Polemik & Kulis
13 Ağu 2018 17:05 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:48

Kayyumun işe aldığı gazetecilere bu kez de 36. Madde şoku! (Medyaradar/Özel)

Devletin el koyduğu Zaman ve Cihan’da kayyum tarafından işe alınan gazeteciler 2 yıldır kâbus yaşamaya devam ediyor.

2 yıldır bu mağdurlar içinde yer alan ve her çaldığı kapının yüzüne kapandığı Servet Y. son olarak Ağustos ayı başında İş-Kur’a başvurur. Başvurusunun üzerinde 2 gün geçmiştir ki İş-Kur’dan kendisini ararlar.

Sevinir Servet, iş imkânı doğduğunu düşünerek açar telefonunu ancak kısa süre sonra hevesi kursağında kalır. Telefondaki görevli “SGK' kayıtlarında ‘36 Kod’ ile işten çıkarıldığınız görünüyor. O yüzden siz İş-kur üzerinden, iş-kur çalışma programlarında veya resmi kurumlarda işe giremezsiniz” denilir. Servet olduğu yere yığılır. Evdekilere ne olduğun anlatması bir 10 dakikasını alır.

Servet evli bir çocuk babasıdır. 2 yıldır evini geçindirmek için pazarcılıktan tutun da, seyyar satıcılığa kadar her türlü işi yapar. En sonunda kirasını ödeyemez ve baba evine sığınır eşiyle. Yaşadığı travmaları varın siz düşünün!  

Gazete görünümlü terör örgütünün yayın organlarından Zaman ile haber ajansı görünümlü CİHAN’a İstanbul 6. Sulh Ceza Hâkimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine 4 Mart 2016 günü kayyum atandı. Bu atama sonrasında sektörden ‘güvenilir-temiz sicilli’ gazeteciler işe alındı. Kısa sürede tüm Türkiye’de gerçekleşen yapılanma sonrasında abonelere haber geçilmeye devam edildi. O gün için ‘kulislerde’ konuşulan Haber Ajansının isim değişikliği ile yoluna devam edeceğiydi. 

İyi fikirdi!    
                                                     

Servet Y. gibi mesleğinin hakkını veren bir grup gazeteci çok kısa sürede Zaman ve Cihan Ajansı’nda gerçekten değerli işlere imza attılar.

Ana akım medya o dönem Zaman ve Cihan haberlerini alıntılayarak yayınladılar.

Her iki kuruluşa, 15 Temmuz ihanetinden 12 gün sonra, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan kararname ile 27 Temmuz günü kapılarına kilit vuruldu.

O tarihten beri emek sarf etmiş gazetecilerin alacakları ödenmiyor!

Servet Y. gibi Cihan Haber Ajansı’nda çalışan 100’den fazla çalışan 2 yıldır maaşlarını alma umudu ile bekliyor.

Hukukçulardan oluşan Kayyum heyeti ise başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere resmi kurumlara kendi dönemlerinde işe aldıkları çalışanların isimlerini TC. numaralarına varıncaya kadar vermelerine karşın birçoğu Servet Y. gibi mağduriyetler yaşamakta.  

Bu arada, çalışanlara ilk olarak, Defterdarlık tarafından ödemelerin yapılacağı tebliğ edildi. Ancak Zaman ve Cihan’ın varlıklarının TMSF'ye devredilmesinden sonra ödemenin kim tarafından yapılacağı hala bilinmiyor!

Servet Y. Cihan Haber Ajansı’nın Samsun temsilcisiydi. O da kayyum heyetinin çağrısına ‘evet’ demiş 100’den fazla meslektaşı gibi devletinin haklı mücadelesinin yanında yer almıştı. 15 Temmuz gecesi FETÖcülerin tehditlerine rağmen işinin başında demokrasi için sokaklardaydı.
 
FETÖ medyasında kayyum atanınca halka gerçekleri anlatmaları, yazıp çizmeleri için işe alınan arkadaşlarımızın feryadına kulak verilmesi ahlaki ve vicdani sorumluluktur!

SGK'nın, işten çıkış kodları arasına eklediği '36 kod' nedir?

“KHK ile kapatılan işyerlerinde çalışanların, OHAL KHK'ları ile doğrudan işten çıkarılan işçilerin yanısıra işverenin de kendi takdiriyle FETÖ/PDY ilişkisi veya irtibatı kanaatine vararak işten çıkardığı işçilerin sigorta sicillerine '36 kod' işleniyor.