Gündem
24 Ağu 2015 16:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:50

Kadın gazeteciye 'cesaret' ödülü!

Peter Mackler Ödülü’ne bu yıl Suriyeli kadın gazeteci Zaina Erhaim layık görüldü

Suriyeli kadın gazeteci Zaina Erhaim, Reporters Without Borders (Sınır Tanımayan Gazeteciler) ve Agence France-Presse (AFP) tarafından ‘cesur gazetecilere’ verilen Peter Mackler Ödülü’nün bu yılki kazananı oldu. Halep’te yaşayan Erhaim, iç savaşın yıktığı ülkede yurttaş gazetecileri eğiterek bağımsız bir haber ağı kurdu.

‘Tarih yazdı’

Son iki yılda Erhaim, Suriye içinde 100 yurttaş gazeteciye eğitim verdi. Gazetecilerin üçte birinin kadın olduğu, hem basılı hem de televizyon gazeteciliği yaptıkları aktarıldı. Erhaim’in çalışmaları sonucunda ülkede bağımsız dergi ve gazeteler kuruldu. Erhaim’in öğrencilerinin haberleri önde gelen uluslararası basın kuruluşlarında yayınlandı.

30 yaşındaki Erhaim, aynı zamanda çatışma, kriz ya da geçiş süreci yaşayan ülkelerdeki gazetecilere yardım eden Institute for War and Peace Reporting (IWPR) örgütünün proje koordinatörü. Peter Mackler Ödülü proje direktörü Camille Mackler, “Zaina Erhaim, şiddet ve akla aykırılık nedeniyle harap olan bir ülkede gazetecilik değerlerini katlayan güç oldu. Onun cesaretini, profesyonel etiğini korumasını ve bunu tarih yazacak kişilerin hizmetine sunmasını kutluyoruz” dedi.

AFP’nin Kuzey Amerika direktörü David Millikin, Erhaim’in hem yerel gazetecileri eğitmek hem de kuşatma altında yaşayan Suriyeli kadınları desteklemek konusunda olağanüstü bir iş yaptığını belirtti.