Gündem
13 Ara 2010 13:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:52

KASIM AYINDA HANGİ KÖŞE YAZARI, KİME, NEREDE, KAÇ KERE SATAŞTI?

Ajans Press'in yaptığı araştırmayı Marketing Türkiye dergisinin genel yayın yönetmeni ve Zaman gazetesi yazarı Günseli Özen Ocakoğlu kaleme aldı.

Yazarların "Çakma, Çakılma” karnesi

Ajans Press, 1171 köşe yazarını listeleyerek  bir araştırma yaptı ve Günseli Özen Ocakoğlu da bu araştırmaya dayanarak Kasım ayında "Hangi köşe yazarının, kime, nerede, kaç kere sataştığını" kaleme aldı.

"Yıl bitiyor ama gündem sakinleşmek yerine aksine giderek kızışıyor. Wikileaks aldı başını gidiyorken, yumurtalar havada uçuşuyor ve seçim atmosferine doğru hızla giriliyorken gündemin sakinleşmesi ne mümkün!  Eh, gündem sakinleşmeyince köşe yazarları da gündeme paralel olarak durulmuyor, tartışmalarına devam ediyor. Ajans Press tarafından Kasım ayında 1171 köşe yazarı arasında yapılan araştırmada da görüldüğü üzere yazma enerjisini diğer köşe yazarlarından alan pek çok kalem var.

Performans düşüklüğü seziyorum

Her zaman mutat olduğu üzere "köşe yazarlarının kendi köşelerinde kimi kaç kere ağırladığı" listesiyle başlayalım. Bu ay listenin başında geçtiğimiz 10 ay boyunca listenin zirvesinden inmeyen Ertuğrul Özkök yerine CHP'nin yeni MYK üyesi Anayasa Profesörü ve Cumhuriyet yazarı Prof. Dr. Süheyl Batum var. Batum, Özkök'ün geçen ay 58 kez başka köşe yazarında yer alma sayısını çok aşan bir skorla liste başında. 78 köşe yazarına konuk olan Batum, geçtiğimiz ay sadece 6 köşede yer almıştı. Batum, bugüne değin kendi halinde bir yazar trendi çizerken CHP'deki sorumlulukları sonrasında daha pek çok kez "TOP 10" listesinde yer alacak gibi gözüküyor.

Peki, hakkında ne yazılmış derseniz, daha çok köşe yazarı kimliğiyle politikadaki şapkasının uyumsuzluğu tartışılmış. Ayrıca yumurtalı günlere ilişkin köşe yazıları Aralık karnesi içinde yer alacağından bu rakamlara da dahil değil.

"TOP 10" listesinin diğer konuklarında bir değişiklik yok. Sırasıyla Ertuğrul Özkök (45), Mustafa Balbay (32) ve Ahmet Hakan (31) yer alıyor. Geçtiğimiz ay rakamlarına baktığımızda üç yazarın da sayısal anlamda performans kaybettiğini görüyoruz. Acaba Wikileaks‘in genel yayın yönetmeni Julian Assange tüm dikkatleri üzerine çektiği için olabilir mi? Belki evet, belki de hayır çünkü haberler dahil yazılı basında toplam 5 bin 23 kez Wikileaks denirken, 9 kez ile Mehmet Barlas, Ruhat Mengi, Melik Aşık, Cüneyt Özdemir, Selahattin Önkibar, Taha Kıvanç gözükürken, 8 kez ile Ergun Babahan, Erdal Şafak, Çetin Altan ve İbrahim Karagül konuyu kendi köşelerinde en çok gündeme getirerek toplamda 86 kez köşelerinde yer vermişler.

Listenin gerisinde bir önceki ayki yerini koruyanlarla listeye yeni girenler de var; İlhan Selçuk (25), Hasan Cemal (25), Tuncay Özkan (22), Ahmet Altan (20), Mehmet Barlas(20) ve Rauf Denktaş (19) sıralamada önde olanlar. Özken, Altan ve Denktaş TOP 10'a yeni girenler. İlk 10'ün hemen sonrasında 16'şar kez ile Reha Muhtar, Ergun Babahan ve Taha Akyol başka köşe yazılarında yer alınlar olarak öne çıkıyor.  

