Gündem
27 Mayıs 2020 09:27 Son Güncelleme: 27 Mayıs 2020 09:32

Kaş'ta yanan arazi Gazeteciler Cemiyeti'nin çıktı

Antalya’nın Kaş ilçesinde gece saatlerinde ormanlık alanda başlayan yangın, villaların bulunduğu alana 20 metre kala kontrol altına alındı. Ankara Gazeteciler Cemiyeti, yangın çıkan alanın cemiyetin mülkü olduğunu belirterek”İmara açılması söz konusu olamaz” açıklaması yaptı.

Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Kaş’ın Çukurbağ Yarımadası’ndaki makilik alanda gece saatlerinde çıkan yangına ilişkin TELE1’e bilgi verdi. Yanan ormanlık alanın cemiyetin mülkü olduğunu belirten Başkan Bilgin, imara açılmasının söz konusu olamayacağını ifade etti.
 
Bilgin, “Gazeteciler Cemiyeti bu bölgeyi doğal SİT alanı olarak ilan ettirdi. Dolayısıyla bir yapılaşma olamayacağı gibi Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de bu yapılaşmaya izin vermez. Yanan bölgeyi yeniden ağaçlandıracağız” dedi.
 
NE OLMUŞTU?
 
Kaş ilçe merkezindeki Çukurbağ Yarımadası’ndaki makilik ve zeytinlik alanda saat 03.00 sıralarında orman yangını çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede hızla yayıldı. İhbar üzerine bölgeye Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı 5 arazöz, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 3 itfaiye aracı, Kaş Belediyesi’ne bağlı su tankeri ve çok sayıda personelle AKUT Kaş Kalkan Ekibi’nden 10 gönüllü yönlendirildi.
 
Yangının bölgedeki yerleşim yerlerine sıçramaması için ekipler yoğun çaba gösterdi. Alevlerin sıçrama ihtimaline karşı tedbir amacıyla bölgedeki evler boşaltıldı. Alevler bölgedeki lüks villalara 15- 20 metre kadar yaklaştı. Yangın saat 05.30 sıralarında kontrol altına alınarak söndürüldü. Ekiplerin bölgede yaptığı soğutma çalışması tamamlandı. Yangın nedeniyle ilk belirlemelere göre yaklaşık 25 dönüm makilik ve zeytinlik alan zarar gördü.
 
YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ AYDINLATMA DİREĞİNİN ERİYEN AMPÜL BÖLÜMÜ
 
Yangının çıkış nedenine ilişkin yapılan ilk incelemede, bölgedeki bir aydınlatma direğinin ampul bölümünün kısa devre sonucu eriyerek yere düştüğü, buradan sıçrayan kıvılcımın otları tutuşturması sonrasında yangın çıktığı belirlendi. Şiddetli rüzgarın da etkisiyle yayılan alevlerin makilik ve zeytinlik alanlara sıçrayıp, büyüdüğü tespit edildi.
 
KUNDAKLAMA OLABİLECEĞİ GÜNDEME GELMİŞTİ
 
Yangının çıktığı alanın konumu ise dikkat çekti. Sosyal medyada haberi gören yurttaşlar, yangının kundaklama olabileceği yorumunu yapmıştı. Gazeteciler Cemiyeti’nin yaptığı açıklamayla yangının kundaklama olmadığı anlaşıldı.