Teknoloji
06 Kas 2021 09:55 Son Güncelleme: 06 Kas 2021 10:02

Jeff Bezos SpaceX ve NASA’ya açtığı davayı kaybetti

ABD'li iş insanı Jeff Bezos'un sahibi olduğu havacılık ve uzay şirketi Blue Origin’in, Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansına (NASA) açtığı davayı kazanamadığı açıklandı.

NASA, 1972 yılında Apollo 17 ile birlikte son insanlı ay görevini gerçekleştirdi. Aradan neredeyse 50 yıl geçtikten sonra tekrar planlar yapılmaya başlandı. Daha sonra uzay aracını inşa edecek şirket için ihaleye çıkıldı. Blue Origin’in sahibi Jeff Bezos‘la, SpaceX arasında geçen mücadeleden sonra kazanan Elon Musk oldu.

İhalenin ardından Blue Origin ve müteahhit firması Dynetics, protestolara başladı. Ardından tek bir şirketin bu kadar büyük bir ihaleyi üstlenmesinin rekabete aykırı olduğu ve seçim sürecinin önyargılı olduğu gerekçesiyle NASA‘yı ABD Hükümeti Mali Sorumluluk Ofisi‘ne (GAO) şikayet etti.

SpaceX ve NASA’ya karşı açılan davanın kaybedeni Jeff Bezos oldu!
NASA, Artemis programıyla birlikte 2024 yılında aya gitmekte kararlı olduğunu belli ediyor. Yaklaşık 3 milyar dolarlık ihalenin kazananı Elon Musk da uzay aracını yapmayı kafasına koymuş durumda. Açılan ihalede SpaceX dışında verilen tekliflerin hepsi neredeyse 2 katı fiyat istiyordu.

İddialara göre Bezos, NASA Yöneticisi Bill Nelson‘a bir açık mektup yazarak bir takım tekliflerde bulundu. Bunların içerisinde en çok konuşulanıysa, ihalede ortaya çıkan ve neredeyse yarı yarıya olan bu fiyat farkını, arazi geliştirme projelerinin 2 milyar dolarlık kısmını üstlenerek kapatmayı ve orta yol bulmayı teklif etmesi oldu.

Jeff Bezos, bu teklifi de reddedilince, Ağustos ayında mahkeme yoluna gitmeyi seçti. Mahkeme tutanağına göre Bezos, NASA‘nın HLS programı kapsamındaki teklifleri değerlendirmesi için “hukuka aykırı ve uygunsuz” dedi. Aradan 6 ay geçtikten sonra ABD Federal İddialar Mahkemesi Yargıçlarından Richard Hertling, uygunsuz bir durum olmadığına karar verdi.