Kültür Sanat
28 Eyl 2023 10:10 Son Güncelleme: 28 Eyl 2023 12:02

'Kanun Hükmü' seçkiye geri döndü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Altın Portakal'dan çekildi

Altın Portakal Film Festivali’nde, geri adım. Jürinin ve 28 yapımın festivalden çekilmesinin ardından "Kanun Hükmü" adlı belgesel programa geri alındı. Festival komitesinin kararının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çekildiğini duyurdu.

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, KHK ile görevlerinden atılan iki memurun mücadelesinin anlatıldığı "Kanun Hükmü" adlı belgeselin, yarışma seçkisinden çıkarılmasının ardından yapımcılardan büyük tepki gelmişti. 

Gelen tepkiler sonrası film, festivale geri alındı.  

Festival yönetiminden yapılan açıklamaya göre "Kanun Hükmü" adlı belgesel yarışma seçkisine geri alındı. 

Tepkilerin ardından sosyal paylaşım sitesi X'ten (Twitter) açıklama yapan Altın Portakal Film Festivali yönetimi filmin, yarışma seçkisine geri alınmasına karar verildiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer verildi: "22.09.2023 tarihinde yapılan duyuru ile 60. Antalya Altın Portakal Film festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması seçkisinden çıkarılan "Kanun Hükmü" adlı belgesel filmde yer alan kişi ile ilgili yargılama sürecinin devam etmediği tarafımızca belgelendiği için filmin yarışma seçkisine geri alınmasına karar verilmiştir."

 Kültür ve Turizm Bakanlığı  Altın Portakal'dan çekildi

Geri adımın ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çekildiğini duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:  "Türk sinemasının alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan ve 60’ıncısının düzenlenme süreci devam eden Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, belgesel yarışması bölümünde “Kanun Hükmü” adlı belgesel yer almaktadır. Böylesi önemli bir festivalde, sanatın gücü kullanılarak mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür. Bakanlığımız, aziz milletimizin 15 Temmuz’da verdiği destansı mücadelesinin itibarsızlaştırılması, sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmayacaktır. Bu sebeple Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çekilmiş bulunuyoruz".

 

Altın Portakal Film Festivali'nde kanun hükmünde kararname (KHK) ile görevlerinden alınan iki kişinin mücadelesinin anlatıldığı "Kanun Hükmü" filmi seçkiden çıkarılmış, 29 film festivalden çekilmişti. 

Belgeselin programdan çıkarılmasının ardından jüri  ve yapımcı ile yönetmenler karara tepki olarak festivalden çekildiklerini duyurmuştu.

31 yapımın yarışacağı festivalden 28 film ve belgesel geri çekilmişti.