Gündem
18 Mar 2016 13:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:24

İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nde çatlak! Seçim kararı neden alındı?

Olağanüstü genel kurul kararının ardından detaylı bir açıklama yapan 6 yönetim kurulu cemiyetin yıllık zararının 360 bin TL olduğunu bildirdi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nde 2015 yılının Nisan ayında yapılan seçimde tarihin ilk kadın başkanı olmayı başaran Misket Dikmen yönetiminde yaşanan fikir ayrılıkları seçim kararıyla noktalandı.

Bu kararın ardından olağanüstü genel kurul tarihi ve program da belli oldu. Buna göre İzmir Gazeteciler Cemiyeti Olağanüstü Genel Kurulu 30 Mart 2016 Çarşamba günü tarihinde saat 10.00’da İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda aşağıdaki gündemi görüşmek üzere toplanacak.

Süreçte seçim hazırlıkları devam ederken, olağanüstü kongre kararına imza koyan Genel Sekreter Fahrettin Dokak’ın yanı sıra Genel Sekreter Yardımcısı Zeynep Gürel, yönetim kurulu üyeleri Mustafa Yılmaz, Suavi Yardımoğlu, Abdi Karagözoğlu ve Erkut Şahin’den detaylı bir açıklama geldi.

6 yönetim kurulu üyesinin imzasıyla yayınlanan açıklamada cemiyetin yıllık zararının 360 bin TL olduğunu bildirildi.

İŞTE O AÇIKLAMA

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin değerli üyeleri,
İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) zararının giderek artması, 9 Eylül Gazetesi’ndeki sorunlar, Başkanın dar kadrocu yönetim anlayışıyla uyarılarımızı dikkate almaması gibi nedenler ve sergilemiş oldukları uzlaşıya uzak tavırlar sebebiyle 11 Yönetim Kurulu Üyesi’nden 6'sının oylarıyla Olağanüstü Genel Kurul kararı aldık.
Bir süre bu önemli kararla ilgili olarak İGC Yönetim Kurulu Başkanı’nın görevi gereği üyelerimizi doğru, şeffaf bir açıklamayla bilgilendirmesini bekledik.
Ancak İGC Başkanı beklediğimiz, gerçekleri içeren nitelikli bir açıklama yapmadı.
Söz konusu kongre kararının altında imzaları bulunan Yönetim Kurulu Üyeleri olarak, üyelerimizin konu hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini düşünerek İGC’nin değerli üyelerine geçen hafta yaptığımız açıklama ile Genel Kurul kararı almamızın nedenlerini duyurduk.
Olağanüstü Genel Kurul Kararı aldığımız tarihten (4 Mart 2016), bizim açıklama yaptığımız tarihe kadar ( 9 Mart 2016) üyelere herhangi bir bilgilendirme yapma gereği duymayan İGC Başkanı, bizim duyurumuzdan sonra bir açıklama yaptı.
Açıklamasında, İGC’nin ve 9 Eylül Gazetesi’nin zarar ettiği gerçeğini inkar etti.
Biz de bu inkar üzerine, bilgi kirliliğini önlemek adına yaşadığımız süreci ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak bizlere toplantılarımızda İGC Mali Müşaviri’nin verdiği rakamları ayrıntılı olarak siz değerli üyelerimizle paylaşma gereği duyduk.
KAYIT ALTINDAKİ GERÇEKLER
Öncelikle şunu ifade etmemiz gerekir ki; 2 Nisan 2015 tarihinde yapılan İGC Genel Kurulu öncesi yaptığımız toplantılarımızda göreve gelmemiz durumunda ilk yapacağımız işin gelir-gider dengesini sağlamak yönünde olacağı konusunda 11 Yönetim Kurulu Üyesi olarak görüş birliğimiz vardı.
Göreve seçildikten sonra ilk toplantılardan itibaren bu konuyu gündeme getirip gerekli tedbirlerin alınmasını istedik. Hatta 2014 yılında 335 bin lira olan İGC’nin yıllık zararının 2015 yılında en azından 150 bin liraya indirilmesi yönünde hedef koyduk.
Yıl içinde konuyla ilgili sorduğumuz ısrarlı sorulara İGC Başkanı ve Sayman’ı “yıllık zararımız 120-170 bin TL arasında olacak” şeklinde cevaplar verdi.
Ancak bir süre sonra bu cevaplarla tatmin olmadık ve İGC Mali Müşaviri’ni Yönetim Kurulu Toplantısı’na davet ettik.
Mali Müşavirimizin verdiği bilgiye göre; İGC’nin 2015 yılı geliri toplam 778 bin TL. Aynı dönemde gider ise 1 milyon 47 bin TL oldu.
Yani İGC’nin 2015 yılı zararı net olarak toplam 268 bin TL’ydi. Ayrıca, 2015 yılı içinde Cemiyet’e ait olan araçların satışından elde edilen 92 bin TL de gelir hanesinde gözüküyordu.
Araç satışları da hesaba katıldığında İGC’nin 2015 yılı zararı toplam 360 bin TL’yi buluyor.
İşin daha acı tarafı bu kadar büyük zarara, bizim bütün uyarı ve önerilerimize rağmen ağır sorunların yaşandığı bir dönemde gazetecilikle ilgili neredeyse hiçbir faaliyetin yapılmamış olması.

GAZETEMİZİN DURUMU
İGC’nin bir iktisadi teşekkülü olan Dokuz Eylül Gazetesi’nde de durum ne yazık ki çok farklı değil. 9 Eylül Gazetesi’nin 2015 yılı geliri 1 milyon 838 bin TL TL.
Aynı dönemdeki gideri ise 1 milyon 699 bin TL. 2015 yılı içinde Gazete’nin sattığı 55 bin TL’lik araç bedellerini ve İGC kasasından sağlanan 28 bin TL’lik desteği düştüğünüzde gazetenin geliri ile gideri arasındaki farkın 55 bin TL’ye indiğini ortaya çıkıyor.
Kar edildiği gerekçesiyle (Kar ettik açıklaması nedeniyle bizim de destek verdiğimiz) gazete çalışanlarına dağıtılan primin toplamı ise 63 bin TL.
Yani rakamlar bize 9 Eylül Gazetesi’nde elde edilen kardan daha fazla prim dağıtarak gerçek anlamda 2015’i 8 bin TL zararla kapattığını kanıtlıyor.
Yine Mali Müşavirimizden aldığımız bilgilere göre; 9 Eylül Gazetesi’nin 2016 yılının ilk iki ayında (Ocak-Şubat) geliri 222 bin TL. Gazetenin aynı dönemdeki gideri ise 367 bin TL.
Yani 9 Eylül Gazetesi’nin bu yılın ilk iki ayındaki zararı 144 bin TL.
Basın İlan Kurumu’ndan Şubat Ayı için gecikmeli olarak gelen 44 bin TL’yi de eklendiğinizde Gazetemizin sadece iki aylık net zararının 100 bin TL’nin altında olmadığı açıkça görülüyor.
Bu arada gazetenin şu an itibariyle matbaaya ödenmemiş 4 ay birikmiş toplam 80 bin liralık baskı borcu olduğunu da Mali Müşavirimizin verdiği rakamlarda gördük.
Ayrıca burada şunu da söylemek gerekir ki;
9 Eylül Gazetesi’nin İGC’ye 29 Şubat 2016 tarihi itibariyle 1 milyon 184 bin TL’lik de borcu bulunuyor.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin her üyesinin bilmeye hakkı olduğu bu bilgilerin tamamı kayıt altındadır.
Öte yandan çok sayıda gazetecinin işsiz kaldığı bir dönemde 9 Eylül Gazetesi meslektaşlarımıza beklenen desteği veremedi.
Gazetecilerin Gazetesi olması nedeniyle örnek bir habercilik sergilemesi beklenen 9 Eylül Gazetesi’nin belirli odaklara hizmet algısı oluşturan ve evrensel gazetecilik ilkelerinden uzak yayın politikası nedeniyle İGC’nin saygınlığı ve kurumsallığı tartışılır hale geldi.

İGC ÜYELERİNİN HAKKINI KORUMAK İÇİN
Rakamların da açıkça ortaya koyduğu gerçekler nedeniyle bizler, 850 üyemizin hakları için bu duruma acil çare bulunmasını istedik. Çare olarak da geçmişte İGC’nin ciddi bir kaynak aktardığı gazetenin çok daha verimli şekilde çalıştırılmasını önerdik.
Bunun için de 9 Eylül Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni’nin İGC Başkan Yardımcılığını bırakarak tüm enerjisini gazeteye vermesini istedik. Gazetenin yöneticisi ve bir çalışanı olarak birinci görevinin bu olduğunu hatırlattık.
Ancak İGC Başkanı, üyelerimizin yararına olacağını düşündüğümüz bu önerimizi de ısrarla geri çevirerek defalarca “Genel Kurul’a gidelim o zaman!” dedi.
Bize de Başkan’ın bu tutumu karşısında Genel Kurul kararı almaktan başka çare kalmadı.
Bizler; bu kararı alırken sadece Cemiyetimizi ve üyelerimizin haklarını korumayı düşündük.
Aksi tüm iddialar tamamen mesnetsizdir ve kötü niyetlidir.
Zira; İGC Yönetim Kurulu'nda salt çoğunlukta bulunan üyeler olarak bizler, Genel Kurul'a gitmeden zaten istediğimiz kararları alma yetkisine sahiptik.
3 yıl için seçilmiş Yönetim Kurulu Üyeleri olarak 2 yıl daha görevde kalıp yönetimin gücünü kullanabilirdik. Bunu yapmadık.
Hatta İGC Başkanı da dahil tüm İcra Kurulu'nu değiştirmeye yetecek çoğunluğumuz vardı. Bunu da yapmadık.
Biz bu önemli kararı Cemiyetimizin asıl sahibi olan üyelerimizin vermesini istedik.
Tüm üyelerin hakkı olan İGC’nin bankadaki parasının hızla erimemesi ve müsrifliğe son vermekti hedefimiz.
***
Bu nedenle;
-Atatürk ilke ve devrimlerini savunan,
-Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ilkelerine bağlı,
- Tarihten gelen İzmir Duruşu’ndan ayrılmayan,
- Kendi kendine yetebilen, ekonomik olarak başkalarına bağımlı olmayan,
- Fikir özgürlüğü ve gazeteciliğin evrensel değerlerini sonuna kadar destekleyen,
-Şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesiyle hareket eden,
-Üyelerin haklarını koruma yönünde tedbirleri almayan ama iktidar olanaklarını da kaybetmek istemeyenlerin mesnetsiz ve fütursuz şekilde sürdürdüğü karalama kampanyalarından asla yılmayan,
- Kimseyi hasım görmeyen, hakaret etmeyen, toparlayıcı ve kapsayıcı bir İzmir Gazeteciler Cemiyeti için yola çıktık.
Gerçekler hakkında bilgi sahibi olan İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyelerinin 6 Nisan’daki Olağanüstü Genel Kurul’da en doğru kararı vereceğinden hiç şüphemiz yok.
Sevgi ve saygılarımızla….

Fahrettin Dokak (İGC Genel Sekreteri)
Zeynep Gürel (İGC Genel Sekreter Yardımcısı)
Abdi Karagözoğlu (İGC Yönetim Kurulu Üyesi)
Erkut Şahin (İGC Yönetim Kurulu Üyesi)
Mustafa Yılmaz (İGC Yönetim Kurulu Üyesi)
Suavi Yardımoğlu (İGC Yönetim Kurulu Üyesi)