Gündem
03 Ağu 2010 10:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:31

KADIN PROGRAMLARININ YENİ LİDERİ KİM? İŞTE TELEVİZYONLARIN MEDYA KARNESİ!

Interpress'in ulusal yayın yapan 28 kanalı içeren ‘Televizyonun Medya Karnesi' başlıklı araştırma raporu açıklandı.

Türkiye’de 70 yıldır medya takip hizmeti veren Interpress’in düzenli olarak, ulusal yayın yapan 28 kanalı içeren ‘Televizyonun Medya Karnesi’ başlıklı araştırma raporu açıklandı. Temmuz ayını kapsayan rapora göre, yaz dönemi programlarının başlamasıyla birlikte kanalları, 47 farklı kategoride 562 farklı program yayınlarken, toplam 14 bin 39 adet haber ve yazıyla medya da yer aldı.

Yabancı filmler yazın kurtarıcısı oldu

Interpress’in iki bine yakın ulusal, bölgesel, yerel gazete ile dergilerde televizyon kanallarında yayınlanan programlar hakkında çıkan haberleri analiz ederek oluşturduğu rapora göre, televizyonda yaz döneminde yabancı-yerli film sayısında bir artış gözlendi. Geçtiğimiz ay kanallar 432 yabancı, 64 yerli film yayınlarken, bu filmler hakkında yazılı basında toplam 4 bin 198 adet haber çıktı. En çok yabancı film yayınlayan aktüel kanallar içinde ilk sırada 76 filmle TV 8 alırken, 66 film ile Kanaltürk ikinci ve 48 film yayınlayan Kanal D’de üçüncü sırayı aldı. Yayınlanan yerli film sayısında ise 13 filmle Kanal D birinci olurken, 9’ar film yayınlayan TRT 1, Kanal 7 ve Show TV’de üst sıralarda yer aldılar.

Çarkıfelek ekranlara bir döndü pir döndü

‘Televizyonun Medya Karnesi’ araştırma sonuçlarına göre; kanalların yayınladığı çeşitli yarışma programlarından 28 tanesi, toplam 883 haberle ve yazıyla basında yer aldı. Yaz dönemiyle birlikte yeniden yayınlanmaya başlayan ve Mehmet Ali Erbil’in stüdyoda Gamze Topuz ile birlikte izleyicilerle buluştuğu, sunucu Hande Sarıoğlu’nun her gün farklı bir şehirden canlı bağlantılarla evlere konuk olup hediyeler dağıttığı ‘Çarkıfelek’ programı, 200 haberle ilk sıraya yükseldi. İkinci sırada 99 haberle Metin Uca’nın sunduğu, televizyonun en uzun soluklu kelime ve bilgi yarışması olan ‘Passaparola’ yer alırken, hakkında 95 haber çıkan Türk Halk Müziğinin ünlü sanatçıları arasında yer alan Arif Sağ, Belkıs Akkale, Zara ve gazeteci Yüksel Aytuğ’un jüri koltuğunda yer aldığı ‘Türkünü Söyle’ yarışma programı üçüncü oldu. Vahşi doğanın içinde ıssız bir adada yaşama savaşı veren yarışmacıların yer aldığı ve sunuculuğunu Acun Ilıcalı’nın yaptığı ‘Survivor’ dördüncü olurken, Kenan Işık’ın sunduğu, verilen kelimenin tabu sözcüklere başvurulmadan anlatılmasını hedefleyen ‘Kelimenin Gücü’ yarışma programı ise beşinci sırada yer aldı.
Yaz dönemi, yeni yerli dizilerin birincilik yarışına sahne oluyor

Interpress’in yaptığı aylık rapora göre, televizyonda en çok yayınlanan programlar arasında yer alan diziler kategorisinde geçtiğimiz ay yeni gelişmeler vardı. 90 yerli dizinin yayınlandığı Temmuz ayında bu diziler hakkında 3122 haber ve yazı yayınlanırken, yeni yerli diziler içinde, Başrollerinde Sinem Kobal, Burak Özçivit ve Merve Boğulur’un yer aldığı, sosyetik ailelerin çocukları arasında geçen ilişkileri konu alan ‘Küçük Sırlar’ dizisi 189 haberle ilk sırada yer aldı. İkinci sırada, usta oyuncular Ceyda Düvenci, Levent Üzümcü, Alper Kal, Altan erkekli ve Ayşegül Atik’in bir araya geldiği, bir ailenin günlük yaşantısına mizahi açıdan bakan ‘Şen Yuva’ dizisi 176 haber ile alırken, üçüncülüğü hakkında 164 haber çıkan Tardu Flordun ve Songül Öden’in başrollerini paylaştığı ‘Mükemmel Çift’ dizisi aldı. ‘Kanıt’ dizisi 132 haber ile dördüncü sırada yer alırken, ‘Sen Harikasın’ 129 haber, ‘Yahşi Cazibe’ dizisi de 102 haberle listenin üst sıralarında yer aldılar.

