Gündem
10 Eyl 2013 18:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:38

JAPON TURİSTLERE SALDIRI DÜNYA BASININDA!

Göreme'de bir Japon turistin öldürüldüğü, diğerinin de yaralandığı bıçaklı saldırı dış basında da yer buldu.

Nevşehir'in Göreme beldesinde bir Japon turistin öldürüldüğü, diğerinin de yaralandığı bıçaklı saldırı dış basında da yer buldu.

Uluslararası haber ajanslarından Associated Press'in bildirdiği olay, Japon haber sitelerinde de okuyuculara duyuruldu.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan'ın saldırının nedeninin belli olmadığı yönündeki sözlerine yeri verilen AP haberinde, "Hali hazırda saldırının Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 2020 Olimpiyatları'nı Tokyo'ya vermesinden kaynaklandığına dair herhangi bir delil yok" denildi.

Reuters'ın haberine göre, Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği İkinci Katibi Futoshi Miyamoto, saldırının neden gerçekleştiğini bilmediğini ancak polisin hırsızlık ya da cinsel amaçlı olabileceğinden şüphelendiğini söyledi. Miyamoto, saldırının 2020 Olimpiyatları'yla ilgili kararla bağlantısı olup olmadığı konusunda ise bilgisi bulunmadığını belirtti.

Japonya'nın en çok okunan İngilizce haber sitelerinden Japan Today'de "Japon turist Türkiye'de bıçaklanarak öldürüldü" başlığıyla verilen habere yapılan okuyucu yorumları dikkat çekti. Haber manşetlerde yer almamasına karşın, sitenin en çok yorum alan dördüncü haberi oldu. Okuyuculardan bazıları bu olayın Tokyo'nun 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapma hakkını kazanmasıyla ilgisi olup olmadığını sorgularken, birçok okur benzer vakaların dünyanın her yerinde yaşanabileceğini belirtti.

"JAPONYA'DA BİLE OLUYOR"
Bir okuyucunun, "İnsanların neden hâlâ bu aşırı İslamcı ülkelere tatil yapmaya gittiğini ve buraların güvenli olduğunu düşündüğünü anlayamıyorum" diye yorum yapması üzerine, diğer okurlar tepki gösterdi.

Bir okur ABD'ye bağlı turistik Guam adasında Şubat ayında iki Japon turistin öldüğü, 11'inin de yaralandığı bıçaklı saldırıyla ilgili CNN International haberinin linkini paylaşarak, "Evet bu tür şeyler normal ülkeler de hiç olmuyor, değil mi?" diye yazdı.

Bir başka okuyucu ise, "Böyle şeyler GÜVENLİ Japonya'da hiç olmaz, değil mi? Daha geçtiğimiz ay Osaka'da bazı Japon gerizekalılar masum bir Nepalli işçiyi öldürdü!" yorumunda bulundu.

Bir Yunan okur ise "aşırı İslamcı ülkelere" seyahat edenleri eleştiren okuyucuya, "Türkiye böyle bir yer değil" diye cevap verirken; bir diğeri "Psikopatlar her yerde" yorumu yaptı. Bir okuyucu da, "Yazık. Türkiye genel olarak güvenli ve dostane bir ülke. Bu olay bize, nereye gidersek gidelim kendimize dikkat etmemiz gerektiğini gösteriyor" dedi.

"İNTİKAM MI?"
Okuyucular arasında saldırıyla 2020 Olimpiyat Oyunları arasındaki bağlantıyı sorgulayanlar da vardı. İşte o yorumlardan bazıları:

- Korkunç. Eğer 2020 Olimpiyatları ile bağlantılı ise Japonların uzunca bir süre Türkiye'ye gitmemesi iyi olabilir. İstanbul kazansaydı Japonya'da hiçbir Türk'ün kazanmayacağına bahse girerim.

- Olimpiyatlar'ı Tokyo'ya kaybetmenin intikamı mı?

- Benim de aklıma ilk gelen intikam konusu oldu. Olayın araştırılmasını ve sonuçlarını öğrenmeyi bekliyoruz.

- Bu olay gerçekten Olipiyatlar'la bağlantısı ise bu bize, bazı Türklerin çok kötü sportmen olduğunu gösteriyor. Ama ne gariptir ki, ben hep Türklerin Japonları çok sevdiğini düşünmüşümdür. Ama belli ki bazıları sevmiyormuş.

- Herkes nasıl bu saldırının Olimpiyatlar'ı kaybetmenin nefretiyle hareket eden Türkler tarafından yapıldığından bu kadar emin olabiliyor?

YARALANAN TURİST İYİLEŞİYOR
Göreme'nin Zemi Vadisi'nde yürüyüş yapan iki Japon kadın turist Mai Kurihara ile Hoshie Teramatsu, dün öğle saatlerinde kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişilerin bıçaklı saldırısına uğramıştı. Saldırıda Kurihara hayatını kaybetmiş, Teramatsu ise yaralanmıştı. Saldırıda yaralanan Teramatsu'nun sağlık durumunun düzelmekte olduğu, Kurihara'nın ise cenazesinin Japonya'ya gönderilmesine ilişkin görüşmelerin sürdüğü bildirildi.

BİR KİŞİ GÖZELTINDA

Göreme'de biri öldürülen 2 Japon kadın turistin gasp mı, yoksa tecavüz amaçlı mı saldırıya uğradıkları otopsi ve halen yoğun bakımda tutulan turistin ifadesinin alınmasından sonra belirlenecek. Göreme' deki japon turistlere saldırıyla ilgili gözaltına alınan şahsın eski sabıkalı M.V.D olduğu iddia edildi.