Dünya
31 Ara 2021 18:40 Son Güncelleme: 31 Ara 2021 20:10

Kedisi olanlar dikkat! Evinizi yakabilirler

Güney Koreli yetkililer, kedilerin son 3 yılda 100'den fazla evde yangına neden olduğunu söylüyor.

Başkent Seoul'deki itfaiye yetkililerine göre, Güney Kore'deki evcil hayvan sahipleri, son üç yılda kediler tarafından başlatılan 100'den fazla yangından sonra dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.

Seul Büyükşehir İtfaiye ve Afet Departmanından Perşembe günü yapılan açıklamada, kedilerin bu yıl toplam 107 evde yangına neden olduğu belirtildi.

Departman, yangınları kedilerin elektrikli sobaları yakarak çıkardığını düşünüyor.  Kediler, dokunmaya duyarlı düğmelere atlayarak elektrikli sobaları açabilir ve bu cihazlar aşırı ısındığında alev alabilir.

Departman yetkilisi Chung Gyo-chul, "Kedilerle ilgili yangınlar son zamanlarda meydana gelmeye devam ediyor" dedi. "Evde kimse olmadığında yangın geniş çapta yayılabileceğinden, evcil hayvanı olan hanelere ekstra dikkat etmelerini öneriyoruz." 

Bakanlık ayrıca kedi sahiplerine kağıt havlu gibi yanıcı nesneleri ocaktan almalarını tavsiye etti. Yangın riskini önlemek için otomatik kilitleme işlevine sahip bir elektrikli soba kullanılması önerildi. 

Ve bu sorun Güney Kore ile sınırlı değil. American Humane Association'a göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl yaklaşık 1.000 ev yangınından evcil hayvanlar sorumlu. Dernek, evcil hayvan sahiplerini güvenlik önlemi olarak soba düğmelerini kapatmaya veya çıkarmaya teşvik ediyor ve sahiplerin evcil hayvanlarını soba ile etkileşime girmekten caydırması gerektiğini söylüyor.