Ekonomi
15 Eki 2023 18:31 Son Güncelleme: 15 Eki 2023 18:47

Karadeniz salyangozu döviz olarak geri dönüyor!

avlanan ve işlendikten sonra ihraç edilen deniz salyangozları Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinden büyük talep görüyor. Tekne başına günde 400 kilo deniz salyangozu çıkarılırken sektör temsilcileri iç pazarda tüketimin olmadığını ifade ediyor.

Sakarya'nın Kocaali ilçesinde Karadeniz'de avlanan deniz salyangozları seramik, kozmetik ve yem sanayisinde kullanılıyor. Özellikle Uzak Doğu ülkelerinin mutfağının önemli ürünlerinden olan deniz salyangozlarına Güney Kore’den İspanya’ya kadar yoğun talep var.

15 SAATLİK ZORLU MESAİ

Deniz salyangozu toplamak için günün ilk ışıklarıyla denize açılan balıkçılar, algarna (çerçeve ve ağdan oluşan av aracı) ağlarıyla deniz tabanını tarıyor. Yaklaşık 15 saat süren zorlu mesainin ardından çıkarılan ürünler, büyüklük standartlarına göre ayrılıyor. Kriterleri karşılayan deniz salyangozları kamyonlara yüklenerek işlenmek üzere Sinop ve Ordu'daki fabrikalara gönderilirken, küçük olanlar ise doğal ortamlarına geri bırakılıyor.

Karadeniz'in zorlu şartlarıyla da baş etmek zorunda olan balıkçıların avladığı tonlarca salyangoz, işlendikten sonra Güney Kore'den İspanya'ya kadar Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerine satılıyor. Deniz salyangozunun kabuklarından da seramik, kozmetik ve yem sanayisinde istifade ediliyor.

TEKNE BAŞINA 400 KİLO TOPLANIYOR

Melenağzı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Bayram Ali Kaya, 1 Eylül itibarıyla başladıkları salyangoz avcılığının hava şartlarından etkilendiğini anlattı. Kaya, kooperatife bağlı 30 teknenin aktif şekilde avlandığını, hava şartlarına bağlı olarak tekne başına günde 400 kilogram deniz salyangozu çıkarıldığını bildirdi.

İÇ PAZARDA TÜKETİM YOK

Salyangoz avcılığının bölgenin önemli geçim kaynakları arasında yer aldığını belirterek, "Toplanan salyangozun tamamı ihraç ediliyor. İç pazarda tüketim yok." dedi.
Kaya, mesleklerini icra ederken karşılaştıkları en büyük zorluğun, Karadeniz'e dökülen Melen Çayı'nın girişindeki mendireklerin kısalığı olduğunu kaydederek, sağlıklı avcılık yapabilmeleri için mendireklerin uzatılması gerektiğini söyledi.

ŞOKLANIP PAKETLENEREK İHRAÇ EDİLİYORLAR

Baba mesleğini sürdüren balıkçı Hüseyin Tan, sabah saat 5'ten akşam 8'e kadar avlandıklarını, denize bıraktıkları standart ölçülerdeki algarna ağlarını 40 ila 60 dakika arasında süren dip taramasının ardından çektiklerini söyledi. 35 yıldır balıkçılık yapan Abdullah Tan da istavrit, barbun gibi balıkları eylülden yıl başına kadar avladıklarını belirtti.

Tan, mevsim şartları ve balığın bolluk oranına göre daha çok kazandırdığı ve garanti olduğu için salyangoz avını tercih ettiklerini belirterek, "1 aydan bu yana hava koşulları nedeniyle 5 gün denize çıkabildik. Önümüz kış, deniz salyangozu balığa göre biraz daha garanti. Salyangoz, gönderdiğimiz fabrikalarda haşlanıp şoklandıktan sonra paketlenerek ihraç ediliyor. " diye konuştu.