Politika
07 Kas 2022 17:27 Son Güncelleme: 07 Kas 2022 17:32

Kemerköy’deki talan Eyüpsultan Belediyesi’ne taşındı

Kemerköy’deki yeşil alan talanına karşı başlayan direniş 8. gününde Eyüpsultan Belediyesi’ne taşındı

Demirören Grubu’nun Ziraat Bankası’na borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na devredildikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın devreye girmesiyle imara açılan Kemerköy’deki yeşil alan talanına karşı başlayan direniş 8. gününde Eyüpsultan Belediyesi’ne taşındı. Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi’ni temsilen bir grup mahalle sakini seslerini duyurabilmek için aylık olağan meclis toplantının yapıldığı Eyüpsultan Belediyesi’ne gitti. AKP’li Belediye Meclis Başkanvekili Ahmet Hamdi Gürbüz görüşme talebini kabul etmezken, CHP grubu heyeti kabul ederek sorunları dinledi. Görüşme sonrasında kanunsuz inşaatın durdurulması için başkanlığa dilekçe bırakıldı.

Belediye önünde bir basın açıklaması yapan Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi (GYKG) eşsözcüsü Gülseren Onanç, 18 Ekim tarihinde belediyeye dilekçe vererek, inşaat ruhsatını talep ettiklerini ancak yanıtsız kaldığını belirterek, “Kemerköy’deki hukuksuzluklar zincirine inşaat ruhsatının olmaması da eklendi. Zaten bir ruhsatı olsaydı her inşaatta kanuni zorunluluk olan proje künyesi tabelasını koyarlardı” dedi. Görüşülen muhalif meclis üyeleri de kanunsuz yıkımla ilgili bir ruhsat alındığına dair bilgileri olmadığını söyledi. Onanç, başkan yardımcıları Ali Rıza Yavuz ve Zekeriya Yıldız’ın ise hiçbir soruya cevap veremediğini açıkladı.

GYKG eşsözcüsü Gülseren Onanç, bölge halkı adına Eyüpsultan Belediye Başkanlığı’na bir dilekçe vererek haksız işgal ve ruhsatsız inşaatın durdurulmasını talep etti. Ayrıca tüm belediye meclis üyelerine hukuksuzluğu anlatan bir bildiri dağıtıldı.

 Bildiride şu açıklamalara yer verildi:

EYÜPSULTAN İLÇESİ GÖKTÜRK MAHALLESİ KEMERKÖY SİTESİ İÇİNDE YER ALAN 358.000 M2 YEŞİL ALANLARA YAPILAN İNŞAATLAR NEDEN HUKUKSUZ VE NEDEN İNŞAAT RUHSATI VERİLEMEZ?

Sayın Meclis üyemiz; sizler biz Eyüpsultan halkının oyları ile bizleri temsil etmek için seçilmiş kamu görevlilerisiniz.

Göktürk’te yaşanan hukuksuzluklar zinciri konusunda sizi bilgilendirmek isteriz. Bu konuda görev ve sorumluluklarınızın gereğini yapacağınıza inanmak istiyoruz.

Söz konusu arazi, mülkiyeti Demirören’den Ziraat Bankası A.Ş.’ye geçen Kemerköy Sitesi’ndeki maliklerinin tamamının inşaat müteahhidi Kemer Yapı AŞ tarafından verilen irtifak haklarına sahip olduğu 30 yıldır zilliyetlik hakları ile ortak yeşil alan olarak kullandığı bölümdür. Bu bölümlerle ilgili halen İdari ve Tüketici mahkemelerinde devam eden 68 adet yürütmeyi durdurma davası vardır. Bunlardan biri İstanbul 6. Tüketici Mahkemesi’nde verilen “Nihai Tedbir Kararı” ile yapılaşması izni iptal edilmiştir. Halen devam etmekte olan hukuki süreçler varken yapı inşaat ruhsatı verilmesi hukuksuzdur. SUÇTUR.

