Televizyon
06 Haz 2010 14:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:21

KELİME YARIŞMALARI VATANDAŞIN YENİ UMUDU OLDU! KAÇ KİŞİ YARIŞMAK İÇİN SIRADA BEKLİYOR?

Televizyon kanalları kelime oyunlarına artan ilgi nedeniyle yayın akışlarına kelime yarışmaları ekliyor.

Televizyon kanalları kelime oyunlarına artan ilgi nedeniyle yayın akışlarına kelime yarışmaları ekliyor. “Kelime Oyunu”, “Kelimenin Gücü” ve “Passaparola”ya başvuran yarışmacı sayısı 250 bin civarında. Kelime oyunlarının gediklisi “Çarkıfelek” de ekrana dönmek için gün sayıyor

“Kelimenin Gücü” / atv / Pazartesi / Saat 23.00

“Ünlüler ‘Koskoca aktör şunu anlatamadı’ denmesinden korkuyor”
Kenan Işık (Sunucu)
-Kendimizi çok az kelimeyle ifade ediyoruz. Bu yarışmanın kelime dağarcığımıza yeni kelimeler katacağına inanıyorum.
-Benim kelime oyunlarıyla aram çok iyidir, mesela Scrabble’ı çok iyi oynarım. Ama benimle karşılıklı oynayan benim kullandığım kelimeleri bilmiyorsa kavga çıkıyor. Osmanlıca sözlüğü getirip anlamını göstermem gerekiyor çünkü.
-Yarışmada yer alan ünlüler yarışmaya katılmaktan çekinebiliyor. “Koskoca aktör şunu anlatamadı” denmesinden korkuyorlar. Oysa Amerika’da yemek programı yapan şeften Oprah Winfrey’e kadar pek çok isim bu tip yarışmalara katılıyor.
-“Mehmet Ali beeey bana yardımcı olun” diyen yarışmacılar ve yarışmalar bana gayriciddi geliyor. “Kim 500 Milyar İster”de belki ben de, farkında olmadan, ayakkabısının altında yırtık gördüğüm yarışmacıya destek oldum. Ancak “Kelimenin Gücü”nde yarışmacıya sadece süreyi hatırlatabiliyorum çünkü ipucu verme isteği onun süresinden çalar.

 Kelime Oyunu / Bloomberg / Hafta içi her gün / Saat 20.00

“Programın soru yazarıydım  sunucusu da ben oldum”
İhsan Varol (Sunucu)
-Programın soru yazarıydım, kanalın yöneticisine programı sunmak için kısa bir demo hazırladık. Ben sunucu oldum, ekip arkadaşlarım yarışmacı. Yönetici sunuculuğu benim yapmamı isteyince aynı program içinde iki işim oldu: Sunuculuk ve soru yazarlığı. Soruları Türk Dil Kurumu sözlüğünden yararlanarak hazırlıyorum. Yarışmaya hazırlanırken soruların üzerinden geçiyorum, ekip arkadaşlarıma anlatıyorum. Çekimi bitiriyoruz, eve gidip tekrarı izlediğimde kendi yazdığım soruyu bilemiyorum. Yani ben bu yarışmaya yarışmacı olarak katılsaydım rezil rüsva olurdum.
-Yüksek bir ödül vermediğimiz için diğer sunuculara göre yarışmacılara yardım etme konusunda daha rahat davranıyorum. Herkese aynı oranda yardımcı olmaya çalışıyorum. 
-Bu yarışma kelime dağarcığını ölçüyor ama aynı zamanda şans yarışması da. Pratik zekaya da ihtiyaç duyuyorsunuz. Yarışmacının alacağı harflerin doğru yerlerden çıkması önemli. 20 yaşındaki yarışmacıya Farsça, Osmanlıca kökenli bir kelime geldi mi zorlanır.

