Gündem
16 Mar 2015 10:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:07

Kılıçdaroğlu fikir değiştirdi; O gazetelere el koymayacağız!

ÇGD'nin yılın başarılı gazeteciler ödül töreninde kısa bir konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hükümete yakın medya için El koymayacağız hortumlarını keseceğiz dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin geleneksel Yılın Başarılı Gazetecileri ödül töreni bu akşam Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi salonunda yapılıyor. ÇGD 2014 Onur Ödülü'nü 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma'daki maden işçileri adına verildi.

Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde yapılan törende Hürriyet Muhabiri Nurettin Kurt, "Türk Hava Kurumu'nda yolsuzluk" haberi ile Rafet Genç Haber Ödülü'nü aldı.

Törende Doğan Haber Ajansı’ndan Ferit Demir’e Yılın Haber Ödülü’nü verirken kısa bir konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kısaca şunları soyledi:

“Türkiye’de iki tür medya var. Bir grup kendi düşüncesini savunuyor, bağımsız gazetecilik yapıyor. Bir grup daha var, o da havuz medyası var. Havuz medyasının parası pulu var. Hatta kamu bankasına bana 2 milyon dolar gönder diyen gazete patron var.  Bizim bir arkadaşımız ‘o gazetelere el koyacağız’ dedi. Hayır o gazetelere el koymaya gerek yok. Yalnızca hortumu keseceğiz. Onları zaten okuyan yok yaşayamazlar. Görünmeyen ajanslar var. Manşetler aynı, haberler, fotoğraflar aynı. Türkiye’de bağımsız haber yapan, doğru haber yapan gazeteciler de var ama cezalandırılıyor. Bu kilşilerden biri de Ferit Demir, Ferit bey benim hemşerim. yaptığı bu haberin ardından eşi işiyle cezalandırıldı. (Demir’in haberin ardından eşi çalıştığı kamu kurumundan başka bir yere gönderildi) Umarım gazeteciler Türkiye’de özgürce haberlerini yapar ve yalan medyasından kurtuluruz. Sizler kaleminizi satmadığınız sürece bu ülkede çok şeyi değiştireceğiz, aydınlık bir Türkiye yaratacağız.”



YAŞASIN BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, “Ülkemizde basın ve ifade özgürlüğü ayaklar altında. İfade özgürlüğünde afrika ülkelerinin gerisindeyiz. Gazetecilere karşı dava açma konusunda Cumhurbaşkanımız  rekor üzerine rekor kırıyor. Halkın hakkı için görev yapan gazeteciler, meydanlarda polis şiddetine uğruyor. Bu iktidar döneminde medya adeta devletleştirildi, KİT haline getirildi. Bağımsız gazeteciler yerine sırtını iktidara dayayan ‘Saray gazetecileri’nin sayısı her geçen gün artıyor. Yaşasın, basın ve ifade özgürlüğü” diye konuştu.

Törene katılanlardan HDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan da, TV programı dalında ödülü Pasaport programına Verdi.
Programı hazırlayan sunan Mete Çubukçu törene katılamadığı için ödülü ekip adına Funda Görey aldı.
Uğur Mumcu araştırmacı gazetecilik ödülüne Birgün gazetesinden Uğur Koç "Zanlının Telefonundan AKP'li Vekil Aranmış" haberi ile değer görüldü.
Koç’a ödülünü 22 yıl once uğradığı bombalı saldırıda hayatını kaybeden gazeteci Uğur Mumcu’nun kızı, um:ag Vakfı yöneticilerinden Özge Mumcu Verdi.
ÇGD Özel Onur Ödülü Soma faciasından sonra sedyeye yatırılırken "Çizmelerimi çıkarayım mı? Sedye kirlenmesin" diyen Murat Yalçın ve faciada ölen ağabeyi Nuran Yankın'ın cesedini taşıdığı battaniyeyi "ihtiyacı olan başka biri kullanır" diyerek Kızılay'a iade eden, Ahmet Yankın adına Dev Maden Soma Şubesi temsilcisine verildi.
Karikatür dalında Cumhuriyet gazetesinden Musa Kart ödüle değer görülürken, CNN Türk'ten Göksel Göksu - Caner Emre Kınacı ise 'Ölüm Yolunda Ezidiler' haberiyle 'Mahmut Tali Öngören Televizyon Program Ödülü'nü aldı.
TV programı dalında ise Cüneyt Özdemir ve Kenan Taş’ın CNN Türk ve Kanal D’de yayınlanan Gazze ve Soma’yı ele alan 5N1K programları ödüle değer görüldü.


ÇGD’nin 2014 yılı başarı ödüllerindeki diğer kategoriler ve ödül alan gazeteciler şöyle:
Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü Aykut Küçükkaya (Cumhuriyet); Rafet Genç Haber, Ödülü Nurettin Kurt (Hürriyet); Behzat Miser Ödülü Seda Bugari (Yurt); İzzet Kezer Fotoğraf Ödülü Altan Burgucu (Yurt), Fotoğraf ödülü Ümit Kozan (DHA); Röportaj Ömür Ünver (Milliyet); TV Haber ödülü Anıl Ergin ve Volkan Nakiboğlu (HaberTürk); Yerel Basın ödülleri Arif Arslan, Batman Çağdaş; Rabia Deniz, Bursa Hakimiyet; Saniye Doğukan, Anayurt; Hüsniye Karakoyun Tunceli Emek gazeteleri; Yerel TV - Kübra Ulutaş (Bursa Line TV); Yusuf Yavuz– Pelin Gel Ağan VTV – Antalya; ÇGD Dayanışma Ödülü, Direnişteki Maltepe (Hastanesi) Taşeron İşçilerine.