Gündem
08 Haz 2010 23:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:21

İTÜ UFUK GÜLDEMİR YABAN HAYATI MÜZESİ'NİN TEMELİ ATILIYOR!

Gazeteci Ufuk Güldemir'in ölüm yıldönümünde ailesi ve yakınları tarafından Ufuk Güldemir Eğitim ve Kültür Vakfı çatısı altında çok sayıda faaliyet gerçekleştirilecek

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İTÜ UFUK GÜLDEMİR YABAN HAYATI MÜZESİ'nin  inşası için, Ufuk Güldemir'in 3'ncü vefat yıldönümü olan 10 Haziran 2010 Perşembe günü temel atılacak.

Dünyada 128 adet bulunan Doğa Bilimleri ve Yaban Hayatı Müzeleri'nin 53'ü Yale, Harvard, Cornell, Berkeley, California, Manchester, Copenhagen gibi seçkin üniversitelerin bünyesinde yer almaktadır.  Bu müzelerden en ünlüsü olan Smithsonian National Museum of Natural History, 590 bin çeşit memeli hayvan ile dünyanın en büyük müzesidir. Koleksiyon 1838 yılından başlamakta olup, 1909-1911 yılları arasına ait Doğu Afrika koleksiyonu eski ABD başkanlarından Theodor Roosevelt tarafından bağışlanmıştır.

Bu anlamda İTÜ bünyesinde kurulacak İTÜ UFUK GÜLDEMİR YABAN HAYATI MÜZESİ, Türkiye için bir ilk olma özelliği taşıyor.

Başta Anadolu olmak üzere Asya, Afrika, Avrupa ve Amerika kıtalarına ait ve bir çok insanın yaşamı boyunca göremediği çok sayıda tür, kendi doğal ortamlarının canlandırılması ile sergilenecektir. Böylece, bir yandan bu konularla bilimsel olarak ilgilenen üniversite öğretim üyeleri ve öğrencilerin yapacağı çalışmalara katkı yapılırken, öte yandan müzeyi gezecek ziyaretçilerin "Sürdürülebilir Yaban Hayatı" konusunda bilinçlendirilmesi sağlanacaktır.

Müzenin ilk koleksiyonları Gazeteci Ufuk Güldemir'in varisleri ve İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Antonio L. Trupia tarafından bağışlanmıştır.

Program :

10: 30 Açılış
10:35 Aile Adına Şafak OKAYGÜN'ün konuşması
10:40 İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed ŞAHİN'in konuşması
10:45 Anma Paneli
11:10 Protokol Konuşmaları
11:25 Temel Atma
11:30 Kapanış ve teşekkür


Tarih, Saat: 10 Haziran 2010 Perşembe, 10:30
Yer: İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü, Enerji Enstitüsü Konferans Salonu Maslak / İSTANBUL

UFUK GÜLDEMİR KİMDİR?
10 Eylül 1956'da Elazığ'da doğan Ufuk Güldemir, Gazeteciliğe 1974 yılında Başkent ve Son Havadis gazetelerinde foto muhabiri olarak başladı.

Dünya Gazetesi'nin parlamento muhabirliğini yapan Ufuk Güldemir'in,  siyasi haberlere getirdiği insani boyut, mesleğinin daha başlangıcında politika dünyasını yakından tanımasına dayanır.
 
Türk Haberler Ajansı Ankara temsilciliği görevinden sonra Cumhuriyet Gazetesi'ne geçen Ufuk Güldemir, burada diplomasi muhabirliği yaptı.
 
1987 yılında Cumhuriyet Gazetesi Washington Temsilciliğine atanan Ufuk Güldemir, 5 yıl kaldığı Washington'da çok sayıda büyük habere imza attı. Ufuk Güldemir ve Sedat Ergin'in rekabet ettiği o yıllar,  hala Washington'daki Türk Gazeteciliğinin en başarılı yılları olarak değerlendiriliyor.

1992 yılında Amerika'dan döndükten sonra, özel televizyonların açılması üzerine Star Televizyonu'nda haber müdürlüğüne getirilen UFuk Güldemir, o günlerde Cumhuriyet'ten bir arkadaşına şöyle demişti: "Yapabileceklerimin yüzde 90'ını henüz yapmadım."

Güldemir, o yıllarda televizyon haberlerine hakim olan TRT ekolünden gelen resmi üslubu tamamen değiştirdi. Analitik haberciliği televizyona taşıdı, yeni bir habercilik ekolü yarattı. Star'ın ardından Show TV'ye haber genel yayın yönetmeni olarak geçen Güldemir, haber yöneticiliğinin yanısıra bu yıllarda yaptığı analizlerle de tabuları yıktı.

1995 yılında aldığı teklif üzerine yeniden yazılı basına geçen Ufuk Güldemir Milliyet Gazetesi genel yayın müdürlüğü ve Sabah Gazetesi Genel yayın yönetmenliği görevlerinde bulundu. Sabah'tan ayrıldığında profesyonel çalışma hayatına nokta koydu. O günlerde söylediği şu cümle sonraki yıllarını şekillendirecekti: " Ben artık başarılı olduğumda işten atılmak istemiyorum ! Kendi müessesemi kuracağım."

Türk medyasında belli başlı büyük gazete ve televizyonları yöneten Ufuk Güldemir, 1999 yılı Kasım ayında bir ilke imza atarak, Türkiye'nin ilk internet haber portalı olan www.haberturk.com 'u kurdu.

2001 yılında Gazete HABERTÜRK, HABERTÜRK TV VE HABERTÜRK Radyo'yu kuran Ufuk Güldemir, yaşamı boyunca gazetecilik dışında hiç bir iş yapmadı. Medyadaki son girişimi Türkiye'nin ilk Doğa, Deniz ve Macera kanalı olan YABAN TV'yi kurmak oldu.

Gazetecilik mesleğine ve yaban hayatı tutkusuna sıkı sıkıya bağlıydı.

Cumhuriyet Gazetesi'nde diplomasi ve politika yazılarının yanısıra av yazıları da yazdı. Kariyerinin en değerli eserlerinden biri olan "Kanat Operasyonu" kitabına "Sibirya Kazları Avı" öyküsüyle başlar.

"Beyaz Türk, Büfeci İslam, Avcı-Bohçacı" başta olmak üzere çok sayıda kavram üretti.

Bir doğa tutkunu olan Ufuk Güldemir, yaban hayatının sürekliliği için, Anadolu'nun bilinçlenmesine büyük önem verdi. Kurduğu YABAN TV'ye yüklediği en önemli misyon, Anadolu'da doğaya saygı bilincini yerleştirmekti. Orman ve göletlerin korunması, yaban yaşam alanlarının tahrip edilmemesi için çok sayıda yazı yazdı, yaban yaşamının sürdürülebilirliği konusunda öneriler geliştirdi. Kutuplardan Kamçatka'ya, Kalahari Çölü'nden 5500 metre yükseklikteki Pamirler'e  gitmediği yer bırakmadı.

Bülent Dikmener Gazetecilik Ödülü başta olmak üzere çok sayıda ödülün sahibi olan Ufuk Güldemir, Kanat Operasyonu, Teksas Malatya ve Çevik Kuvvetin Gölgesinde kitaplarını yazdı. Son kitabı "Gecenin Yüreği" ise vefatından 1,5 yıl sonra 2009 Mart'ında ailesi tarafından yayınlandı.

10 Haziran 2007'de aramızdan ayrılan Ufuk Güldemir, İlk ve son mesleği olan gazeteciliğiyle hep gurur duydu. Bağımsız gazeteciliğin unutulmayacak bir ismi olarak tarihe geçti.