Gündem
18 Tem 2010 15:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:28

"KELLE KOLTUKTA" NELER YAŞADI? BİR KAMERAMANIN GÖZÜNDEN IRAK SAVAŞI!

Kameraman Mücahit Akagündüz, 2004'te 6 ay kaldığı Irak'ta yaşanan savaşı ve acıları ''Direnişçi/Irak Savaşı'nın Ortasında'' adlı kitabında anlattı.

15 yıldır kameraman olarak görev yapan Akagündüz, kitabı hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada, çalıştığı Samanyolu televizyonu tarafından görevlendirilerek 2004'te 6 ay süreyle bu ülkede çalıştığını belirtti.

Akagündüz, Irak'ın başkenti Bağdat ile Erbil, Kerkük, Felluce, Necef, Omara ve Kufe kentlerine giderek, ülkede yaşanan acıları görüntülediğini dile getirdi.

Irak'ın gördüğü ilk savaş ülkesi olduğunu ve savaşın çirkin yüzüyle ilk defa bu ülkede tanıştığını ifade eden Akagündüz, bu ülkede yaşananlara kamera arkasından bakmanın çok zor olduğunu ve bölgede bulunduğu dönemin savaşın en canlı ve acıların en yoğun yaşandığı tarihler olduğunu aktardı.

-GÖRÜNTÜLER BAZEN GERÇEĞİ ANLATMAYA YETMEZ-

Bağdat'ta gazetecilik yapmanın ''kelle koltukta'' gezmekten farksız olduğunu, bir yerde patlama olduğunda herkes bölgeden kaçarken, gazetecilerin olayın üzerine koştuğunu ifade eden Akagündüz, ölümden korkan kişinin Bağdat'ta çalışamayacağını aktardı.

Irak'ta bombaların ve çatışmaların gündelik hayatın bir parçası olduğunu ifade eden Akagündüz, bölgede yaşanan acılara tanıklık etmenin manevi ağırlığını hissettiğini, bu nedenle insanlarla bunu paylaşmak için kitap yazmaya karar verdiğini söyledi. Akagündüz, 7 ayda hazırladığı kitapla tekrar Irak'taki günlerine döndüğünü kaydetti.

Mücahit Akagündüz, kameramanların eline kalem almasının alışıldık bir durum olmadığını, ancak bazen çekilen görüntülerin gerçeği anlatmaya yetmediğini söyledi. Yaklaşık 20 gün önce piyasaya çıkan kitabı yazmasında da bunun etkili olduğunu ifade eden Akagündüz,''Bu kitabı okurken mazlum Iraklıların evine konuk olacaksınız. Yanınızda arabalar patlayacak, başınıza havanlar yağacak. Aç kalacaksınız, çaresiz kalacaksınız. Eviniz yanacak, yakınlarınız kaybolacak'' dedi.