Polemik & Kulis
15 Şub 2021 15:54 Son Güncelleme: 15 Şub 2021 16:13

Kayyum olmanın dayanılmaz pişmanlığı!

Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı’na Kayyum atanmasından sonra işe alınan haberciler isyanda. Savcılık, “Neden Bank Asya’da Hesap Açtınız?” diye ifadeye çağırıyor!

Tarihler 7 Mart 2016’yı gösterdiğinde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yayın oldukları gerekçesiyle Zaman Gazetesi’nin ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Feza Gazetecilik A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren Cihan Haber Ajansı ve Reklamcılık A.Ş’ye de kayyum atanması talep edildi. Talebi değerlendiren İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, Cihan Haber Ajansı ve Reklamcılık A.Ş’ye üç kayyumun atanmasına karar verdi. İşte bu tarihten sonra Kayyum heyeti faaliyetlerini durdurulan yayın organlarına sektörden gazeteci ve televizyoncuları işe alarak yeniden abonelere haber servis etmeye başladı. İşe alımlar sırasında ise herkesten TMSF tarafından el konulan Bank Asya'da hesap açmaları istendi. Çünkü maaşlar oraya yatırılacaktı. Kayyum döneminde işe alınanlar endişe duymadan gidip hesap açtırdılar.

Yaklaşık 8 ay süren bu süreç, FETÖ'nün hain darbe girişiminin sonrasında 27 Temmuz 2016 tarihinde yayımlanan “Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK/668)” ile noktalandı… Kapatılma kararı sonrası kadrolu çalışanlara maaşları ödenmedi. Telifle çalışan yurt muhabirleri de gerek masraflarını gerekse de hak edişlerini alamadı.

Kayyum döneminde işe alınan habercileri sonraki günlerde “Büyük sürprizler” bekliyordu. Sektörde başka kurumlarda işe girmek isteyen Kayyum döneminin habercilerinin sigorta sicillerinde KHK ile kapatılan bir yerde çalıştıkları yer alıyordu. Bu durum onlara ‘kapıların kapanmasına’ neden oldu. Dertlerini başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere defalarca CİMER’e bildirdiler. Sonuç alınamadan geçen 5 koca yıl. Ne maaşların alabildiler ne de sicillerini temize çıkartabildiler.

Bu yetmemiş gibi telifli çalışanlara ‘muhasebe hatası’ olduğu Kayyumca bildirilmesine rağmen icra takibi başlatıldı. Çünkü telif olarak aldıkları ücretler muhasebe kaydına geçirilirken ‘Avans’ yazılmıştı. Kayyum heyeti bunu ilgili kurumlar nezdinde bildirip düzeltse de 100’e yakın telifli Cihan Haber Ajansı muhabiri alınlarının terlerinin karşılığı aldığı paraları bir de faizi ile geri ödemek zorunda kaldı.

Ve şimdi!

Kayyum olmanın laneti olsa gerek şimdi de çalışanlar “Neden Bank Asya’da Hesap Açtınız?” sorgusu için karakollara çağırılıyorlar. FETÖ şüphelisi olarak ifade vermek zorunda kalıyorlar.

Bakalım bundan sonra Kayyum dönemi Cihan Haber Ajansı çalışanları başka neler yaşayacak.

Bunu da yaşayıp öğreneceğiz...