Sağlık
12 Nis 2023 09:40 Son Güncelleme: 12 Nis 2023 09:45

Kan stokları tükendi, ameliyatlar erteleniyor

Türkiye kan stoklarında kırmızı alarm veriyor. Edinilen son bilgiye göre kan stokları yetersizliği nedeniyle kalp ameliyatları erteleniyor. Aciliyete göre ameliyata hastalar alınıyor. Kan bağışı çağrılarıyla hafta sonu stoklarda yukarı yönlü bir seyir olsa da yine de stoklar kritik seviyenin altında. Kızılay'ın elinde sadece 4 günlük kan kaldı.

Türkiye'de kan stoku alarmı verildi. Birkaç haftadır yapılan kan bağışı çağrılarına rağmen stoklar kritik seviyenin altında bulunuyor. Edinilen bilgiye göre Kızılay'ın elinde bununan 23 bin ünite kan sadece 4 günlük stoku karşılıyor. Kan yokluğu nedeniyle kalp ameliyatlarının da ertelendiği öğrenildi.

Kızılay'ın kan stokları kritik seviyenin altında. Hafta sonu yapılan kan bağışı çağrılarıyla stoklarda bir miktar artış yaşansa da eldeki kanlar sadece 4 günlük stoku karşılıyor. 

Türk Kızılayı Kan Hizmetleri Genel Müdürü Saim Kerman, stokların asgari seviyenin altında olduğunu söyleyerek bir kez daha kan bağışı çağrısı yaptı. Kızılay'ın ulusal kan stoku seviyesinin "kritik" kabul edilen seviyenin altına indiğini vurgulayan Kerman, "Kritik seviye Türkiye için bütün hastanelerimiz baz alınarak ve kan gruplarına da bakılarak minimum 52 bin ünite olarak belirlenmiştir. Şu anda kritik eşikteyiz, maalesef 23 bin 824 seviyesindeyiz. Bu oldukça düşük bir rakam." dedi.

KAN YOKLUĞU AMELİYATLARI ERTELEDİ

Kan yokluğunun bazı kalp ameliyatlarına engel olduğunu dile getiren Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, ameliyatların ertelendiğini dile getirdi.

"Tıkanmış durumdayız. Belli ameliyatları yapamaz hale geldik." sözleriyle durumu özetleyen Bozkurt, 3 tane büyükşehirde yaptığı görüşmelerde en az yüzde 20 ile 30 civarında ameliyatlarda erteleme olduğunu ifade etti.

MİNİMUM 4 ÜNİTE KAN GEREK

NTV'de yer alan habere göre En çok kan ihtiyacının olduğu kalp ameliyatları birçok merkezde ertelenmek zorunda kalırken Bozkurt, aciliyete göre ameliyatlara devam edildiğini de aktardı. Bozkurt, "Bir açık kalp ameliyatında minimum 4 tane kan kullanılıyor. Öncesinde hazırlayamazsak ameliyatı yapamıyoruz." dedi.

Bozkurt, özellikle İzmir'deki özel hastanelerde çok büyük sıkıntı olduğunu belirtirken İstanbul Avrupa Yakası'ndaki çok büyük bir hastanede geçen haftaki ameliyatın önemli bir kısmının ertelendiğini belirtti. "Bazı yerlerde ameliyatlar durma noktasına geldi." ifadelerini kullanan Bozkurt, Ankara'daki hastanelerde de ciddi problemlerin yaşandığını sözlerine ekledi.