Gündem
27 Şub 2016 10:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:22

Karaca, Avcı ve Baransu'nun avukatlarından tahliye başvurusu!

Dündar ve Gül'ün AYM'nin hak ihlali kararı sonucu tahliye edilmesi, diğer tutuklu gazetecilerin avukatlarını harekete geçirdi.

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı sonucu tahliye edilmesi, diğer tutuklu gazetecilerin avukatlarını harekete geçirdi.

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, Taraf yazarı Mehmet Baransu ve gazeteci-hukukçu Gültekin Avcı'nın avukatları, AYM kararının müvekkilleri açısından emsal niteliğinde olduğunu ifade ederken en yakın zamanda tahliye talebinde bulunacaklarını söyledi.

Karaca'nın avukatı Fikret Duran, kararı şöyle değerlendirdi: “AYM'nin özgürlükçü kararı, sulh ceza hakimliklerini tartışmalı hale getirmiştir. Karar, bizim açımızdan çok önemli bir emsaldir. Bu nedenle ihlal kararı, Karaca adına da uygulanmalı.” Baransu'nun avukatı Sercan sakallı da şu ifadeleri kullandı: “Burada ciddi bir çifte standart var. Yaklaşık 10 ay önce tahliye talebinde bulunduk. Bizden 8 ay sonra Can Dündar'ın başvurusunu gündeme alıp çifte standart uygulamaları hukuk adına üzücü. Bunun yanında AYM'nin Dündar ve Gül hakkında hak ihlali kararı vermesi çok sevindirici.” Avcı'nın avukatı Bahadır Esat Temiz ise şunları kaydetti: “Gültekin Avcı, köşe yazıları nedeniyle tutuklandı. AYM'ye Dündar ve Gül'den önce başvuru yapmamıza rağmen gündemine almadı. Bu karar çerçevesinde sulh ceza hakimliğine tahliye talebi için başvuracağız.”

Baransu'yu tutuklayan hakim, tahliye başvurusuna da bakacak

Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyesinin ardından bir yıldır hakkında iddianame bile yazılmadan tutuklu bulunan gazeteci Mehmet Baransu, avukatı aracılığıyla tahliye talebinde bulundu. Nöbetçi sulh ceza hakimliğine sunulan tahliye talepli dilekçede AYM'nin kararı emsal gösterildi: “Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun 25 Şubat 2016 tarihli Erdem Gül ve Can Dündar kararı doğrultusunda derhal tahliye kararı verilmelidir.” Tahliye talebini içeren dilekçe, nöbetçi İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne düştü. Talebi değerlendirecek olan Cevdet Özcan, aynı zamanda 2 Mart 2015'te Baransu'yu tutuklayan hakimdi.(Zaman)