Süheyl Batum'a çatan çatana! 

Ajan Press verilerinden anlaşıldığı üzere Süheyl Batum'u bir kez yazarak söyleyeceklerini bitirmeyen köşe yazarları da var. Bunun  nedeni elbette Batum'un bizzat kendi söylemleri. Bu nedenle de Batum'un 106 kez köşelerde adı geçmiş. Kimler mi? En çok Ahmet Hakan (5) olmak üzere, Ruhat Mengi (4), Salih Tuna, Hüseyin Gülerce, Mahmut Övür 3'er kez, Taha Akyol'dan Yazgülü Aldoğan'a, Yalçın Bayer'den Mustafa Mutlu'ya kadar pek çok yazar da Süheyl Batum'u kendi köşesinde bir ay boyunca iki kez konuk etmiş.

Kendi köşesinde konuk ağırlayanlar

Toplamda 403 köşe yazarı bin 170 kez köşesinde başka yazarlardan söz etmiş. Adı başka köşelerde 106 kez anılan Süheyl Batum ise kendi köşesinde sadece 2 yazardan söz etmiş! Görülüyor ki Batum Hoca köşesinden kendisine olumlu, olumsuz laf atanları pek dikkate almamış.

Evet, daha önce de dediğim üzere daha önce liste başında olan köşe yazarlarımızda bir performans düşüklüğü gözlemliyorum. Şöyle ki köşesinde başka yazarlara yer verenler listesinin Ekim ayı lideri Ahmet Hakan (17), kasım ayından Oray Eğin'inin (24) gerisinden ikinci sıraya düşmüş. (Bu arada Ahmet Hakan'ın pazar günkü yazısını okuyanlar daha önceki üslubundan daha farklı, daha mülayim bir ruh hali içinde olduğunu fark etmiş olabilirler. Geçici olabilir, kanmayalım ama geçene kadar ben bu halini de tuttum.)

Geçtiğimiz ay 29 kez farklı yazarı köşesinde konuk eden yazarın bu performans düşüklüğü Ajans Press'ten Yelda Demirkaya'nın da dikkatini çekmiş ve bana da özel bir not da düşmüş. Hakan ise bu ay köşesinde en çok Süheyl Batum'u konuk etmiş.

Listemizin başında yer alan Akşam yazarı Oray Eğin'in köşesinde ağırladığı favori isimleri, Mehmet Barlas (4 kez) ve Ahmet Hakan (3 kez). Ertuğrul Özkök yazıları görmeye alışık olduğumuz Eğin bu ay farklı yazarları kaleme almış. Listede sırasıyla Burhan Ayeri (16), Emin Çölaşan (15) ve Rıza Zelyurt (14)  ilk sıraları alırken, 13 kez başka köşe yazarlarını köşesinde ananlar Cengiz Semercioğlu, Ömer Söztutan, Yüksel Aytuğ, Mevlüt Tezel ve Melih Aşık.

TOP 10'i erkek yazarlar kapatmış

Listemizin tepesinde yer alanlar gördüğünüz üzere erkekler. Bu nedenle listeyi biraz uzatıp sıralamaya 12. sıradan Kanat Atkaya ve Selahattin  Önkibar ile birlikte giren Nazlı Ilıcak'ı da pozitif ayrımcılık yaparak almak istiyorum. Bu arada "iyi çakar" tanımıyla andığımız hanım yazarlarımızı listenin bırakın en tepesinde olmayı, en geriden zorla girdiklerini görüyorum.

Aklıma pek çok şey geliyorsa da kendime en sıcak bulduğum gerekçeyi buraya yazayım. Ne dersiniz kadın köşe yazarlarımız meslektaşlarıyla daha mı az ilgileniyor ya da bir başka anlatımla daha mı az uğraşıyorlar?"