Gündem
27 Eyl 2018 16:21 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:52

Karar açıklandı! EURO 2024'ün ev sahibi kim oldu? Almanya mı Türkiye mi?

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak ülke belli oldu.

UEFA EURO 2024 için kararını açıkladı. 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na Almanya ev sahipliği yapacak.

UEFA'nın İsviçre'nin Nyon kentindeki bulunan merkezinde düzenlenen organizasyonda Türkiye ve Almanya sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumların ardından yapılan oylamada  Almanya, Türkiye'yi geride bırakarak Euro 2024'e ev sahipliği yapmaya hak kazandı.

İsviçre'nin Nyon kentindeki UEFA merkezinde gerçekleştirilen toplantıda Türkiye'nin ev sahipliğine adaylığıyla ilgili sunumunu, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören'in yanı sıra 1. Başkan Vekili ve UEFA Yönetim Kurulu üyesi Servet Yardımcı, Başkan Vekili Nihat Özdemir, Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Cengiz Zülfikaroğlu, Genel Sekreter Kadir Kardaş, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç, Türkiye'nin adaylık elçisi Barış Telli ile Beşiktaş Kadın Futbol Takımı futbolcusu Jessica O'Rourke Çarmıklı yaptı.

Kasapoğlu: Almamız lazım, vermeleri lazım

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, adaletli davranılması halinde 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliğinin Türkiye'ye verilmesi gerektiğini söylemişti.

Kasapoğlu, Manisa ziyareti sırasında bir esnafın, Türkiye'nin EURO 2024'ü alıp alamayacağını sorması üzerine, "Almamız lazım, vermeleri lazım, anlatabiliyor muyum? Çünkü bizim hakkımız. Adaletli davranırlarsa alırız inşallah" yanıtını vermişti.

Almanya direkt katılacak

Türkiye'nin 'Birlikte Paylaşalım' sloganıyla aday olduğu Euro 2024 ev sahipliği adaylığı Almanya'nın zaferiyle sonuçlandı. Türkiye'nin de aday olduğu turnuva için UEFA Almanya'yı seçti. Euro 2024 Almanya'da düzenlenecek. Almanya ev sahiplerine tanınan özel statü nedeniyle turnuvaya direkt katılacak.

UEFA'nın İsviçre'nin Nyon kentindeki bulunan merkezinde düzenlenen organizasyonda Türkiye ve Almanya sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumların ardından yapılan oylamada 9 oy alan Almanya, Türkiye'yi geride bırakarak Euro 2024'e ev sahipliği yapmaya hak kazandı.

EURO 2016'yı 1 oyla kaybettik

Türkiye, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahipliği için daha önce 4 kez aday oldu. 2016 seçimini Fransa karşısında 1 oy farkla kaybetti.

2020 için yine yola çıkıldı. Ancak UEFA yönetimi Türkiye'nin hem 2020 olimpiyatlarına hem de EURO 2020'ye aday olması üzerine bir kural ve format değişikliğine gitti. EURO 2020’de maçlara 13 ayrı ülkenin ev sahipliği yapacağı açıklandı.

Almanya her şampiyonanın doğal adayıdır

Spor yazarı Mehmet Demirkol, UEFA'nın EURO 2024 için verdiği kararla ilgili olarak,  'Almanya çok güçlü bir lobisi olan, büyük bir ekonomisi olan futbol ülkesi. Her şampiyonanın doğal adayıdır. Kafa kafaya ya da %5 daha iyi olmamız, bu tip seçimlerde bizim için yeterli olmuyor. %75-%80 olmamız gerekiyor, ancak o zaman tercih ediliriz'  açıklamalarında bulundu.