Ekonomi
24 Nis 2023 10:05 Son Güncelleme: 24 Nis 2023 10:09

Kapalıçarşı'daki 'Dolar'ların sırrı çözüldü! Kimler yüklü miktarda dolar çıkarıyor?

Döviz dolu olduğu belirtilen dev kasaların Kapalıçarşı'da görüntülenmesinin ardından gözlerin çevrildiği Merkez Bankası'ndan bir açıklama gelmemişti. Kimlerin Kapalıçarşı'dan kasa kasa döviz çıkarttığı belli oldu.

Bloomberg, 14 Mayıs seçimleri öncesi firmaların ve bireylerin kısıtlamaları aşmak için bankalar yerine Kapalıçarşı'dan döviz aldığını yazdı.

Çarşıdaki döviz işlemleri kayıt dışı olduğu için günlük ciro tahmini yapmak zor ancak 15. yüzyıla ait yer modern yatırımcıların sığınağı haline geldi.

Çarşıdaki döviz işlemlerinin yasal ve büyük ölçüde kayıt dışı olması günlük cironun tahmin edilmesini zorlaştırıyor. Ancak döviz büroları, çoğunlukla kurumsal müşteriler nedeniyle işlerin patladığını söylüyor. 

Bloomberg'in haberine göre Kapalıçarşı'da güvenlik görevlileri eşliğinde ilerleyen dört tekerlekli devasa kasalar, aralarında piyasanın en büyük döviz alıcısı olan devlete ait enerji ithalatçısı BOTAŞ'ın da bulunduğu büyük şirketlere ait dolarları taşıyor.

Bankalara getirilen kısıtlamaların dışında dolar alıp satma fırsatının bir bedeli var. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre dolar Kapalıçarşı'da bankalararası kura göre yüzde 5,2'den fazla primle satılıyor. Perşembe günü İstanbul'da saat 11:45 itibariyle lira, resmi kur olan 19.4063'e kıyasla çarşıda dolar başına 20.4550'den işlem görüyordu. Ülkede piyasalar bayram tatili nedeniyle Perşembe günü saat 12.40'ta kapandı.

Kapalıçarşı altın ve döviz tüccarı, "Seçimlerin ardından liranın keskin bir şekilde zayıflayacağına dair geniş bir beklenti var. Merkez Bankası'nın dolar alımını yasaklayan düzenlemeleriyle birleşince, bu durum piyasada talebin artmasına neden oldu" diye konuştu.