Gündem
24 Mar 2024 11:00 Son Güncelleme: 24 Mar 2024 11:00

Kanal İstanbul, iki bakanlığın raporunda ortaya çıktı! ‘Gündemimizde yok’ demişti…

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'çılgın' projesi, İBB Başkan adayı Murat Kurum'un ise seçim sürecinde geri adım atarak 'Gündemimizde değil' dediği Kanal İstanbul Projesi'nin 2018 yılından bu yana Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın faaliyet raporlarında yer aldığı görüldü.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında ‘çılgın proje’ diyerek duyurduğu Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin kamuoyunda ve siyaset gündeminde tartışmalar devam ediyor.

Cumhur İttifakı’nın İBB Başkan adayı Murat Kurum, bakanlık döneminde 'Yapacağız' dediği Kanal İstanbul projesiyle ilgili gelen sorulara 'Gündemimizde değil' yanıtını verirken, proje 2018’den bu yana Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın faaliyet raporlarında, bakanlığın görev tanımları arasında sayıldı.

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre, proje, bakanlığın faaliyet raporlarında ilk olarak 2014 yılında Bakırköy-Beylikdüzü metro projesi ile işlendi. Kurumun 2017 faaliyet raporunda ise kanal, aldığı etüt danışmanlık hizmetiyle rapora yansıdı. Aynı danışmanlık hizmetiyle ilgili kurumun 2018 faaliyet raporunda da “Kanal İstanbul Etüt Proje ve Danışmanlık Hizmetleri 2018 yılı revize ödeneği 17 milyon 851 bin TL olup, 17 milyon 737 bin TL’si harcanmak sureti ile etüt proje işleri tamamlanmıştır” dendi.

Kurumun cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilen 2018’den sonra çıkan raporlarında ise bu ifadelere Kanal İstanbul da eklenerek “Karadeniz ile Marmara denizini birleştiren ve gemilerin seyrüseferine imkân veren Kanal İstanbul ve benzeri su yolu projelerinin geliştirilmesi, kurulması, kurdurulması” tanımlaması yapıldı.

Bakanlığın son çıkan 2023 faaliyet raporunda kanalla ilgili “Proje ile ilgili kurumlarla koordineli çalışmalar devam etmektedir. Bu kapsamda, proje alanına ilişkin imar planı çalışmaları süreci devam ettiğinden dolayı hedef süresi uzamış ve belirlenen ilerleme yüzdesine ulaşılamamıştır” bilgisi paylaşıldı.