İlgi nedeniyle program haftada ikiye çıkacak”
Haluk Ergün (Yapımcı)
-Çarkıfelek ve Turnike yarışmalarının da yapımcısıydım. Kelime üzerine olan yarışmalar bir dönemin gözdesiydi. Şimdi yeniden gündemdeler. Yakında Çarkıfelek de başlayacak. Başka yarışma programları da kanallarda yer almaya hazırlanıyor. Bizim yarışma haftada bir yayımlanıyordu; ilgi nedeniyle gün sayısı bu aydan itibaren ikiye çıkacak.
-Dört-beş yıldır televizyonda devam eden dizi furyasından seyirci bunaldı. Farklı bir şeyler arıyor. Stüdyo programlarına yönelim bu yüzden. Önümüzdeki sezon dizi kalabalıklısğı son bulacak. Yarışmalar artacak.
-“Kelimenin Gücü”nün orijinali, “Million Dollar Password” adıyla Amerika ve Avrupa’da 49 yıldır ekranda. Yarışmaya, ünlü kelime oyunu “Tabu”nun televizyon versiyonu diyebiliriz.
-Kelime yarışmaları arasında en yüksek ödülü biz veriyoruz. İki ünlü konuk ve iki yarışmacı iki takım oluşturarak 500 bin TL’lik ödüle ulaşmaya çalışıyor. Soruları beş metin yazarı sözlükleri tarayarak çıkarıyor.
-Ünlü konuk çok önemli, “Programa geldim, geyik yapıp giderim” gibi bir düşünce taşımamalı çünkü yarışmacının kaderi ünlü ismin yarışmadaki performansına bağlı. 
-Beş haftadır yayımlanan “Kelimenin Gücü”ne şu ana kadar 140 bin kişi başvurdu.


Passaparola” / Star TV /  Cuma-cumartesi-pazar / Saat 22.30

Metin Uca (Sunucu)
-“Passaparola” 2004’te yayımlandı ilk kez. Ekrana döndüğü her seferde kendini yeniledi. Ben 600’e yakın “Passaparola” bölümü sundum. Fransa’dan alınan bu versiyonda daha çok kelime ağırlıklı sorular geliyor. Ama aslında bir genel kültür ve bilgi yarışması. Son dönemde kelime yarışmalarına eğilimin olması keyif verici. İhsan Varol’un sunduğu “Kelime Oyunu” için bu kanalı açanlar var. Kenan Işık’ın sunduğu yarışma da yurtdışında tutmuş, burada da beğeniliyor. İzleyici zor bilgi yarışmalarını değil, biraz daha kolay, ekran başındakini de TV karşısında yarıştıran eğlenceli yarışmaları seviyor. Kanallarda bu yolda bir gidiş var. Dizilerin drama yoğunluğunda eğlendiren bir alternatif oluyor yarışmalar.
-“Passaparola”ya 30 bin civarında kişi başvurdu. Bir yarışmacı 100-150 bin TL’ye kadar para kazanabiliyor. Bizde şu anki rekor 57 bin TL.
-Bunun aslında bir ders programı değil, bir eğlence programı olduğunu unutmadan sunmaya çalışıyorum “Passaparola”yı.
-Sorunun yanıtı için ipucu vermekten çok morali bozulan yarışmacının moralini düzeltmeye çalışırım.

İnternette tekrarımız yok. İzleyici dizi yerine bizi izliyor”
Devrim Doğan (Yarışmacı koordinatörü)
-Programın yurtdışındaki ismi “King”, orjinali iki turdan oluşuyordu. Türkiye’ye uyarlarken tek tura düşürdük, üç yarışmacı yerine beş yarışmacı yarıştırıyoruz.
-Yarışmamızın para ödülü en fazla 9-10 bin TL. Yarışmacılar para için gelmiyor. Bazılarına yarışmanın sonunda para kazandığını stüdyoda biz söylüyoruz. Sunucumuz İhsan Varol’un karşısında, “Kelime Oyunu”nda yarışmak için geldiklerini söylüyorlar. Rekortmen yarışmacılarımız diğer kelime yarışmalarında da şansını deniyor.
-Yarışma başlayalı iki yıl olacak. Başvurusu sayısı 70 bini geçti. Kadınlar erkeklerden daha çok ilgi gösteriyor.
-Stüdyoda yapılan programların maliyeti düşük, hele de bizim gibi çok az para ödülü veriyorsanız. Bu tip yarışmalar eğer reyting açısından tatmin ediciyse kanal programın arkasında duruyor.
-Bizim yarışmanın internette tekrarı yok, dizilerin var. Yayın saatimiz dizilerle çakışsa da seyirci “Diziyi nasıl olsa internetten indiririm” deyip bizim programı izliyor.

Elif Berköz Ünyay / Milliyet