Gündem
17 Ara 2016 11:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:16

Kayseri'de bombalı araçla terör saldırısı: 14 şehit, 56 yaralı!

Kayseri'de izne çıkan askerlerin bulunduğu otobüse yönelik saldırı gerçekleşti.

Kayseri Erciyes Üniversitesi kampüsünde bugün saat 08.45'de halk otobüsünde çarşı iznine çıkan askerlere yönelik bombalı araçla saldırı düzenlendi. Erciyes Üniversitesi yerleşkesinin Talas istikametindeki giriş kapısı yakınlarında bomba yüklü bir araç, çarşı iznine çıkan askerlerin de içinde bulunduğu halk otobüsünün yanında infilak etti. TSK saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada 14 askerin şehit olduğunu belirtti. Kayseri'ye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise 12'si yoğun bakımda 6'sı ağır 56 askerin yaralandığını açıkladı. Ayrıca Soylu şehit 8 askerin kimliğinin belirlendiğini açıkladı. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, terör saldırısına ilişkin "Oklar PKK'yı gösteriyor" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıyla ilgili 7 kişinini gözaltına alındığını açıkladı. Ayrıca Soylu 5 kişinin de arandığını bildirdi.

Kayseri'deki terör saldırısında yaralanan asker: Araç otobüsü sürekli takip ediyordu

Kayseri'de, Erciyes Üniversitesi yakınlarında 08.45'te bomba yüklü bir araçla, çarşı iznine çıkan askerlerin de içinde bulunduğu özel halk otobüsünün yakınında gerçekleştirilen saldırıda yaralanan bir asker o anları anlattı. Yaralı asker, "Araç otobüsü takip ediyordu, yan yanaydık sürekli" ifadesini kullandı.

"Araç 71 plakalı"

Saldırıyı gerçekleştiren aracın 71 plakalı (Kırıkkale) olduğu, otobüste bulunan ve çarşı iznine çıkan askerlerin 1. Komando Tugayı'ndan olduğu belirtiliyor. Otobüste bulunan ve çarşı iznine çıkan askerlerin silah altında olduğu 1. Komando Tugayı, terörle mücadele bölgelerine gönderilmek üzere yetiştirilen askerlerin bulunduğu bir kışla olarak biliniyor.

Kayseri'de halk otobüsüne gerçekleştirilen terör saldırısında kullanılan aracın 71 plakalı olduğu belirlenmişti. Kırıkkale Emniyet Müdürü Mahmut Çorumlu plakanın sahte olduğunu açıkladı. Öte yandan aracın nereden getirildiği saptandı. Şanlıurfa'dan çalınan aracın sahte plaka ile Kayseri'ye getirildiği belirtildi. Kayseri'de halk otobüsüne gerçekleştirilen terör saldırısında kullanılan aracın 71 plakalı olduğu belirlenmişti.



Terör saldırısı nasıl gerçekleşti?

Görgü tanıklarının anlattığına göre bir süre halk otobüsünü takip eden bombalı araç otobüsün kırmızı ışıkta durmasından yararlanıp sol tarafına yaklaşıp infilak ettirildi.

Kayseri DHA Büro Şefi Oktay Ensari, patlamayla ilgili şunları söyledi:
"Palas Caddesi, şehir merkezine 5-6 kilometre uzaklıkta. Orası yoğun bir yer değil. Okullar da tatil. Hafta içi yoğun olan bir yol. Aynı yol üzerinde komando tugayı kışlası var. Planlanmış bir olay gibi görünüyor. Sabah 08:45 sıralarında oldu. Bomba yüklü araç otobüse yaklaşıp patlatılıyor. Patlama, kampüs içinde de duyuldu. Olaydan hemen sonra 6 dakika içinde ekipler olay yerine intikal etti. Görgü tanıkları, önce trafik kazası sandıklarını belirtti. Daha sonra otobüsünü savrulduğunu görmüşler."

HDP il binasına saldırı

Kayseri'de bu sabah saatlerinde askerleri taşıyan otobüse yönelik bombalı terör saldırısı sonrası, HDP Kayseri il binası bir grup tarafından saldırı düzenlendi. Çok sayıda partili bina içinde mahsur kalırken, saldırgan grup "Dişe diş kana kan" sloganları attı. Olay yerine gelen polislerin binayı basmaya çalışanları engellediği gözüküyor.



"Acil kan ihtiyacı yok"

Sağlık Bakanlığı saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Acil kan ihtiyacı olmadığı belirtildi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Bombalı araçla düzenlenen bir saldırı. Beşiktaş'taki elim hadiseye benziyor. İnsanımızın güvenliği için özel yetiştirmeye özen gösterdiğimiz komandolarımızı hedef almışlar" dedi. 

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 13 askerin şehit olduğu terör saldırısının yaşandığı Kayseri'ye geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orgeneral Hulusi Akar'dan bilgi aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kayseri'de yaşanan terör saldırısıyla ilgili Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar'dan bilgi aldı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kayseri'deki terör saldırısına dair yaptığı açıklamada, "Yurt içinde ve yurt dışında teröristle mücadelemiz, en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar artan bir azim ve kararlılıkla sürecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 askerin şehit olduğu 55 kişinin yaralandığı Kayseri'deki terör saldırı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin terör örgütlerinin ortak saldırısı altında olduğunu belirten Erdoğan "Bu saldırıların, bölgemizde yaşanan olaylardan, özellikle Suriye ve Irak'taki gelişmelerden, hatta ekonomideki dalgalanmalardan bağımsız olmadığını biliyoruz" dedi.

Gül, Kayseri'ye gidiyor

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör saldırısının ardından Kayseri'ye gidiyor. Gül'ün patlamanın gerçekleştiği yere giderek yetkililerden bilgi alacağı, ardın da yaralıların tedavi gördüğü hastanelere ziyaret gerçekleştireceği belirtildi. Abdullah Gül, twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Huzur kentimiz Kayseri'de askerlerimize karşı bu terör saldırısını yapanlara lanet olsun. Devletimiz ve aziz milletimiz asla teröre boyun eğmeyecektir. Şehitlerimize rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Acımız derin" dedi.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, "Kayseri Emniyet Müdürü 'bombalı araç saldırısı' dedi. Şehit ve yaralılar olduğunu aktardı" diyerek yaptığı görüşmenin ayrıntılarını anlattı.



Başbakan Yıldırım: Daha 15 Temmuz'dan ders almamışlar!

Başbakan Binali Yıldırım, Kayseri'deki 13 askerin şehit olduğu 55 kişinin yaralandığı terör saldırısıyla ilgili açıklama yaptı. Yıldırım, terör saldırısını gerçekleştirenle ilgili olarak "Terörün amacı bizim moral değerlerimize zarar vermek, milletimizin canını sıkmak ama öyle anlaşılıyor ki, 15 Temmuz'dan ders almamışlar" dedi.