Gündem
20 Eki 2015 09:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:57

Kılıçdaroğlu sert çıktı: RTÜK gerekirse Digitürk'ün lisansını iptal etmeli!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cemaatin kanallarına getirilen yayın engeliyle ilgili konuştu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Digiturk ve Türksat'ın, 7 televizyon kanalına yönelik sansür uygulamasına sert tepki gösterdi. Kararın hukuksuz olduğunun altını çizen CHP lideri, halkın haber alma özgürlüğünün engellendiğini belirtti. “Açıkça söylüyorum suç işliyorlar. Gerekirse RTÜK, Digitürk'ün lisansını iptal etmeli.” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Samanyolu Haber TV'de yayınlanan 'Günlük Özel' programında Abdullah Abdulkadiroğlu'nun gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Digiturk ve Türksat'ın Samanyolu Haber, Bugün TV, Samanyolu TV, Kanaltürk, Yumurcak TV ve Irmak TV'ye yönelik sansür uygulamasına sert tepki gösterdi. Digiturk ve Türksat yönetimlerinin suç işlediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Yargı bağımsız mı? Tarafsız ve bağımsız olmadığını biliyoruz. Cumhuriyetin savcıları değil ki iktidarın savcıları oldu. İktidarın savcısı hukuku mu korur? Hukuka inanıyorsak bunu sonuna kadar gideceğiz. RTÜK bir karar almış. Onu yerine getirmez Digiturk'ü tamamen sistemin dışına çıkarmak lazım. RTÜK'ün önümüzdeki günlerde toplanıp Digiturk'e gereken dersi vermesi lazım. Tümüyle yayın hayatından çıkarması gerekir. Gerekirse lisansını iptal etmesi lazım. Hukuka herkes uymak zorunda.” diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, 7 televizyon kanalına yönelik sansürün son derece yanlış olduğunu anlattı. Sansürün sadece muhalefetin değil, demokrasinin sesini kesmek olduğunu söyledi. İktidarın belli gruplardan, belli yayın organlarından intikam almaya kalktığını belirtti. CHP lideri, “Neye dayanarak intikam almaya çalışıyorsunuz? Kaba gücünüze dayanarak. ‘Ben devletim istediğim kararı alırım.' deniyor. Devlet de olsa istediğin kararı alamazsın. Çünkü bu ülkenin anayasası var.” dedi.

HUKUKSUZLUKLARIN HESABINI BÜROKRATLAR VERECEK

Sansürlenen kanallar arasında çocuk kanallarının da olduğunu hatırlatan CHP lideri, iktidarın sözlü emirlerini uygulayan bürokratları da hukuksuzluktan uzak durmaları hususunda uyardı: “İsteyen istediği kanalı izler. Elimde kumanda istediğim kanalı izlerim. Hangi gerekçeyle bu televizyon kanallarını kapatıyorsunuz? Terör örgütünü propagandasını yapıyorlarsa bunun kanıtını göstermeniz lazım. Öyle bir şey olsa savcılar harekete geçer. Bir savcı yazı yazıyor. Mahkeme kararı var mı, mahkeme kararı olmadan olmaz. RTÜK bir karar aldı: ‘Digiturk bunu yapamaz.' dedi. Benim haber alma özgürlüğümü demokrasilerde hükümetler engelleyemez. Çocuk kanalını bile yasakladılar. Bunların tamamı hukuksuz, kanunlara da uygun değil. Bürokratlara sesleniyorum. Bunların hesabını siz vermek zorundasınız. Siyasi otoritenin sözlü talebi üzerine bu kararı alıyorsunuz.”

POLİS, ANKARA KATLİAMINDA HER ŞEYİ BİLİYORDU

Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'yı kana bulayan ve 102 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bombalı terör saldırısına da değindi. Emniyetin, olayla ilgili bilgisinin olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “102 kişi nasıl öldü? Başbakan, gar önünde önlem alınmadığını itiraf etti. Kanaatim şu: Aslında polis tamamını, emniyet tamamını biliyor. Dinlenen bir adam takip edilmez mi? Güvenlik önlemini almak istiyorlar. Güvenlik önlemi alınmamasına ya da bunların tutuklanmamasına tek neden; siyasi otoritenin ‘gereğini yapın' talimatını vermemesidir. Yani açıkça IŞİD'i korumuş olmasıdır. Bu bir gözlem değil çok açık ve net söylüyorum.” ifadelerini kullandı.

TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GÖRMEK İSTEMİYORLAR

Hükümeti ve İçişleri Bakanı'nı sert sözlerle eleştiren Kılıçdaroğlu, “Kendinizi İçişleri Bakanı'nın yerine koyun. Kişiyi dinliyorsunuz, fotoğrafı da var elinizde. Takip ediyorsunuz. Bu geliyor ama kimse yakalayamıyor. Mantığı nedir, ‘eylem yapmadan kişi tutuklanamaz.' Hukuktan bile haberleri yok bunların. Çıkan yasalardan bile haberleri yok. Terör örgütü üyesi olmak tutuklanmak ve bizatihi hapsedilmek için yeterlidir. Çünkü IŞİD'i terör örgütü olarak görmek istemiyorlar.” şeklinde konuştu.