Gündem
16 Oca 2019 09:30 Son Güncelleme: 16 Oca 2019 09:53

Kamu Baş Denetçisi sert çıktı: “İşini gevşek yapan sorumlular var”

Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç, Best FM’de Ufuk Karcı’nın sorularını cevaplandırdı.

Malkoç, kendilerine yapılan başvuruların yüzde 70’inde olumlu sonuçlandırma oranına ulaşıldığını hatırlatırken; “Bu sayı daha önceleri yüzde 20 civarındaydı. Avrupa ortalaması ise yüzde 80.” dedi.

Halkımız Bize Ücretsiz Başvurabiliyor

Malkoç, vatandaşlara, “Haksızlığa uğradığınızı düşündüğünüz herhangi bir konuda önce ilgili kuruma itiraz edin. Eğer sonuç alamazsanız, mutlaka bize gelin. Kamu Denetçiliği Kurumunda herhangi bir ücret ödemeden başvuru yapılabiliyor ve 60 gün içerisinde sonuç olabiliyorsunuz” dedi.

 İşlenen Suçlar, Hep Ruhsatsız Silahlar İle

Malkoç, Umut Vakfı’nın son silahlanma raporunu değerlendirirken, “Tahminimce sayı 25 milyon değildir. Bunun ciddi bir şekilde araştırılması lazım. Unutmamak lazım, Türkiye’de işlenen suçlara baktığımızda bir cinnet hali var. Bu suçlar hep ruhsatsız silahlar ile işleniyor. Kardeşim, bu silahlar nereden bulunuyor? Bu silahlar nasıl Türkiye’ye giriyor? Elektronik ortamda satılması, nasıl mümkün oluyor? Gümrüklerden nasıl geçebiliyor? Bunun kontrol altına alınması ve denetlenmesi gerekiyor. Ruhsat verilen kimseler hem eğitilecek, hem bilgilendirilecek ve arada kontrol edilecektir. Yasal düzenleme ve ciddi bir denetim şart. Kamu kurumlarının eksikliği var. Bu eksik alanlarda da sorumluların gevşekliği var. Gevşek davranan sorumlular var.” dedi.

Hayvan Hakları İle İlgili Çalıştay Yapacağız

Kamu Baş denetçisi Şeref Malkoç, “Hayvan hakları ile ilgili olayların iki tarafı var. Bir, sokak hayvanlarının saldırısına maruz kalanlar ve bir de; sokak hayvanlarına veya sahipli hayvanlara zulüm edenler var. Bize her iki taraftan da şikayetler var. Geçenlerde İspanya’nın Ankara Büyükelçisi, ziyaretimize geldi. ‘Geçenlerde Ankara Belediye Başkanını ziyaret ettim. Personellerimize sokak hayvanları saldırmış’ dedi. Bunun gibi başvurular çok fazla var. Örneğin, çok kolay yoldan sahiplenenler var. Adam doğum günü için çocuğa alıyor internetten, sonra, evde bir yeri tırmalayınca, sokağa bırakıyor. Mesela çip takılmalı ve hayvan takip edilmeli. Yaptırım da uygulanabilir. İşte bunun için hem hayvan hakları savunucuları, barolar birliği ve kamu kurumları.. Tüm tarafları davet ettik, bir çalıştay düzenleyeceğiz.” dedi.