Gündem
07 Mar 2023 19:11 Son Güncelleme: 07 Mar 2023 19:56

Kayseri depremi sonrası Naci Görür'den çarpıcı uyarı: "Bölgede depremler olabilir, fay kırılıyor"

Kayseri'de peş peşe meydana gelen 4'ün üzerinde büyüklükteki depremlerin ardından deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den önemli açıklama ve uyarılar geldi. Kahramanmaraş ve Gaziantep depremi sonrası bölgede stres alanı değişimlerinin yaşandığını belirten Görür, "Bu tür depremler beklenebilir" dedi. Görür, depremlerin büyüklüğüyle ilgili beklentisini de açıkladı.

Kayseri'de peş peşe meydana gelen 4'ün üzerindeki depremlerin ardından deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bölgeye ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Depremin meydana geldiği fay hakkında bilgiler veren Naci Görür, depremin düşük aktiviteli Ecemiş Fay zonu içerisinde meydana geldiğini ve bu zonun da Kuzey Anadalu Fay Hattından ayrılıp Mersin’e kadar uzandığını ifade etti.

Görür'ün twitter hesabından yaptığı açıklamalar şöyle;

"Saraycık-İncesu/Kayseri’de 4,9 ve 4,2 artçı deprem oldu. Bu deprem düşük aktiviteli Ecemiş Fay zonu içerisinde. Bu zon KAF’dan ayrılıp Mersin’e kadar uzanır 730 km uzunluktadır. Geçmişte büyük depremler üretmiştir. 1414, 1717 ve 1835’de depremlerin şiddeti yer yer VIII olmuştur.

BU TÜR DEPREMLER BEKLENEBİLİR

1717 depreminde 8 binden fazla insan ölmüştür. 1835’de 1000’den fazla insanın öldüğü söylenir (Anadolu Gaz.). Aletsel dönemde 1940, 1960, 2021 yıllarında genellikle 4-5 mertebelerinde depremler olmuştur.

Son Maraş ve Gaziantep depremleri Anadolu Levhasının bölgeye yakın aktif fay sistemlerinde stres alanı değişimlerine neden oldu ve muhtemelen kimi fay parçalarının kırılmasına neden oluyor. Bu nedenle Erzincan-Karlıova, Malatya, Adana, Kayseri ve Sivas yörelerinde bu tür depremler beklenebilir. Sevgiyle.

BEKLENTİM KÜÇÜK BOYUTLU DEPREMLER

Not: Sizleri bilgilendirmek amacıyla yazıyorum, yoksa büyük deprem olacak, şu zamanda olacak, vb şeyler söylemiyorum. Benim beklentim olursa çoğunlukla küçük boyutlu depremlerin olacağıdır."