Gündem
20 Nis 2010 09:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:14

KANLI 1 MAYIS SORUŞTURMASINA GAZETECİ TANIK!..

CHP'li milletvekilleri bir gazeteciyi tanık gösterip, 37 kişinin öldüğü Kanlı 1 Mayıs için Meclis Araştırması açılmasını istediler.

CHP’li 24 milletvekili, gazeteci yazar Necati Doğru’ya tanık gösterip, 1 Mayıs 1977’de meydana gelen ve 37 kişinin ölümü ile sonuçlanan katliam konusunda, Meclis Araştırması açılmasını istediler.
Gazeteport'un haberine göre CHP Mersin milletvekili Ali Rıza Öztürk ve arkadaşları tarafından TBMM’ye sunulan önergede "1 Mayıs 1977 günü, yüz binlerce emekçi, İşçi Bayramını kutlamak için Taksim alanını doldurmuştu. DİSK Başkanı Kemal Türkler konuşurken silah sesi duyulmuş, ardından alana hakim olan Sular İdaresi binasından, Inter Continental Oteli'nin odalarından ve Pamuk Eczanesi'nin üstünden kurşun yağdırılmıştır." denildi.

"510 NUMARALI ODA"

Bu katliamın, Türkiye'ye yapılan operasyonun ‘’Neşter evresi’’ olduğu savunulan önergede, ülkenin 12 Eylül darbesine taşındığı vurgulanarak, o dönemde Günaydın Gazetesi'nde çalışan yazar Necati Doğru’nun, olay günü İntercontinental Oteli'nde yaşadıklarıyla ilgili yazısındaki şu satırlara yer verildi:

"Beşinci katta bir odanın kapısı açıktı. Odanın pencerelerinden alanı seyreden kişiler ve masa üzerinde teleobjektifti makineler gördüğüm için, gazetecilerin bu odada olduğunu sanarak içeri girdim. Adımımı atar atmaz oldukça mütecaviz bir biçimde itilerek durduruldum. Garsona bu odadakilerin kim olduklarını sordum, polisler yanıtını aldım’’

1 Mayıs 1977 olaylarının Türkiye'yi 12 Eylül'e taşıdığı savunulan önergede, faili meçhul bırakılan cinayetlerin işlenmesinde, hükümetler üstü bir gücün varlığı olduğu da kaydedildi.