Gündem
14 Ağu 2015 15:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:48

'Kadınlar toplum içinde emzirmesin' diyen sunucu işinden oldu

Deneyimli sunucu, canlı yayında söylediği sözler nedeniyle işinden oldu.

"Şişman annelerin, memelerini otobüslerde açması hiç güzel görünmüyor. 2015 yılındayız. Kadınlar, anneler, toplum içinde emzirmenizden hoşlanmıyoruz, gerçekten hoşlanmıyoruz...” Sözler bu kez Türkiye 'den değil, İngiltere'den geldi. BBC Radyo'nun en eski sunucularından, ünlü İngiliz radyocu Alex Dyke canlı yayında çocuk emzirmenin ‘doğal olmayan bir davranış’ olduğunu ve durdurulması gerektiğinden bahsetti. Dyke'ın sözlerine gelen yoğun tepki ve başlatılan imza kampanyasının sonucu da hızlı geldi: BBC, Dyke hakkında 'uzaklaştırma' kararı aldı.

The Independent'ın haberine göre, Radio Solent’te program yapan Alex Dyke daha sonra söylediklerini savunmak amacıyla “Demek istediğim, şişman çocuksu annelerin, memelerini otobüslerde açması hiç güzel görünmüyor” dedi. Dyke, "Dün başımdan geçti. Otobüste bir kadın oturuyordu. Çok iri bir kadındı ve kucağında bir çocuk vardı. Otobüste çocuğunu emzirmeye başladı. Nereye bakacağımı şaşırdım. Beni çok zor bir pozisyona soktu" demişti. 

Dyke'ın sözlerinin ardından charge.org’da başlatılan kampanyayla Dyke'ın programdan alınması talep edildi. Kampanyayı başlatan Maisie Jameson, "Emzirmeyle ilgili zaten yeteri kadar olumsuz yargı var; Alex Dyke gibi kadın düşmanlarının bu durumu daha da belirgin hale getirmesine ihtiyacımız yok" dedi. 6 bin 600’den fazla kişinin imzaladığı dilekçe üzerine BBC; Dyke’ın yorumunun ‘kabul edilemez’ olduğunu ve DJ’in cuma günkü programda olmayacağını söyledi. Uzaklaştırmanın ne kadar süreceği belirsiz.'

EMZİRMEK DOĞAL DEĞİL
Dyke, şu an internetten kaldırılmış olan programında “2015 yılındayız. Kadınlar, anneler, toplum içinde emzirmenizden hoşlanmıyoruz, gerçekten hoşlanmıyoruz” demiş ve “Emzirme doğal değil. Doğal olduğunu biliyorum ama bir bakıma da doğal değil… Taş Devri’nde daha iyisini bilmediğimiz zaman normaldi” yorumunu yaptı.

SOKAKTA EMZİRMEK LİBİDO DÜŞMANLIĞI
Annelerin bebeklerini kamusal alanlarda emzirme konusu geçen hafta Türkiye'de de Hürriyet, Kelebek yazarı Ömür Gedik'in yazısıyla gündeme gelmişti. Sinema eleştirmeni ve şarkıcı Ömür Gedik; Dünya Emzirme Haftası nedeniyle düzenlenen kampanyaları desteklemediğini söylemiş ve "Kadınların emzirme özgürlüklerini sokak ortasında, istedikleri yerde kullanmaları bana cinsellik ve libido düşmanı bir hareket gibi geliyor. Hele hele parklarda, meydanlarda yapılan şu toplu bebek emzirme eylemleri yok mu? Gereksiz bir şovenizmden başka bir şey değil bence” demişti. Gedik kendisine gelen yoğun tepkinin ertesinde ise "Benim derdim, 'istediğim yerde istediğim gibi mememi açar emziririm, kimseyi takmam, bebeğimin ve memelerimin fotoğrafını da çeker paylaşarım' diyenlere. İstediklerini söylesinler, fikrim aynı, bu rahatlığa karşıyım, emzirmenin bir mahremi olmalı" cümlelerini kaleme almıştı.