Gündem
11 Kas 2014 16:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:54

Kertenkele dizisine Karaca yorumu! STV'yi tehdit ediyor diye...

ATV’de eski bir hırsızın imam kılığına girmesini konu almasıyla dikkat çeken Kertenkele dizisine ilişkin tartışma dinmiyor.

‘Hırsız imam‘, Diyanet İşleri Sendikası’nın tepkisini çekmiş, dizi ekibinin camilere girmesi yasaklanmıştı.

Bu kararların ardından ‘havuz medyası‘ olarak bilinen gazetelerden Diyanet’e ‘paralel‘ suçlaması yöneltilirken, tartışmaya Habertürk yazarlarından Nihal Bengisu Karaca da katıldı.

‘EVLATLARIMIZ FORMATLANIYOR’

Karaca ‘Diyanet İşleri’ne ‘drama dersi’ önerisi’ başlıklı yazısında, ‘paralel‘ imasında bulunduğu Diyanet’in televizyon yapımlarına karışmaması gerektiğini söyleyip, şu ifadeleri kullandı: ”Sonuç, evlatlarınız “How I Met Your Mother” gibi dizilerle formatlanırken sizin “Neden bu ülkenin evlatları kendi değerlerine uygun yapımlar, filmler çekemiyor?” diye ağlaması olur. Yani trajedi. Hatta trajikomedi.”

‘STV’Yİ TEHDİT EDİYOR DİYE…’

‘Hırsız imam’a karşı sosyal medyada ‘kara kampanya‘ başlatılmasının asıl nedeninin ‘Kertenkele’nin ilk iki bölümde bile epey iyi reyting alması ve STV dizilerini tehdit etmesi‘ olduğunu savunan Karaca, ”Diyanet İşleri Başkanlığı ise çıkar çatışmasına maalesef alet olarak bir açıklama yayınlatıyor’‘ diye yazdı.

"DİZİ İLERLİYOR"

Karaca, Kertenkele karakterinin ileride ‘giydiği cübbeye layık olmaya çalışan bir adam‘a dönüşeceğine dikkat çekip, şu ifadeleri kullandı:

”Diyanet’in düzgün insanların yoldan çıktığı dizileri dert etmeyip bir suçlunun imam kılığında hidayete ermesini “seviyesizlik” saymasındaki çelişki anlaşılacak gibi değil.”

DİYANET GERİLİM DÜĞÜM ÇÖZÜM DENKLEMİNDEN HABERSİZ

Karaca, Diyanet’e ‘kısmi‘ bir drama dersi vererek, ‘‘Mesele, Diyanet’in izlemeden ya da daha kötüsü kurmaca yapımların gerilim-düğüm-çözüm denklemi etrafında geliştiğini bilmeden, bir yapıma müdahale etmesi, bunu yaparken de “seviye” gibi izafi bir ölçüyü kriter haline getirmesi’‘ diye yazdı.

SÜRÜKLEYİCİ BİR ANLATININ ÖNÜNÜ KESER

‘Bu yöntem, memleket insanına iyiyi kötüyü tefrik etmeye yardımcı hikâyeleri “sürükleyici” bir anlatımla aktarmaya çalışan kişilerin önünü keser’ diyen Habertürk yazarı, yazısının sonunda konuyu dünyanın en çok izlenen dizilerinden biri olan ‘How I Met Your Mother‘a bağladı:

”Sonuç, evlatlarınız “How I Met Your Mother” gibi dizilerle formatlanırken sizin “Neden bu ülkenin evlatları kendi değerlerine uygun yapımlar, filmler çekemiyor?” diye ağlaması olur. Yani trajedi. Hatta trajikomedi.”