Televizyon
16 Mar 2016 11:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:24

İtalyan devlet kanalına 'Türk usulü sansür' suçlaması

İtalya'da muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi, devlet kanalı RAI'nin haber bülteninde kendilerine yer verilmediğini öne sürerek kanalı "Türk usulü sansür yapmakla" suçladı.

Hareketin fiili lideri Beppe Grillo'nun blog sitesinde yayımlanan yazıda, Rai1 kanalının haber bülteni Tg1'de 5 Yıldız Hareketi'nden isimlerin açıklamalarının sansürlendiği iddia edildi.

"5 Yıldız Hareketi Meclis Grubu" imzasıyla yayımlanan yazıda, Tg1 haber bülteninde, iktidardaki Demokratik Parti'nin 5 Yıldız Hareketi'ne yönelik "saldırılarına" yer verildiği ancak Hareket'in üyelerine cevap hakkı tanınmadığı belirtildi.

Haber bülteninin yöneticisi Mario Orfeo'nun başında fesle görüldüğü, "Orfeo 5 Yıldız Hareketi'ni sansürlüyor. #TürkTg1" yazılı bir fotomontaja da yer verilen yazıda şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye'de bağımsız haber organları polis tarafından bastırılarak hükümet lehine propaganda yapmaya zorlanıyor. İtalya'da buna gerek dahi yok: Tg1 hiçbir zaman bağımsız haber vermeyi aklından bile geçirmedi. 5 Yıldız Hareketi'ni sansürlüyorlar ve hükümeti pohpohluyorlar. Orfeo'nun Türk usulü propagandası her geçen gün daha da adi ve aldatıcı hale geliyor."

Bu yazının ardından sosyal medya kullanıcıları da #Tg1Turco (Türk Tg1) etiketiyle mesajlar yazarak devlet kanalını eleştirdi. Bu etiketle yazılan mesajlar arasında "Türk Tg1'i direkt Ankara'dan yayınlıyorlar", "Kendilerinin istediğine inanmamız için bize vergi ödetiyorlar, bütün bunlar Türk Tg1'inde oluyor" gibi ifadeler yer aldı.

Ancak Türkiye benzetmesinin Ankara'da geçen Pazar günü düzenlenen saldırıdan hemen önce yapılmış olması Grillo'nun eleştirilmesine de yol açtı.

İnternetteki haber sitesi Giornalettismo, "Beppe Grillo, Tg1'i Erdoğan'ın Türkiyesi'ndeki gibi bir sansür uygulamakla eleştirmek için en kötü günlerden birini seçti. Ankara'daki saldırı böyle bir kıyaslamanın ne kadar temelsiz olduğunu gösterdi. 5 Yıldız Hareketi Türkiye'de birçok medya organının maruz kaldığı ağır sansürü eleştirmekle iyi ediyor ama Türkiye'deki durumun İtalya'daki gerçeklikle hiç alakası yok" diye yazdı. (BBC Türkçe)