Kültür Sanat
26 Eki 2021 11:21 Son Güncelleme: 26 Eki 2021 11:27

İzmir’in kurtuluşu belgesel oldu! Çekimleri 1 yıl sürdü...

15 Mayıs 1919’da Yunanlar tarafından işgal edilen ve Milli Mücadele’nin simge şehirlerinden İzmir’in kurtuluşu ‘İZMİR’E DOĞRU: 9 EYLÜL’ adıyla belgesel oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle ve Folkart’ın sponsorluğunda çekilen belgeselin ilk gösterimi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında Perşembe günü saat 20.30’da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımı ile Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Yönetmenliğini Mesut Gengeç, genel koordinatörlüğünü Bülent Günal, proje sorumluluğunu ise Yılmaz Aydın yaptı. Önemli sahnelerinde dramaların yer aldığı belgeselin müziklerinde ise Yıldıray Gürgen imzası bulunuyor.

ÇEKİMLER 1 YIL SÜRDÜ

Çekimleri 1 yıl süren belgesel, İzmir’in kurtuluşu etkinlikleri kapsamında özel bir gösterimle eylül ayında izleyicilerle bulaşacak. Uzun bir arşiv çalışması sonrası tarihi dönemi anlatan belgeselde konunun uzmanı tarihçi, araştırmacı yazar ve İzmir’in kurtuluşu için savaşmış kahramanların aileleri röportajlar yapıldı.

GERÇEK ALBAY CEVDET GAVUR MÜMİN’Dİ

Yönetmen Mesut Gengeç, belgeselin işgal günlerinde İzmir’de verilen destansı mücadeleyi anlattığına dikkat çekti. Gengeç, “Belgeselde, Hasan Tahsin’in sıktığı ilk kurşun ve sonrasında yaşananlar, Ödemiş’te yazılan destan, Vatanım Sensin dizisinde herkesin Albay Cevdet olarak tanıdığı Gavur Mümin’in (Mümin Aksoy) müthiş hikâyesi yer alıyor. Aynı zamanda işgal günlerinden itibaren yer altına inen istihbarat faaliyetleri ve isimsiz kahramanlar da belgeselde önemli yer tutuyor. 15 Mayıs 1919, İzmir’in tarihindeki, kara gün. Sadece o gün, Amerika Birleşik Devletleri’nden Amiral Bristol’ün raporuna göre İzmir’de 2 bin kişi şehit edildi. Belgesel, o kara günü de; 9 Eylül’de gelincik tarlası gibi açan ve Türk bayraklarıyla donatılan İzmir’in kurtuluşunu da röportajlar ve dramalarla anlatıyor” ifadelerini kullandı.

İşte belgeselden ilk tanıtım...