Gündem
22 Nis 2015 13:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:29

Kadir İnanır: Elini çekenin eli yanar!

Birleşik Krallık ile İrlanda’yı kapsayan geziye katılan Kadir İnanır, ‘çözüm süreci’ için ‘Süreçten elini çekenin eli yanar’ ifadelerini kullandı.

Londra merkezli sivil toplum kuruluşu Demokratik Gelişim Enstitüsü (DPI) Türkiye’den akil insanların katılımıyla Birleşik Krallık ve İrlanda’ya bir gezi düzenledi.

Varlık amacını ‘barış ve demokrasinin inşası için kamusal diyaloga katkı sağlamak, taraflara karşılaştırmalı çalışmalarda bulunma imkânı sağlamak’ olarak belirten DPI’in gezisinde İngiltere ve İrlanda’da IRA deneyimine yönelik temas ve eğitimler gerçekleştirildi. Geziye katılan akil insanlardan Kadir İnanır, Türkiye’ye barış gelene kadar en önde yer alacağını söyledi.

Akil adamlar heyetinde yer alan Kadir İnanır, Belfast’taki temasları sırasında Milliyet’in sorularını yanıtladı. İnanır, İrlanda’daki temaslarını şu sözlerle değerlendirdi: “Olumlu gidiyor. Bizde olanların geçmişini görüyoruz. Tabii onlarda din faktörü baskın. Bize kendi geçirdiklerini içtenlikle anlatıyorlar. Bilgileriyle dünyada benzer sorunlara yardımcı olmaya çalışıyorlar. Esas kavganın yaşandığı Belfast’a bugün geçiyoruz.”

İnanır “İzleme Komitesi’nde yer alacak mısınız?” sorusuna “Henüz belli değil. Komite belli olunca konuşalım” yanıtı verirken, “Barış süreci nasıl gidiyor?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Türkiye’de barış talebi yüzde 30’dan yüzde 70’lere çıktı. Mutlaka barış kazanacak. Bu süreçten elini çekenin eli yanar.”

İnanır, “İzleme Komitesi İmralı ve Kandil’e gidecek mi?” sorusu üzerine ise “Komite açıklandıktan sonra belli olur. Bu ülkede barış gelene kadar mücadelenin en önünde beni göreceksiniz” dedi.