Ekonomi
12 Eyl 2023 14:14 Son Güncelleme: 12 Eyl 2023 14:16

Kıdem tazminatında yeni tavan ücreti ne olacak? OVP hesapları değiştirdi…

Toplu sözleşme zammı ve yıl sonu enflasyon tahmini belli oldu. Orta Vadeli Program hesapları değiştirdi. Yüzde 65'lik 2023 yılı enflasyon tahmini emekli maaşı ve memur maaşlarındaki artışın dışında kıdem tazminatı tavanı hesabını da değiştirdi. Yeni hesaplamalara göre kıdem tazminatı tavanının yaklaşık 35 bin TL olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Orta Vadeli Program'a göre yıl sonu enflasyonun yüzde 65 olması bekleniyor. Bu enflasyon rakamları hem SGK ve Bağ-Kur emeklileri hem de memurlar ve kamu emeklilerinin yeni yıldaki maaş zamlarıyla ilgili hesapları da değiştirdi.

Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem'in haberine göre, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için ölçü olan 6 aylık enflasyon yüzde 37'yi geçerken memurlar ve memur emeklileri için de yüzde 49,50 oranında bir artış ortaya çıkardı. Memur maaş katsayısına yapılacak olan artış sosyal ödemelere de uygulanıyor.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI YÜKSELİYOR

Yine bu oran kıdem tazminatı tavanını da yükseltiyor. Memurların ocak toplu sözleşme zammı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun kararıyla yüzde 15 olarak belirlenirken, enflasyon farkı da Orta Vadeli Program'da yer alan yüzde 65'lik 2023 yılı TÜFE tahminiyle ortaya çıktı.

Bu tahmin, memurların enflasyon farkının yüzde 29,96 olacağını, yüzde 15'lik Ocak ayı zam oranının bununla yüzde 49,46'yı bulacağını gösterdi.

NASIL HESAPLANACAK?

Memur maaşlarına yapılacak artış oranı aynen kıdem tazminatı tavanına da yansıtılıyor. Kıdem tazminatı tavanı geçen temmuz ayında yüzde 17,55 artışla 23 bin 489 lira 83 kuruşa çıkarılmıştı. Bu kapsamda bu yılın ikinci yarısında işten ayrılan çalışanlara çalıştığı her yıl için en çok 23 bin 489 lira tazminat ödeniyor.

Giydirilmiş brüt kazancı bu tutarın altında olanlara kendi maaşı, üstünde olanlara ise bu tavan tutarıyla hesaplanan tazminat veriliyor.

KIDEM TAZMİNATINDA TAVAN NE KADAR OLACAK?

Tazminat tavanı, Ocak ayında da yeni memur maaş katsayısıyla yükselecek. Brüt ücreti 23 bin 489 liranın üzerinde olan işçiler bu artıştan etkilenecek. Memur maaş katsayısındaki artış yüzde 49.46 olursa yeni tavan 35 bin 108 liraya ulaşacak. Örneğin, brüt ücreti 35 bin lira olan ve 10 yıl hizmeti bulunan bir işçi bu yıl sonunda işten ayrılırsa 234 bin 898 lira kıdem tazminatı alabilecek.

Aynı çalışan 1 Ocak'tan itibaren ayrıldığında bu formüllere göre kendi maaşı üzerinden yani 350 bin lira tazminat alabilecek. Taban kıdem tazminatı ise asgari ücret ile belirleniyor. Ocak ayında yapılacak asgari ücret artışı en az alınacak kıdem tazminatını da belirliyor. Brüt asgari ücret burada hesaplamalarda kullanılıyor.