 Eyüpsultan Belediyesi’nin var olduğunu iddia ettiği ettiği ruhsatlar tarafımızdan 18.10.2022 tarihinde gönderilen yazı ile talep edilmiş ancak henüz ruhsatlarla ilgili hiçbir resmi kanıt sunulamamıştır, bu nedenledir ki ruhsat bilgilerini içerir künye tabelası halen sahaya yerleştirilmemiştir. Eğer ruhsat verildi ise aşağıdaki gerekçelerle hukuksuzdur. SUÇTUR! Suça iştirak etmeyin. Açılacak Tazminat davaları ile ruhsat verme sürecinde yer alan suça iştirak eden tüm yetkililer şahsen ve tüm mal varlıklarıyla sorumlu olacaktır.

Ziraat Bankası’nın,  Emlak GYO ile yaptığı inşaat sözleşmesi ile bu alanlar İstanbul Caddesi kuzey bölümündeki  Özyazıcılar İnşaat, güney bölümü Cevahir İnşaat firmasına toplamda 200 milyon dolar ödenmek üzere ihale edilmiştir.

358.000 metrekare yeşil alanlar, göletler, su kanallarının üzerine yapılması planlanan 500 adedin üzerindeki konut inşaatları için kanunen şart olan ÇED raporu yoktur. ÇED raporu olmayan inşaat girişimine ruhsat verilmesi hukuksuzdur. Yapı alanları bütündür, ÇED raporunun bölünmeler olduğu için gerekmediği iddiası hukuksuzdur. Bu konuda İdare mahkemelerinde açılmış yürütmeyi durdurma süreci devam ederken ruhsat verilmesi hukuksuzdur. SUÇTUR.

İstanbul Caddesi’nin güneyinde yer alan Kemerboyu mevkiindeki göletler parselasyon planlarında yeşil alan olarak gözükmekte, buraları hafriyat toprağı ile doldurarak su ve yaban hayatını tehlikeye atacak, Cendere’nin taşmasına yol açacak çevre katliamı yaratacak niteliktedir. Hafriyat dolgusu yapılması ÇED ve teknik zemin etüdü açısından hukuksuzdur. Ruhsat verilemez. SUÇTUR.

İstanbul Caddesi’nin güneyinde Cendere Deresi ve çevresine yapılacak inşaatların tamamı sadece bu bölgeye değil tüm Göktürk Mahallesi’nde sel felaketine ve taşmalara yol açma tehdidindedir. Ruhsat verilemez.

İstanbul Caddesi üzerinden yıkım ruhsatı ibraz edilmeden Belediye’ye ait istinat duvarı yıkılarak açılan giriş İSKİ parseli üzerindedir, trafik giriş çıkışlarına engel olan bu kaçak yol inşaatı ruhsatsızdır, derhal yıkılmalı eski haline getirilmelidir.

Yine bu duvar kanunsuz olarak yıkılırken optik kablolarımız dâhil olmak üzere siteye zarar verilmiştir. Altyapı etüdü olmadan yapılan işler usulsüzdür ruhsat verilemez. SUÇTUR.

İstanbul Caddesi Kemerboyu sınırındaki koruma duvarları izinsiz, ruhsatsız olarak emniyet güçlerinin korumasında yıkılmıştır. Duruma müdahale etmek isteyen belediye görevlileri, emniyet güçleri tarafından tartaklanarak kovulmuştur.

Sitenin ortak kullanım alanı olarak “1Z8CJ4T2” numaralı belge ile tescil edilen site ana giriş kapısını çevreleyen duvar izinsiz ruhsatsız olarak yıkılıp kapı açılmıştır. Bu kapı arkasında İSKİ’ye ait alan üzerinde beton dökülerek yol yapılmıştır. Bu yol ve kapı tüm trafiği engelleyecek siteye ait olduğu tescil edilen giriş kapısında trafik tehlikesine yol açacak niteliktedir. İzinsizdir, ruhsatsızdır. Bu yola izin verilmesi SUÇTUR.