CineRadar
16 Eki 2015 00:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:56

Kara Düzen, Johnny Depp’i tanınmaz hale getirdi!

Sinema yazarı Murat Tolga Şen, Cineradar köşesinde haftanın filmlerini yorumluyor. Hangi sinemada kaç film gösterime girdi, izlememiz ya da uzak durmamız gerekenler hangileri… Türkiye’nin en samimi film yorum köşesi Cineradar’da.

Bu hafta iddialı ancak iddiasının altında ezilen filmler haftası… Guillermo del Toro’nun merakla beklenen gotik hayalet filmi Kızıl Tepe ne yazık ki yönetmenin önceki filmlerinin gücünde değil. Büyük bütçe, yönetmeni gösterişli bir hayalet filmi çekmesi konusunda sıkıştırıyor, eski Hammer, Amicus filmlerinin tadını almamıza engel oluyor. Yine de Jessica Chastain’in müthiş performansı ve del Toro mahsulü hayaletleri izlemek için görülebilir.
 
Haftanın diğer iddialı filmi olan Kara Düzen’de, Johnny Depp’i, FBI tarafından Usame Bin Ladin’den sonra en çok aranan suçlu olan James “Whitey” Bulger’a çevirmek için yapılan makyajı gördüğüm anda aklımdan şunu geçirdim: Rahmetli Levent Kırca, Olacak O Kadar da bir Martin Scorsese parodisi yapmaya kalksa ortaya buna benzer bir şey çıkardı!
 
Büyük suç filmi büyük kadro demektir diyerek yola çıkıldığı belli. Johnny Depp, Kevin Bacon, Benedict Cumberbatch, Joel Edgerton, Peter Sarsgaard gibi oyunculardan oluşan, her sinemacının ağzını akıtan bir kadro… Scott Cooper tarihe geçecek bir suç filmi çekmek, yeni Coppola ya da Scorsese olarak alkışlanmak hevesine kapılmış ancak ne oyuncular ne de senaryo filmi kurtarmaya yetmemiş. Festivallerde gösterildiği vakit delicesine övülen, kendisinden “Johnny Depp’e Oscar getirecek film” diye bahsedilen Kara Düzen ortalama bir suç filmi olmaktan öteye geçemiyor. Ve artık birileri Johnny Depp’e filmlerde oynamanın maskeli baloya katılmaktan farklı bir şey olduğunu anlatmalı!
 
Bu hafta gösterime giren bazı filmler ise basın gösterimi yapmadan doğrudan seyirci karşısına çıkmayı tercih etti. Basın gösterimi yapmayan Amy belgeseli, Yaktın Beni ve Kü’fa: Cin Kapanı hakkında ne yazık ki hiçbir fikrim yok ama şu kadarını söyleyeyim; iyi filmler eleştirmenlerden kaçmaz!
 
İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri, bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…
 
Yaktın Beni
 
Can Yücel’in yönettiği ve Uğur Yücel, Sarp Apak, Meltem Cumbul, Sinem Kobal, Hasibe Eren, Bülent Şakrak, Sezai Aydın ile Ayça Damgacı’nın oynadığı Yaktın Beni, 16 Ekim 2015’de TMC Film dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Ailesini kaybettikten sonra tek başına yaşadığı evinde bir düzen kurup, İpek ile evlenmek isteyen Selam’ın yıllar sonra hiç beklenmeyecek bir şekilde dayısı Macit’le karşılaşması tüm dengeleri değiştirir. Macit’in Leyla’ya aşık olması ve Selam’la yaşamaya karar vermesiyle başlayan hikâye karakterlerin bir şeyleri düzeltmeye çalışırken sarpa saran hayatlarını eğlenceli bir dille beyazperdeye yansıtıyor.
 
Kızıl Tepe
 
Guillermo del Toro’nun yönettiği ve Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston ile Charlie Hunnam’in oynadığı Kızıl Tepe (Crimson Peak), 16 Ekim 2015’de UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Annesiz büyüyen Edith babasının vefatı sonrasında evlenir ve eşi Thomas, onu lüks aile malikânesine götürür. Burası gizem ve tehlikeyle yaşayan büyük bir gotik malikânedir. Gizli bir madenin üzerindeki kan kırmızı kil karlar arasından sızarak dağın yüzeyini lekelediğinden yöreye Kızıl Tepe adı verilmiştir. Edith yeni hayatına alışırken, gördüğü korkutucu kâbuslar ve kızıl hayaletlerle Kızıl Tepe kontrolü ele geçirir.
 
