CineRadar
25 Ara 2015 00:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:15

Japonlar Türkleri neden çok sever? Cevabı bu filmde...

Yılın son Cineradar’ına hoş geldiniz. 2015 her açıdan rekorlar yılı oldu. Bu yıl tam 134 yerli film gösterime girdi. Gişede yine komediler baskın ama korku sineması da 22 filmle büyük bir çıkarma yaptı.

Yabancı filmlerle birlikte bu yıl gösterilen yeni film sayısı 394 oldu. Her güne 1 film ve daha fazlası… Öte yandan giderek artan bilet fiyatları ve sinema salonlarında film dışı gösterilen reklamlar sinemaseverlerin en çok şikayet ettiği durumların başında geliyor. Festivallerde de bu yıl iyi filmler karşımıza çıktı. İlk akla gelenler: Sarmaşık, Abluka, Saklı, Kar Korsanları ve Kümes…

Açıkçası bu yıl sinemada izlediğim en iyi film: Mad Max – Fury Road oldu, izlediğim en kötü film ise Can Tertip adındaki koğuş (askerlik) komedisiydi. Yılın hayalkırıklığı yaratan filmi ise büyük beklentiyle gittiğim Fransa’nın Oscar adayı Mustang…

Şimdi dilerseniz, bu hafta gösterime girecek filmlere kısa bir bakış atalım. İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri, bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…

Ertuğrul 1890

Mitsutoshi Tanaka’nın yönettiği ve Seiyou Uchino, Kenan Ece, Shioli Kutsuna ile Alican Yücesoy’un oynadığı Ertuğrul 1890, 25 Aralık 2015′de Mars Dağıtım dağıtımıyla T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından vizyona çıkarılıyor.



1887 yılında bir Japon heyetinin İstanbul’a gelmesinin ardından, iade-i ziyaret olarak Osmanlı fırkateyni Ertuğrul’un Japonya’ya gönderilmesi kararlaştırıldı. Gemide, Japon İmparatoru Meiji’ye sunulmak üzere pek çok kıymetli hediye bulunuyordu. Ertuğrul, 07 Haziran 1890’da Yokohama Limanı’na ulaştı. Dönüş zamanı, gemi yola çıktıktan bir gün sonra çok şiddetli bir fırtınada kayalıklara çarptı ve battı.

Delibal

Ali Bilgin’inn yönettiği ve Çağatay Ulusoy, Leyla Lydia Tuğutlu, Hüseyin Avni Danyal ile Mustafa Avkıran’ın oynadığı Delibal, 25 Aralık 2015′de Warner Bros. dağıtımıyla Ay Yapım tarafından vizyona çıkarılıyor.



Mimarlık öğrencisi Barış, her genç üniversite öğrencisi gibi hayatın tadını çıkarmaktadır. Füsun’u ilk gördüğü anda hayatında hiç bilmediği bir duyguya kapılmıştır. Aşk Barış’ı yakalamıştır. Kimdir bu kız? Nerede yaşar? Ne yer? Ne içer? İsmini bile bilmediği ama aşık olduğu bu kıza ulaşmalıdır. Yakışıklı, ve içten olan Barış, sonunda Füsun’u kendine aşık eder, evlenirler. Her şey masallardaki gibidir. Ta ki masal bir gün bozulana kadar…

Barselona’da Bir Yılbaşı Gecesi

Dani de la Orden’in yönettiği ve Vicky Luengo, Aina Clotet, Alex Maruny ile Alexandra Jimenez’in oynadığı Barselona’da Bir Yılbaşı Gecesi (Barcelona Nit d’Hivern – Barcelona Christmas Night), 25 Aralık 2015’de Bir Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Binlerce hikayenin saklı olduğu bir yılbaşı gecesi Barselona’da kahramanlarımız birbirinden farklı aşklar yaşamaktadır: Carles ve Paula, çatırdayan evliliklerini ayakta tutmanın mücadelesini verirken, Oscar hayatının aşkını arama yolunda hiç ummadığı bir limana demir atar.  Bu yılbaşı Barselona sokakları birbirinden farklı aşk hikayeleriyle ısınacak.

The Lobster

Yorgos Lanthimos’un yönettiği ve Colin Farrell, Rachel Weisz, Jessica Barden ile Olivia Colman’ın oynadığı The Lobster, 25 Aralık 2015’de PinemArt Film dağıtımıyla Calinos Films tarafından vizyona çıkarılıyor.



Karısı tarafından terk edilen David, kendisi gibi bekâr insanların eş bulmak üzere yerleştiği bir otelde kalmaya başlar. Ruh eşini bulması için 45 günü vardır ve eğer bunu başaramazsa seçeceği bir hayvana dönüştürülecektir. Otelin absürt kuralları, aynı kaderi paylaştığı insanların halleri ve ceza olarak sürüleceği ormandaki asilerin korkusu bir araya gelince çaresiz kalan David, yılın en özgün filmine imza atacak hikâyesini yazmaya karar verir.

Buz ve Gökyüzü

Luc Jacquet’nin yönettiği belgesel film Buz ve Gökyüzü (La Glace et le Ciel – Ice and Sky), 25 Aralık 2015’de M3 Film dağıtımıyla Mars Production tarafından vizyona çıkarılıyor.



