Gündem
12 Kas 2015 14:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:10

Kayyumun işten çıkardığı gazetecilere bir şok daha!

Kanaltürk, Bugün TV, Bugün Gazetesi ve Millet Gazetesi'nde haksız bir şekilde işten atılan 73 gazeteci bir şok daha yaşadı.

İşlerine son verilen gazeteci, çaycı ve diğer personel, tazminat, işsizlik maaşı gibi kazanılmış haklarından yararlanamayacak. İhbar ve kıdem tazminatı almaları engellenen basın emekçileri, 850 liralık işsizlik maaşını da alamayacak.

Tebligat niteliği taşımayan bir kâğıtla işten atıldıklarını öğrenen basın emekçileri, tazminatlarını talep etmeye gittiklerinde, İş Kanunu 25. madde kapsamında işten çıkarıldıklarını ve hiçbir haklarını talep edemeyeceklerini öğrendi.

Türkiye İş Kurumu il müdürlüklerine gidenler ise “işsizlik maaşı alamazsınız” cevabıyla karşılaştı. Gerekçeyi soran işsiz gazetecilere Kayyumun işi sonlandırma kodunu m. 25 olarak verdiği karşılığı verildi. Kayyum yönetiminin 25'e göre “İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” yaptığı ortaya çıktı.

Direnmeyen, kayyum yönetimiyle çalışmayı kabul edenlerin bile 25. madde kapsamında kapı önüne konulduğu İŞKUR'a bildirildi. Ayrıca kayyumun kovduğu gazetecilerin 10 ay boyunca ücretsiz sağlık hizmeti imkanı da kayboldu. Basın emekçilerinin kayyum tasarrufuyla yapılan bu işleme karşı İş Mahkemesi'ne dava açacakları ifade edildi.

Davanın tarafı olarak, şirketin yanı sıra bu işlemi yapan yöneticilerin gösterileceği ve şirketten ödeme yapılmaması durumunda kayyumlara rücu edileceği öğrenildi. Açılan davada, ayrıca işe dönmenin talep edileceği kaydedildi.