Kapalıçarşı depreme hazırlanıyor: Zemin sıvılaşmasına müdahale edildi, çatlaklara dolgu yapıldı

Kapalıçarşı'da yaklaşık üç yıldır devam eden restorasyon ve deprem riskine karşı güçlendirme çalışmalarının büyük bir kısmı sona erdi.

Kapalıçarşı depreme hazırlanıyor: Zemin sıvılaşmasına müdahale edildi, çatlaklara dolgu yapıldı - Sayfa 1

Kapalıçarşı Restorasyon Programı Bilim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar İhsan Sarı, "Elimizdeki bilgiler doğrultusunda Kapalıçarşı'nın İstanbul depremini karşılayacağını değerlendiriyoruz. O yönde müdahaleler yapıldı. Zeminde sıvılaşma vardı, müdahale edildi. Bu senenin sonunu bulmadan restorasyonun tamamının biteceğini değerlendiriyoruz" dedi.

110
Kapalıçarşı depreme hazırlanıyor: Zemin sıvılaşmasına müdahale edildi, çatlaklara dolgu yapıldı - Sayfa 2

ÇATLAKLARA SOLÜSYONLARLA DOLGU

İstanbul'un turistik merkezlerinden Kapalıçarşı'da İstanbul Valiliği, Fatih Belediyesi ve Kapalıçarşı Yönetim Kurulu koordinasyonuyla devam eden restorasyonda sona gelindi. Yaklaşık 4 binden fazla dükkanın bulunduğu 562 yıllık tarihi yapıda; altyapı, tesisat, zemin ve ana duvarlarda gerçekleştirilen işlemlerin büyük bir kısmı hazır hale getirildi.

210
Kapalıçarşı depreme hazırlanıyor: Zemin sıvılaşmasına müdahale edildi, çatlaklara dolgu yapıldı - Sayfa 3

Restorasyon yetkilileri, 27 bin metrekarelik tavan ve belirli duvarlarda 19.yüzyıla ait gravürler baz alınarak yapılan kalem işçiliği süslemelerinin yüzde 95 oranında sona erdiğini belirtti. Yapıda olası İstanbul depremine karşı güçlendirme çalışmaları da gerçekleştirildi. Bu kapsamda önceki restorasyon süreçlerine ait, orijinal duvar yapısını örten çimento malzemeler temizlenerek, yapının özellikle çatlak bulunan belirli noktalarına solüsyonlarla dolgu yapıldığı öğrenildi.

310
Kapalıçarşı depreme hazırlanıyor: Zemin sıvılaşmasına müdahale edildi, çatlaklara dolgu yapıldı - Sayfa 4

Kapalıçarşı'nın kemer ve duvarları arasında bulunan destekleyici gergi demirlerinin de alüminyum ve çelik malzemeler ile yenilendiği, paslanmaya karşı temizlendiği, gereken noktalara eklemeler yapılarak onarıldığı bildirildi. Fatih Belediyesi Bilim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar İhsan Sarı restorasyon ve güçlendirme çalışmaları hakkında bilgi verdi.

410