Dünya
27 Kas 2023 19:35 Son Güncelleme: 27 Kas 2023 20:08

Katar duyurdu! Gazze’de ateşkes 2 gün daha uzatıldı

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari, arabuluculuk çalışmaları kapsamında Gazze’deki insani aranın 2 gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

İsrail ve Hamas arasındaki 4 günlük geçici ateşkesin uzatılması için yapılan görüşmelerden sonuç çıktı. Katar Dışişleri Bakanlığı, arabuluculuk çalışmaları kapsamında Gazze Şeridi'ndeki insani aranın 2 gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Hamas ise ateşkesin önceki ateşkesle aynı koşullar altında uzatılması için Katar ve Mısır'la anlaşmaya varıldığını söyledi.

İsrail ve Hamas arasındaki 4 günlük geçici ateşkes, 2 gün daha uzatıldı.

GAZZE'DE ATEŞKES 2 GÜN DAHA UZATILDI

Gazze Şeridi'nde 24 Kasım saat 07.00'de başlayan insani ara sona ermesine saatler kala uzatıldı. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari yaptığı açıklamada, Katar'ın devam eden arabuluculuk çalışmaları kapsamında Gazze Şeridi'ndeki insani aranın 2 gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

HAMAS: KATAR VE MISIR'LA MUTABAKATA VARDIK

Hamas'tan da anlaşmayı doğrulayan açıklama geldi. Ateşkesin önceki ateşkesle aynı koşullar altında 2 gün daha uzatılması konusunda Katar ve Mısır'la mutabakata vardıklarını açıkladı.

DÖRDÜNCÜ TAKASTA GECİKME YAŞANIYOR

Anlaşma kapsamında henüz 4'üncü esir takası gerçekleşmezken, İsrail Başbakanlığı Hamas tarafından serbest bırakılması beklenen son rehine grubunun ailelerine bilgi verildiğini açıkladı. Takastaki gecikmenin listedeki çocukların esaret altında olabilecek anneleri veya büyükanneleriyle birlikte serbest bırakılmalarının sağlanması da dahil olmak üzere devam eden bir dizi sorun nedeniyle yaşandığı öne sürüldü.

ESİR TAKASI ANLAŞMASI

İsrail ile Hamas arasında çatışmalara "insani ara" verecek uzlaşma 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) yürürlüğe girdi. Uzlaşıya göre çatışmalara 4 günlük "insani ara" verilecek. Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak. Öte yandan mutabakat kapsamında şu ana kadar Gazze Şeridinden 40 İsrailli kadın ve çocuk, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 117 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

ATEŞKES SÜRESİNCE 175 ESİR ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU

İsrail ve Hamas arasındaki 4 günlük geçici ateşkesin başladığı 24 Kasım Cuma gününden bu yana taraflar arasında 3 kez esir takası gerçekleştirilirken toplamda 175 kişi özgürlüğüne kavuştu.

14 İSRAİLLİ VE 3 YABANCI UYRUKLU ESİR TESLİM EDİLDİ

Hamas, varılan esir takası mutabakatı kapsamında dün 14 İsrailli ve 3 yabancı uyruklu esiri, Uluslararası Kızılhaç Komitesi yetkililerine teslim etti. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Kızılhaç'tan alınan bilgiye göre, 14 İsrailli rehine ve 3 yabancı rehinenin Kızılhaç'a nakledildiği belirtildi." ifadesine yer verildi.

ARALARINDA 1 RUS ESİR DE VAR

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarından yapılan açıklamada da 13 İsrailli, 3 Taylandlı ve İsrail vatandaşlığı bulunan 1 Rus esirin Kızılhaç'a teslim edildiği kaydedildi. Öte yandan İsrail ordusundan yapılan yeni açıklamada ise serbest bırakılan 14 İsrailli esirden 13'nün İsrail topraklarına ulaştığı belirtildi.

HAMAS'TAN İNSANİ ARANIN UZATILMASI TALEBİ

İsrail ile Hamas arasında varılan esir takası mutabakatı kapsamında ilk iki gün toplamda 26 İsrailli ve 78 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı. Hamas, yaptığı yazılı açıklamada, daha fazla esirin serbest bırakılması için İsrail ile çatışmalara verilen "insani arayı" uzatmaya çalıştıklarını açıkladı.

"İNSANİ ARA BİRER GÜN UZATILABİLİR"

İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail Başbakanlığı X sosyal medya hesabından yayımlanan görüntülü mesajında, ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştüğünü bildirdi. Biden ile görüşmesine dair açıklamada bulunan Netanyahu, Hamas'ın serbest bırakacağı her 10 İsrailli esire karşılık, "insani aranın" bir gün uzatılmasına ilişkin çerçeveyi "olumlu bulduğunu" belirtti. "Bu çerçevenin sona ermesinin ardından hedeflerini gerçekleştirmek için tüm güçleriyle geri döneceklerini" ABD Başkanı Biden'e ilettiğini vurgulayan İsrail Başbakanı, hedeflerini "Hamas'ı yok etmek, Gazze'nin eski haline dönmeyeceğinden emin olmak ve İsrailli esirleri geri getirmek" şeklinde sıraladı.

 

ETİKETLER
#israil #filistin #gazze