Dünya
14 Şub 2024 15:27 Son Güncelleme: 14 Şub 2024 17:17

Karadeniz'de gerilim: 'Rus gemisini imha ettik'

Ukrayna, Karadeniz'deki bir Rus çıkarma gemisini imha ettiğini açıkladı. Batan gemi, 2015'te İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında bir askerin karadan havaya atılan bir füzeyi omzunda atış pozisyonunda taşıması nedeniyle Türkiye ve Rusya arasında krize yol açmıştı.

Ukrayna silahlı kuvvetleri, Kırım açıklarında bir Rus çıkarma gemisini imha ettiğini açıkladı.

Kısa süre önce Ukraynalı medya kuruluşu Ukrainska Pravda tarafından yayımlanan görüntülerde Kırım'ın güneyinde deniz üzerinden duman yükseldiği ve helikopterlerin bölgede uçtuğu görüldü.

Silahlı kuvvetlerin Telegram üzerinden yaptığı açıklamada "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Savunma Bakanlığı'nın istihbarat birimi ile beraber büyük çıkarma gemisi Tzesar Kunikov'u imha etti. Gemi, vurulduğu sırada Alupka yakınında Ukrayna karasularında bulunuyordu" denildi.

Saldırıdan kısa süre önce Karadeniz'de altı insansız araç imha ettiğini açıklayan Rusya'dan konu hakkında yeni bir açıklama gelmedi.

Ukrayna askeri istihbaratı Rus gemisine saldırının insansız deniz araçlarıyla düzenlendiğini belirtti.

FÜZELİ ASKER, ANKARA-MOSKOVA HATTINDA KRİZ ÇIKARMIŞTI

Rus savaş gemisi  Tzesar Kunikov'un 2015'te İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında gemideki bir askerin karadan havaya atılan bir füzeyi omzunda atış pozisyonunda taşıması Ankara-Moskova hattında krize yol açmıştı. Tepki çeken görüntü üzerine Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

Kremlin ise, “Askeri gemimiz Tsezar Kunikov, İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında Montrö Anlaşması’nın tek maddesini dahi ihlal etmemiştir" açıklamasıyla askerin füze taşımasını savunmuştu. 

Aynı geminin 2020'de de İstanbul Boğazı'ndan geçerken mürettebatın sahili izlediği, bir askerin ise ağır makineli tüfeğin başında beklediği görülmüştü.

Ukrayna son dönemde patlayıcı yüklü insansız araçlarla Rus donanmasına saldırı düzenleyerek, dış ticaret için hayati öneme sahip Karadeniz'in batı kesimindeki gemi rotalarını açık tutmaya çalışıyor. Ukrayna, aralık ayında Kırım'a yaptığı seyir füzesi saldırısında da bir Rus gemisini vurmuştu.