Kara Düzen
 
Scott Cooper’in yönettiği ve Johnny Depp, Benedict Cumberbatch, Joel Edgerton ile Sienna Miller’in oynadığı Kara Düzen (Black Mass), 16 Ekim 2015’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
1970’lerin Güney Boston’unda FBI Ajanı John Conolly, İrlandalı gangster Whitey Bulger’ı, ortak düşmanları İtalyan Mafyasını çökertmek için işbirliği yapmaya ikna eder. Whitey Bulger aynı zamanda eyalet senatörünün de erkek kardeşidir ve FBI muhbiri olmayı kabul etmiştir. Kara Düzen, Whitey Bulger’ın kontroden çıkarak Boston tarihinin en azılı gangsteri olmasının gerçek hikâyesini anlatıyor.
 
Kü’fa: Cin Kapanı
 
Aykut Karagöl’ün yönettiği ve Zerrin Eren, Ezgi Yanık, Onur Elaldı, Cem Ağırgez, Belma Mamati ile Adnan Zaman’ın oynadığı Kü’fa: Cin Kapanı, 16 Ekim 2015’de Bir Film dağıtımıyla Ervizyon Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Serhat sevgilisi Burçak’la sorunlu olan ilişkisini düzeltmek, ayrıca arkadaşlarıyla da vakit geçirmek için annesine miras kalan satılık köy evinde kısa bir tatil planlar. Köy evinde tatil planı yapan arkadaş grubu gizemli bir dünyaya adım atar. Alışık olmadıkları bu ortam, onlara tahmin ettiklerinden daha fazlasını sunacaktır. Özellikle uzun süre insanların yaşamadığı yerleri esrarengiz yaratıklar mı sahiplenir?
 
Öyle ya da Böyle
 
Alper Kaya’nın yönettiği ve Ferit Kaya, Erdal Tosun, Selim Erdoğan ile Reha Özcan’ın oynadığı Öyle ya da Böyle, 16 Ekim 2015’de Chantier Films dağıtımıyla Altın Yapım tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Hakan ve Mehmet, üniversitede tiyatro-yazarlık bölümü okumuş iki yakın arkadaştır. Öğrencilik yıllarında idealist davranan bu iki genç, mezun olduktan sonra ideallerinden neredeyse vazgeçmek zorunda kalırlar. Ancak sonunda kendilerini ispatlamak adına dizi film işine girişirler. Bu arada Mehmet diğer yandan da büyük aşkı Peri ile yeniden bir araya gelme peşindedir. Hakan ile Mehmet tüm aksiliklere rağmen hayatlarını yola sokabilecekler midir?
 
Amy
 
Asif Kapadia’nın yönettiği ve Amy Winepouse, Yasiin Bey, Mark Ronson ile Tony Bennett’in oynadığı belgesel film Amy, 16 Ekim 2015’de M3 Film dağıtımıyla D Productions tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Belgesel, 14 yaşındaki Amy’nin çocukluk arkadaşı Juliette Ashby ile ortak arkadaşlarının doğum gününde çekilen şarkı söyledikleri bir video ile başlıyor. Belgeselin geri kalanında şarkıcı ve besteci olan Amy’nin çocukluğundan ölümüne kadar yaşadığı hayatından, müzik kariyerinden, kötü ilişkilerinden ve bulimia hastalığından bahsediliyor. Winehouse‘un hiç görülmemiş fotoğrafları, videoları ve şarkıları Amy belgeselinde yer alıyor.
 
My Little Pony: Arkadaşlık Oyunları
 
Ishi Rudell ile Jayson Thiessen’nin yönettiği ve Tara Strong, Rebecca Shoichet, Ashleigh Ball ile Andrea Libman’ın oynadığı My Little Pony: Equestria Girls – Arkadaşlık Oyunları (My Little Pony: Equestria Girls – Friendship Games), 16 Ekim 2015’de Bir Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Canterlot High, düzenlenen “Arkadaşlık Oyunları”nda diğer okul takımlarıyla yarışmakta, kupa hep Crystal Prep’e gitmektedir. Kahramanlarımız güçlerini birleştirerek kupayı bu kez kendi okullarına getirmek istemektedir. Ancak arkadaşları Twilight Sparkle rakip takımda yer alınca hepsi çok şaşıracaktır.
 
MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com
 
CİNERADAR köşesi sinema/TV eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.