAR: Alınan önlemler dışında bir israf genelgesi yok. Sarayda her şey mükemmel. Sarayın itibarı denilerek bir israf genelgesi çıkaramazsınız. Çaldıkları ile biriktirdikleri servet var. Bunların karşılığına baktığınızda Erdoğan hükümeti kimlere hizmet ediyor; dolarla ihale alanlara, fiyat garantisi alanlara, dolarla devlete borç verenlere. Başkasının kefaretini milletin sırtına yıkıyorsunuz." 

CHP lideri Kılıçdaroğlu "Bütün bunların temelinde adaletsizlik yatıyor" dedi. Kılıçdaroğlu "Neron Roma'yı yaktı, Erdoğan da Türkiye'yi yakıyor" diye sözlerini tamamladı.