Gündem
10 Mayıs 2015 14:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:32

Kenan Evren'in son isteği neydi?

Kenan Evren son röportajında neler söylemişti?

7’inci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, hastaneye kaldırılmadan önce son röportajını, kurucusu olduğu Mehmetçik Vakfı’nın dergisine vermişti. “Ben bugün 94 yaşına geldim, bunda halkımızın dualarının etkisi olduğuna inanıyorum” diyen Evren, gittiği yerlerde vatandaşların “Allah benim ömrümden de sana katsın” dediğini anlattı. Evren dergiye vatandaşlardan son isteğini de söyledi.

Mehmetçik Vakfı’nın 2011’deki Genel Müdürü Salih Güloğlu, Ankara’da korumalı lojmanlardaki özel konutunda görüştüğü Evren ile vakfın 29’uncu kuruluş yıldönümü nedeniyle görüştü. Mehmetçik Vakfı Dergisi’nde yayımlanan röportaja göre, 1982’de cebinden çıkardığı bin lirayla vakfın kuruluşunu sağlayan Evren, şunları söyledi:

GAYRİMÜSLİM ŞEHİT DRAMI

“Muş’ta Alay Komutanıydım. O zaman Muş şartlarında Alay’da erlerin kullanacağı hamam yoktu. Erleri yıkanmaları için şehirdeki hamama yolluyorduk. Yine böyle bir zamanda erlerin dönüşünde, arkadan geceleyin gelen bir kamyon çarparak üç-dört askerimizi şehit etti. Şehit olanlardan birisi, Kars’ta adını şimdi hatırlayamayacağım hududa yakın bir ilçeden. Gayrimüslim. Dolayısı ile Müslüman mezarlığına da defnedilemiyor. Ailesine haber verildi, fakat oraya nasıl göndereceğiz? Sıkıntılı bir durumdu. Tam o vakit aileden bir telgraf geldi, ‘Biz cenazeyi almaya geliyoruz’ diye. Sonra aldılar ve götürdüler. O benim hep hatıramdadır. O hadisenin sıkıntısını hiç unutmam. Devlet, Mehmetçik’e vefatında bir yardım yapamıyor diye. Fuat Avcı, o zaman bana bu teklifi yaptığında, bu anımı anlattım ona. ‘Güzel olur. Allah razı olsun’ dedim.

TÜRK MİLLETİ ASKERİNİ SEVER

En büyük yaptığım işlerden, hayırlı da yaptığım işlerden birisi de budur. İyi ki yapmışız. Mehmetçik Vakfı’nı çok başarılı buluyorum. En başarılı vakıfların başında gelir. Benim izlenimim bu. Kurban bağışlarımı da hep Mehmetçik Vakfı’na yaptım. Vatandaşın askere karşı, Mehmetçik’e karşı olan sevgisini hepimiz biliyoruz. İçinde yaşadık bunun. Türk Milleti askerini sever, hele Mehmetçik’i çok fazla sever.

SON İSTEĞİ

(Son olarak şehit ve gazi ailelerine, Mehmetçik Vakfı bağışçılarına ve Türk Milletine neler iletmek istersiniz?) Kalbimden gelen bütün iyilikleri ve iyi niyetleri kendilerine ulaştırmak isterim. Ben bugün 94 yaşına geldim, bunda halkımızın dualarının etkisi olduğuna inanıyorum. Benim gittiğim yerlerde vatandaşlarımızın bütün duaları ‘Allah uzun ömür versin, benim ömrümden de sana katsın’ şeklindeydi. Belki o dualar sayesinde ben bu yaşa kadar geldim. Bu vatan hepimizin. Bu vatan sayesinde bu noktaya geldik ve vatanın elden gideceği sırada neler çektiğimizi hepimiz biliyoruz. Milletimizin bütünlüğü için Türk Silahlı Kuvvetlerimize sahip çıkalım.” (HÜRRİYET)