Kadın programlarının yeni lideri Berna Laçin oldu

Kanalların aylık analizinin yer aldığı rapora göre, geçtiğimiz ay televizyonda yayınlanan 14 kadın programının basında toplam 217 haberi yayınlandı. Ünlü sunucu Berna Laçin’in her sabah sunuculuğunu yaptığı, içinde güzellik, sağlık, tatil, aktüel hayat, eğlence, çocuk ve daha pek çok konunun işlendiği ‘Her Şey İçin Berna Laçin’ programı bu kategoride ilk sırada yer aldı. Müge Anlı’nın ayrı kalanları, dargınları, yıllardır yakınlarını arayanları bir araya getirdiği ‘Mektubunuz var’ ikinci,  Esra Erol’un sunduğu, evlenmek isteyen genç-yaşlı adayların ekran başındaki taliplileri ile bir araya getiren ‘Esra Erol’da Evlen Benimle’ üçüncü oldu.

Müzik ve magazin programları yükselişe geçti
Yapılan araştırma sonuçlarına göre; geçtiğimiz ay televizyonda yayınlanan 27 müzik programı 192 habere konu olurken, Sibel Can’ın pek çok ünlü sanatçıyı ağırladığı ve dinleyicilere müzik ziyafeti verdiği ‘Sibel Can’lı Geceler’ ilk sırada yer aldı. Zara ve Oktay Kaynarca’nın sunduğu ‘Salı Sefası’ ile Ercan Saatçi’nin yapıp yönettiği ‘Mucize Nağmeler’ üst sıraları paylaştılar.

Yayınlanan 16 program ve çıkan 113 haber ile kanalların yaz döneminde yayın akışı içinde daha çok yer verdiği magazin kategorisinde ise; Türkiye’nin ünlü sanatçılarının her hafta konuk sunucu olarak yer aldığı ve tanınmış konuları ağırlayarak sohbet ettiği ‘Ünlüler Bulvarı’, ülkemizde ve dünyada gazetelere yansıyan en yeni, en taze magazin haberlerinin ele alındığı Müge Dağıstanlı ve Gülşen Yüksel’in sunduğu ‘2. Sayfa’ ile Didem Uğurlu’nun sunduğu magazin dünyasında yaşanan son gelişmelerin aktarıldığı ‘Bizden Kaçmaz’ programları ilk üç sırayı aldılar.

Belgeseller yazılı basında da dikkat çekiyor

Belgesel programlar içinde yayınlanan 42 program, çıkan 239 haberle konu oldu. Tuncel Kurtiz’in seslendirmesiyle NTV’de yayınlanan hayvanlar alemine yakından bakan ‘Hayat’ belgeseli, sunuculuğunu Cüneyt Polat’ın yaptığı Kanal A’da yayınlanan, gündemi tarihin verdiği bilgiler ışığında değerlendiren ‘Dünden Yarına’ belgeseli ile Kanal 24’te futbola damgasını vuran gelmiş geçmiş ünlü oyuncuların hayatlarının anlatıldığı ‘Futbol Efsaneleri’ belgeselleri bu alanda ilk sıraları alan programlar oldu.
Tartışma ve sohbet programlarının çıkan haber sayısı yükseldi

Interpress’in ulusal yayın yapan televizyon kanallarını kapsayan ‘Televizyonun Medya Karnesi’ başlıklı araştırma raporu verilerine göre, kanalların yayınladığı 33 tartışma programı hakkında yazılı basında 219 haber çıkarken, Balçiçek Pamir’in sanat, siyaset, spor ve iş dünyasının gündemdeki isimlerini ağırladığı ‘Söz Sende’ programı ilk sırada yer aldı. Nagehan Alçı ve Mehmet Metiner’in gündemdeki konuları uzman konuklarla mercek altına aldığı ‘Gündem Özel’ ikinci, Mustafa Karaalioğlu, Nuray Mert ve Mehmet Yılmaz’ın son bir haftanın sıcak gündemini değerlendirdikleri ‘Basın Odası’ üçüncü oldu.

Aynı araştırma raporuna göre; yayınlanan 26 sohbet programın 212 defa haber olduğu kategoride, Kürşat Başar’ın siyasetten medyaya, tiyatrodan müziğe dair sohbetlerin yer aldığı ‘Yaz Sohbetleri’ birinci olurken, Bilal Özcan’ın eğlence dünyasına farklı bakış açısı getirdiği program ‘Laf Aramızda’ ikinci, Kuran-ı Kerim gözüyle İslam Dinine yönelik soruların cevaplandığı ‘Nihat Hatipoğlu Cevaplıyor’ programı da üçüncü sırada yer aldı.

Yaz geldi gezi programlarına ilgi arttı

Yaz döneminde televizyonda yayınlanan gezi programlarında da artış gözlendi. Türkiye’yi il il, kıyı kıyı gezerek yöresel özellikleri izleyicilerine aktaran gezi programları içinde Fatih Türkmenoğlu’nun sunduğu ‘Sahil Günlüğü’ programının en çok haberi çıkarken, Vahe Kılıçarslan’ın sunduğu ‘Vaheyle İl İl Türkiye’, Ahmet Yeşiltepe’nin sunduğu ‘Zaman Yolcusu’ ve Leyla Bilginel’in sunduğu ‘Ley-Ley-La’ programları arka arkaya sıralandı.