Medya
01 Ağu 2018 12:39 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:47

Katar'dan Türkiye'ye medya yasağı!

Katar kraliyet ailesi üyesi Thani bin Abdullah Al Thani'ye ait medya grubu Peninsula Qatar’ın Türkiye'den erişime engelleme getirdi.

Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker bugün yayınlanan yazısında Katar kraliyet ailesi üyesi Thani bin Abdullah Al Thani’ye ait medya grubu Peninsula Qatar’ın Türkiye’den erişime engelleme getirdiğini yazdı.

Almanya ve ABD hatta Katar’a ambargo uygulayan Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden Peninsula Qatar sitesine girilebildiğini belirten Ülker, Türkiye’ye engellemenin ‘yanlışlık sonucu’ olabileceğini belirtti.

Ülker’in, “Katar’dan Türkiye’ye medya yasağı mı başlıyor?” başlıklı yazısı şöyle:

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır gibi Arap dünyasının söz sahibi ülkelerinin uyguladığı ambargo nedeniyle zor günler yaşayan Katar’a ilk yardım elini Türkiye uzatmıştı. Gemiler ve uçaklarla gıda ürünleri gönderen Türkiye’nin bu cesur adımı, ambargo uygulayan devletlerin büyük tepkisini çekmiş, siyasi ilişkiler bir anlamda gerginliğe dönüşmüştü. Bu süreç içerisinde Doha-Ankara arasındaki ‘kardeş’ diplomasisi, Katar’ın Kıbrıs Adası’nda doğalgaz arayışı için teklifte bulunmasıyla yerini soru işaretine bırakmıştı. Mart ayında yazdığımız ‘Katar, Kıbrıslı Rumları seçti’ başlıklı haberde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin açtığı ada karasularında üçüncü tur petrol ve doğalgaz arama ihalesine ExxonMobil ve kamu şirketi Qatar Petroleum ortaklığının teklif verdiği bilgisini sizlerle paylaşmıştık. Bu sürecin üzerinden geçen 4 ayın ardından Katar ile Türkiye ilişkilerinde ilginç bir gelişme yaşandı. Önceki gün bir Türk subayının karıştığı iddia edilen olay bazı haber sitelerinin yanı sıra sosyal medyada da yer bulmuştu. Türkiye ise haberi yalanlamıştı. İddiaları araştırmak istediğimde garipsenecek bir durumla karşılaştım. Ülkenin en önemli medya gruplarından Peninsula Qatar’ın Türkiye’den erişime yasak koyduğunu öğrendim.

Gazetenin sahibi Kraliyet Ailesi’nden

Gazetenin internet sitesine ulaşmak istediğimizde karşımıza çıkan yazı ilginç: Sitenin sahibi konumundaki Peninsula Qatar, Türkiye’den erişime yasak getirmiş. Gulf Times ve Qatar Tribune ile birlikte ülkenin en önemli 3 gazetesinden biri olan Peninsula Qatar, oldukça ilginç bir medya grubu. 1996 yılında yayın hayatına başlayan Peninsula Qatar’ın sahibi Katar Kraliyet Ailesi üyesi Thani bin Abdullah Al Thani. Gazetenin yayın çizgisi ise ‘Hükümet Yanlısı’ olarak ifade ediliyor. Yasağın başka devletlerde yaşanıp yaşanmadığını araştırdığımda ise sadece Türkiye’ye özgü olduğunu öğrendim.

Dubai’ye serbest Türkiye’ye yasak

Almanya ve ABD gibi ülkelerden siteye sorunsuz girilebiliyor. Hatta Katar’a ambargo uygulayan Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayan bir arkadaşıma siteye girip giremediğini sordum. Dubai’de yaşayanlar, Peninsula Qatar’a rahatça girebiliyorlar. Kardeş ülke Katar’ın en önemli guruplarından beIN Media 2015’te Digiturk ile Türkiye’deki en önemli operasyonuna imza atmıştı. Katarlı Al Jazeera Türkiye’de rahatça yayın yapabiliyor. Peki Türkiye’ye konulan yasak neden?

Bunun bir hata olduğunu düşünüyorum.

Kısa bir hatırlatma daha...

Körfez’de kartlar yeniden dağıtılıyor.

ABD Yönetimi, İran’a karşı ‘Arap NATO’su kurmaya hazırlanıyor. Bu ülkeler arasında Katar’ın yanı sıra ambargo uygulayan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır gibi ülkeler de var.