Gündem
12 Eyl 2012 18:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:08

KCK MEDYA DAVASI SİLİVRİ'YE ALINDI!

KCK'nın "basın komitesi"ne yönelik açılan davanın 3. gününde mahkeme heyeti, çarpıcı bir karar aldı

KCK’nın "basın komitesi"ne yönelik açılan davanın 3. gününde mahkeme heyeti, yarın görülmesi gereken duruşmayı 12 Kasım’a erteledi ve duruşmanın Silivri’de yapılmasına karar verdi.

KCK’nın "basın komitesi"ne yönelik açılan dava 3. gününde avukatlar, tüm taleplerinin reddedilmesi üzerine salonu terk etti. Bunun üzerine mahkeme heyeti, yarın devam etmesi gereken davayı 12 Kasım’a erteledi ve duruşmanın Silivri’de yapılmasına karar verdi.

SANIKLARDAN SİYAH BANTLI PROTESTO

KCK Davası çok gergin başladı çok gergin bitti. 12 Kasım tarihine ertelenen bundan sonraki duruşmanın Silivri’de görülmesine karara verildi.

3’ÜNCÜ DURUŞMA YAPILDI

KCK’nın“basın komitesi"ne yönelik açılan davanın üçüncü duruşması bugün görüldü.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 36 tutuklu sanık ile 7 tutuksuz sanık katıldı.

İZLEYİCİLER ALINMADI

Pazartesi ve Salı günü duruşmada yaşananlar dolayısıyla mahkemenin kararı doğrultusunda duruşmaya aralarında milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Hasip Kaplan’nın da bulunduğu izleyiciler alınmadı.

AVUKAT ‘SABIRLI OLUN’, MAHKEME BAŞKANI ‘GAYET SABIRLIYIZ’

Duruşmada ilk olarak söz alan Avukat Ercan Kanar, duruşmaların seyircisiz yapılması kararından vazgeçilmesini isteyerek mahkemenin de daha sabırlı davranması gerektiğini belirtti. Mahkeme Başkanı Ali Alçık da, buna cevap olarak “Mahkememiz gayet sabırlı davranıyor" dedi.

Taleplere ilişkin görüşü sorulan Savcı İsmail Işık, iddianamenin iade taleplerinin reddedilmesini istedi. Savcı Işık, CMK’nın 202/1. maddesi gereğince sanıkların meramını anlatacak şekilde Türkçe bildiğini belirterek sanıkların Kürtçe savunma isteklerinin reddedilmesine karar verilmesini talep etti.

MAHKEME BAŞKANI: BURADA KÜRT HALKI YARGILANMIYOR

Mahkeme, verdiği aranın ardından aldığı kararları açıkladı. Mahkeme Başkanı Ali Alçık, “Kararlarımızı açıklamadan önce belirtmek isterim ki burada yargılananlar ne Kürt halkı ne de gazetecilerdir. Buradaki sanıkların, Yargıtay tarafından terör örgütü olduğu tescillenen KCK’ya üye oldukları iddiasıyla yargılamalarını yapıyoruz" dedi.

KÜRTÇE SAVUNMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Mahkeme Başkanı Alçık, Kürtçe savunma hakkı ve tercüman talebiyle ilgili olarak Lozan antlaşmasından bugüne yasalara ve tarihsel sürece dikkat çekti. Kürtlerin azınlık olmadığına ve ülkenin asli kurucu milletinden olmasına vurgu yapan Mahkeme, sanıkların Türkçe bildiğini ve tercüman aracılığıyla yapılacak yargılamanın duruşmaları uzatacağını belirtti. Adil yargılama açısından Türkçe savunmanın uygun olacağını ifade eden Mahkeme, sanıkların da meramlarını anlatabilecek kadar Türkçe bildiklerini kaydetti. Mahkeme, Kürtçe savunma talebini “yasal temeli" olmadığı gerekçesiyle reddettiklerini bildirdi.

AVUKAT ZİNCİR: BURADA YARGILANAN KÜRT HALKI VE KÜRT BASINIDIR

Kararların ardından söz alan avukat Sinan Zincir, “Burada yargılanan Kürt halkı ve Kürt basınıdır. 12 Eylül’ün yıldönümünde, 12 Eylül hukuku devam etmektedir. Bizler burada hukuki figürandan öte bir şey değiliz. Bu nedenle bugün itibariyle duruşmadan ayrılıyoruz. Yarın yine gelip görevimize devam edeceğizö dedi. Avukatların salondan ayrıldığı sırada da tutuklu sanıklar ağızlarına siyah bant bağladı. Ağızlarında siyah bant takan sanıklar heyete arkalarını dönerek mahkemenin kararlarını protesto etmek için alkışlamaya başladı. Mahkeme Başkanı da salonun boşaltılması talimatını verdi.

TEK BİR AVUKAT HARİÇ HERKES SALONU TERK ETTİ

Bütün sanık avukatları toplu salonu boşaltırken Vatan Gazetesi Muhabiri Çağdaş Ulus’un avukatı Hüseyin Ersöz salondan çıkmadı. Mahkeme Başkanı da, Ersöz’ün diğer avukatlarla birlikte çıkmadığını tutanağa geçirdi. Mahkeme Heyeti, kadın bir sanığın cezaevinden gelen Üsteğmene “terbiyesiz" diye bağırdığını da tutanağa geçirdi.

DURUŞMA SİLİVRİ’DE GÖRÜLECEK

Mahkeme ayrıca “Sanıkların duruşmanın yapıldığı 3 gün boyunca süren tavırları, seyircilerin tutumları, her duruşmada yaşanan gerginlikle, duruşma salonunun yetersiz oluşu göz önüne alınarak duruşmanın bu haliyle yapılamayacağını anlaşıldı diyerek duruşmaya son verdi. Mahkeme duruşmaların Çağlayan Adliyesi’nde sürdürülemeyeceğini belirterek duruşmaların Silivri Cezaevi yanındaki duruşma salonunda yapılmasına hükmetti.

KCK SANIĞI AVUKAT DURUŞMADAN YASAKLANDI

Tüm sanıkların avukatı olan Ümit Sisligün’ün, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen KCK davasında sanık olduğunu belirten Mahkeme, avukatın duruşmalardan yasaklanmasına karar verdi. Duruşma 12 Kasım’a erteleyen mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin dosya üzerinden daha sonra değerlendireceğini belirtti.