Gündem
30 Eki 2020 14:57 Son Güncelleme: 31 Eki 2020 15:50

İzmir’de 6.6 şiddetinde korkutan deprem! İstanbul’da da hissedildi!

İzmir'de şiddetli deprem! Sarsıntı İstanbul ve Bursa dahil tüm Marmara'da hissedildi. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, İzmir'deki depremde 12 kişi hayatını kaybetti.

AFAD, merkez üssü Ege Denizi'nin İzmir Seferihisar açıkları olan 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. 15 saniye süren deprem Marmara bölgesinde de hissedilirken, bazı evlerin yıkıldığı, çok sayıda binanın da hasar gördüğü belirtildi. Bayraklı Belediye Başkanı, 10'a yakın binanın yıkıldığını söyledi. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İdu da, Bayraklı bölgesinde yıkımlar yaşandığını dile getirirken, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de, denizdeki balıkçılara ulaşamadıklarını belirtti.

Depremin ardından 4,1, 4,2 ve 4,8 büyüklüklerinde artçı depremler meydana geldi. AFAD, İzmir'deki deprem sonrası uyardı, "İletişim için internet tabanlı haberleşme uygulamaları ve sms'i tercih edin" dedi.

SOYER'DEN İLK AÇIKLAMA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Az önce yaşanan deprem nedeniyle tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can ve mal kaybının olmamasını umut ediyorum. Gelişmeleri takip ediyoruz. Afet ekiplerimiz hazır. Bayraklı bölgesinde enkaz çalışmalarının hızlanabilmesi özel araç kullanımının azalması gerekiyor. Bu bölgeyi ve bölgeye giden yolları kullanmamaya özen gösterelim. Araç trafiğinin azalması için Kültürpark'ı da trafiğe açıyoruz" açıklamasında bulundu.

Tunç Soyer, "20'ye yakın binanın çöktüğü bilgisini aldık" dedi.

ENKAZ ALTINDA VATANDAŞLAR VAR

Bornova ve Bayraklı'da yıkılan binalar olduğunu ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, enkaz altında vatandaşların kaldığını ve arama-kurtarma çalışmalarının başladığını söyledi.

Bayraklı ilçesi 1593 Sokak'ta deprem nedeniyle yıkılan binanın enkazından 3 kişi yaralı çıkarıldığı öğrenildi.

"HABER ALAMIYORUZ"

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, depremin ardından yaptığı açıklamada, "Aldığım ilk haberlere göre açıkta olan balıkçılar varmış, onlardan haber alamıyoruz. Sayıları bilmiyoruz. Sahil bölgelerini su bastı denizden. Akşam bir kriz masası oluşturulacak ne olduğu belli olacak. Deniz taştı, küçük çaplı bir tsunami muhtemelen. Büyük bir ihtimalle can kaybı var, Kaleiçi'ndeki evler tek katlı ve onları su bastı" diye konuştu.

ERDOĞAN: GEÇMİŞ OLSUN

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sosyal medya hesabından deprem sonrası "geçmiş olsun" mesajı paylaştı. Erdoğan: "İzmir’de meydana gelen #deprem'den etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Devletimizin tüm imkanlarıyla depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanındayız. İlgili tüm kurumlarımızla, bakanlarımızla bölgede gerekli çalışmalara başlamak için harekete geçtik" ifadelerini kullandı.

YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

TBMM Başkanı Şentop, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İzmir’de 6.6 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını ve bazı binaların yıkıldığını üzüntüyle öğrendim. Devletimizin bütün birimleri müteyakkız haldedir ve meseleyi yakından takip etmektedir. İzmirli hemşehrilerimize geçmiş olsun temennilerimi iletiyorum" ifadesini kullandı.

İÇİŞLERİ BAKANI AÇIKLADI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu deprem sonrası yıkılan binaların olduğunu açıkladı. Soylu, "Şu ana kadar İzmir Bornova ve Bayraklı’da 6 bina yıkılma ihbarı geldi Uşak, Denizli, Manisa, Balikesir, Aydın ve Muğla’da ufak çatlaklar dışında ve can kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar gelmemiştir Ekiplerimiz sahada tarama ve müdahalelerine devam etmektedir. Geçmiş olsun" dedi.

ÇATLAKLAR OLUŞTU

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, "Belediye binamızda çatlaklar oluştu, huzurevinde duvarlarında patlama, tarihi surlarımızda çökmeler olduğunu öğrendik" dedi.

SARAY'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "İzmir’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Hasar tespit çalışmaları ve yıkılan binaların enkaz kaldırma işlemleri hızla başlamıştır. Devletimiz tüm kurum ve kuruluşlarıyla aziz milletimizin yanındadır" açıklamasında bulundu.

CHP: HAREKETE GEÇTİK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  İzmir Seferihisar açıklarında 6,6 büyüklüğünde meydana gelen depremle ilgili,  “Belediyelerimiz ve bölgedeki milletvekillerimiz tüm imkanlarıyla harekete geçmiştir” açıklamasını yaptı.

AFAD: İZMİR'İN SEFERİHİSAR İLÇESİNDE 6,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE

AFAD açıklamasında “Ege Denizi'nde İzmir'in Seferihisar ilçesinde saat 14.51'de 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi” denildi.

Depreminn 20 saniye kadar sürdüğü belirtilirken, Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünün 6.8 olduğunu açıkladı. AFAD ise 6.6 olarak duyurdu.

YIKILAN BİNALAR VAR

İzmir merkezli büyük depremde yıkılan binaların olduğu belirtildi.

Yıkılan binalara ilişkin sosyal medyada paylaşılan görüntüler şöyle: