Politika
09 Nis 2023 11:33 Son Güncelleme: 09 Nis 2023 11:37

İYİ Parti'de aday listesi depremi. Kimler adaylıktan çekildi?

14 Mayıs seçimleri için bütün partilerde liste mesaisi yaşanıyor. Bugün saat 17'ye kadar YSK'ya partiler milletvekili aday listelerini teslim etmek zorunda. İYİ Parti'de de aday listelerinde sancılı bir sürece girildi.

tv100.com yazarı Erdoğan Aktaş, İYİ Parti'deki sancılı süreci yazdı. "Milletvekili listelerinden adını çeken sadece Aytun Çıray ve İsmail Tatlıoğlu değil" diyen Aktaş parti içinden kulis bilgilerini aktardı.

YSK’ya milletvekili listelerinin teslim edilmesi için son güne girilirken, partilerde de liste sıkıntıları devam ediyor.

Tüm partiler için sancılı bir süreç olduğu bilenen bu hazırlık aşaması, İYİ Parti içinde tam anlamıyla bir depreme yol açtı.

Aslında İYİ Parti’de sıkıntı, aralarında İzmir ve Ankara’nın da olduğu 15 ilde “temayül yoklaması” yapılacağının duyurulmasıyla başlamıştı.

Çünkü partinin önemli ve tecrübeli isimleri bu uygulamaya karşı çıkarak, “Temayül yoklaması, bir ön seçim değildir. Ortaya gerçekçi sonuçlar çıkmaz. Tecrübeli isimlerin bu yoklamaya sokulması partiye zarar verir” düşüncesini bizzat Genel Başkan Meral Akşener’e söylemişlerdi.

Nitekim ilk sorun Bursa’da yaşanmıştı. İYİ Parti Grup Başkan Vekili İsmail Tatlıoğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamayla milletvekili adaylığından çekildiğini duyurmuştu.

Kimileri tarafından Tatlıoğlu’nun, seçimin kazanılması halinde bakanlık görevi verileceği için çekildiği yorumları yapıldı. Fakat gerçek öyle değildi.

İYİ Parti’den konuştuğum isimler Tatlıoğlu’nun, “Bursa’da benim emrimdeki ismi birinciyi sıraya koyuyorsunuz. Bu doğru değil” diyerek milletvekili adaylığından çekildiğini söyledi.

Bu arada tecrübeli siyasetçiler, temayül yoklamasının bir önseçim olmadığını, gerçekçi sonuçlar vermediğini, yerel yönetimde sandığa minibüsle adam taşıyanların, hatta para dağıtanların öne geçebileceğini, dolayısıyla bu durumun hangi parti yaparsa yapsın zarar vereceğini söylüyor.

Nitekim İYİ Parti Bursa’da olduğu gibi, İzmir’de de sorun yaşadı. Parti’nin kurucularından İzmir Milletvekili Aytun Çıray, milletvekili seçimlerine katılmayacağını, tıpkı Tatlıoğlu gibi Twitter’dan açıkladı. Üstelik Çıray, öfkesini de gizlemedi.

Aytun Çıray yaptığı açıklamada, partinin oylarının yaşanan krizlerle baraj altına düştüğüne dikkat çekti. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için çalışmaya edeceğini ifade etti ve “Yaşasın Atatürk” vurgusu yaptıktan sonra ekledi: “Liste ortada yokken ikinci sıraya itiraz ettiğim yalandır. Feragatamın nedenini önümüzdeki günlerde açıklayacağım.”

Çıray’ın “feragat” nedenleri arasında parti genel merkezinin milletvekili listesi hazırlanırken “temayül yoklaması” gibi uygulamalar olduğu biliniyor. Diğer nedenlerini ise ben de merak ediyorum.

KİMLER ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ?

Bu yazıyı pazar sabaha karşı yazıyorum. Bu saate kadar İYİ Partililerle ve partiye yakın isimlerle konuştum. Milletvekili listelerinden adını çeken sadece Aytun Çıray ve İsmail Tatlıoğlu değil.

İYİ Parti kurucularından, Genel Başkan Yardımcısı, GİK üyesi ve Bursa 2. Bölge Milletvekili Kamil Erozan da milletvekili listesinden adını çekti.

Aydın’dan aday olması beklenen Büyükelçi Aydın Sezgin de listede olmayacak.

MHP Uşak Milletvekili olarak meclise giren ve 14 Mayıs’ta Ankara’dan aday olan eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da adını listeden çekenler arasında.

Şu ana kadar benim öğrendiğim isimler bunlar. İYİ Parti’de bu sayının artması bekleniyor.

İYİ PARTİ’DE İDRİS NAİM ŞAHİN İSYANI

Milletvekili listeleri ve temayül yoklaması depremi sürerken, İYİ Parti içinde bir de İdris Naim Şahin tartışması sürüyor.

Parti’deki önemli isimler, adının hâlâ FETÖ ile anıldığını ileri sürerek İdris Naim Şahin’in, Ordu’dan aday gösterilmesine karşı çıkıyor.

İdris Naim Şahin tartışmasının, İYİ Parti içinde daha büyüyebileceği ve sırf bu nedenle istifaların yaşanabileceği söyleniyor.