Üzerinde yaşadığımız gezegenin onbinlerce yıllık tarihinin buzullarda, bizi beklediğini söylesek ne derdiniz? Buzul bilimci Claude Lorius, Antarktika’da sondajdan çıkan bir buzu viskisine atmasıyla fark eder ki, erimekte olan buz aslında bir tarihi eserdir. Bugün 82. yaşını kutlayan Lorius’un 1957’de başlayan araştırma serüvenini, 2015’te bir vasiyetnameye dönüştüren yönetmen Claude Jacquet, seyircisine buzulların kalbinde gizlenmiş gerçekleri, ilk ağızdan öğrenme şansını veriyor.

Son Efsane

Stephen Frears’ın yönettiği ve Ben Foster, Chris O’Dowd, Guillaume Canet ile Dustin Hoffman’ın oynadığı Son Efsane (The Program), 25 Aralık 2015’de M3 Film dağıtımıyla Fabula Films tarafından vizyona çıkarılıyor.



Fransa Bisiklet Turu şampiyonluğuyla dünyaca ünlü bir efsaneye dönüşen ve yıllar sonra doping kullandığını itiraf eden Lance Armstrong’un gerçek öyküsü. Spor yazarı David Walsh, Armstrong’un Fransa Bisiklet Turu başarısının sebebinin doping olduğuna inanmakta ve bu yalanı ortaya çıkarmak için araştırma yapmaktadır. Film, kazandığı başarılar ile kahramana dönüşen, Armstrong’un şöhret basamaklarındaki çıkış ve inişlerini anlatıyor.

Point Break

Ericson Core’un yönettiği ve Edgar Ramirez, Luke_Bracey, Teresa Palmer ile Delroy Lindo’nun oynadığı Point Break, 25 Aralık 2015’de The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Hızlı, yüksek adrenalinli, aksiyon dolu ve heyecanlı Point Break’de, genç FBI ajanı Johnny Utah, karizmatik lider Bodhi tarafından idare edilen ve elit sporculardan oluşturulmuş hırsızlık çetesine sızar. Bu sporcuların, son derece sıra dışı yöntemlerle birçok suç işlediklerinden şüphelenilmektedir. Utah gizli kimliği ile hayatını tehlikeye atarak, bu suç mimarlarına olan bağını kanıtlamak için mücadele eder.

Saklı

Selim Evci’nin yönettiği ve İlhan Şeşen, Settar Tanrıöğen, Türkü Turan ile Pelin Akil’in oynadığı Saklı, 25 Aralık 2015′de Evci Film dağıtımıyla Evci Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Vakur kişiliğiyle tanınan bir müzisyen Mahir Bey, kızının arkadaşı Duru ile saklı bir ilişki yaşamaktadır. Duru’nun babası Ali Bey geleneklerine bağlı, ailesine düşkün iki kız babasıdır. Mahir Bey ve Duru korkuları yüzünden birbirlerinden uzaklaşmak üzereyken, Ali Bey’in bu saklı ilişkiyi farketmesi an meselesidir. Saklı, ailede başlayan, toplum içerisinde deneyimlenerek öğrenilen ahlak kavramını algılamaya, bu bağlamda toplumun reflekslerine ayna tutmaya çalışıyor.

Kar Korsanları

Faruk Hacıhafızoğlu’nun yönettiği ve Taha Tegin Özdemir, Yakup Özgür Kurtaal, Ömer Uluç ile İsa Mastar’ın oynadığı Kar Korsanları (Snow Pirates), 25 Aralık 2015′de Kars Film dağıtımıyla Kars Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Yıl 1981… Türkiye, askeri darbenin henüz başındadır. Doğunun en ücra köşesindeki tarihi bir kent olan Kars’ta o yıl, halk için kömür ihtiyacı, özgürlük ihtiyacıyla yarışmaktadır. Birkaç devlet kurumu ve ayrıcalıklı kişi dışında o kış kömüre ulaşabilmek imkânsızdır. Tek servetleri kızakları ve hayalleri olan Serhat, Gürbüz ve İbo, simsiyah kömürün peşinde dayanışmanın gücünü keşfedeceklerdir.
 
Toz Bezi

Ahu Öztürk’ün yönettiği ve Mehmet Özgür, Nazan Kesal, Serra Yılmaz ile Asiye Dinçsoy’un oynadığı Toz Bezi, 25 Aralık 2015’de Ahu Film dağıtımıyla Ret Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



İstanbul’da yaşama mücadelesi veren iki temizlikçi kadının dokunaklı hikâyesi. İki gündelikçi kadın, temizliğe gittikleri evlerdeki insanlarla kurdukları ilişkiler, gündelik yaşamlarındaki çatışmalar, kendi arkadaşlıkları, kardeşlikleri ve bu yakın arkadaşlığın hiyerarşisi, hayata tutunma çabası, kadınlık, annelik, temizlik ve yoksulluk. Nesrin ve Hatun şehrin yoksulluğu ve zenginliği arasındaki bir vagonda gidip gelirlerken, hayatı anlamaya ve kendilerine gidecek yollar bulmaya çalışırlar.

MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com

CİNERADAR köşesi sinema/TV eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri Sadibey.com sitesinden, üstat Sadi Çilingir'in izniyle alınmaktadır.