Gündem
03 Kas 2014 12:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:53

Karamehmet`ten büyük adım

İşadamı Mehmet Emin Karamehmet, Suudi Arabistan'da dev spor kompleksi kurmak için ihaleye girecek

Arap Baharı'nın ardından sosyal alanlara yatırımlarını artıran Suudi Arabistan, dünyanın en büyük spor komplekslerinden birini oluşturmak için düğmeye bastı. Sabah'ın haberine göre, ülke yönetimi, yaklaşık 4.5 milyar dolara mal olacak dev bir spor tesisindeki ihale süreci için ilk adımı attı. 11 statlık kompleks için yarışacak firmalar arasına Türkler de katılacak. 9 teklifin listeye alındığı spor kompleksiyle ilgilenenler arasında Türk işadamı Mehmet Emin Karamehmet de yer alıyor. Çukurova Grubu'nun patronu olan Karamehmet'in inşaat şirketi Baytur, ABD merkezli Clark Construction ile birlikte teklif verecek.

Proje 4.4 milyar dolarlık
Ortadoğu'nun en büyük enerji şirketi Saudi Aramco'nun sorumluluğunda olacak 11 stadın her biri yaklaşık 45 bin koltuk kapasiteli olacak. Başkent Cidde'ye 50 kilometre uzaklıkta yer alacak olan King Abdullah Sport City kompleksinde her bir stat ortalama 400 milyon dolar olarak hesaplandı. Sosyal alanlarla birlikte projenin toplam bedeli ise 4.4 milyar dolar olacak. Kompleksin 2.5 yıla kadar tamamlanması öngörülüyor.

Amerikalı ortak
Binladin Group, Samsung, Strabag gibi devlerin yer alacağı projede Karamehmet'in ortağı olan Clark Construction, ABD'nin en köklü inşaat firmaları arasında sayılıyor. 1906'da kurulan şirket, Forbes'un hazırladığı ABD'nin en büyük özel şirketler liginde 92'nci oldu. 4 bin 500 çalışanı bulunan firma, geçen yılı yaklaşık 5 milyar dolarlık ciroyla kapatmıştı.